Broj 189

Ubijanje u pojam

Nasa Borba od 13. maja donela je vest: »Novi Nacrt zakona o univerzitetu, koji je u dubokoj anonimnosti pripremila jos uvek neimenovana grupa autora iz Ministarstva prosvete, uznemirio je univerzitetsku javnost, do koje jos nije dopro nijedan zvanicni aber o paragrafima koji regulisu oblast u kojoj rade«. Svakome ko je barem malo pazljivije pratio sta se zbiva na univerzitetu nece izmaci nesto precizniji utisak. Nije rec o »anonimusima« mimo univerziteta, vec o trajnijem angazmanu aparata rezima - protiv univerziteta, i to ne samo protiv autonomije, nego, i to pre svega, protiv akademskih sloboda, protiv slobodnog razvoja nauke i kulture, bez tutorstva i stega vladajuce ideologije i sve vise voluntaristicke i avanturisticke vlasti.

Javnost univerziteta, pak, najmanje se bavi sustinom stvari - razvojem nauke i kulture - mada se moze razumeti obuzetost vlastitom platom, sve bednijom (za one koji rade samo na univerzitetu). U odsustvu kvalifikovane i snaznije javnosti sasvim je lako da se tajnim kanalima resavaju stvari od izuzetnog javnog znacaja.

Pojednostavljeno receno, na delu je »ubijanje u pojam« citavog naroda, jer gde bi drugde bilo jezgro kulture nego na univerzitetima. Nista neobicno. Posle izvodjenja na ratnu klanicu i vaskolikog osiromasenja, isti »obozavani« narod valja »ubiti u pojam«, da ne zna ni sta je bilo ni sta ce biti.

N. P.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar