Broj 189

Informacija ANEM-a o nedodeljivanju frekvencija clanicama

Beogradski Radio B92 jedina je radio-stanica, clanica Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u Srbiji koja je, prema odluci jugoslovenskog Ministarstva telekomunikacija, dobila pravo na koriscenje frekvencije. Radio B92 ce kao osnivac ANEM-a nastupati jedinstveno sa ostalim clanicama organizacije, rekla je agenciji Beta urednica informativne redakcije Radija B92 Bojana Lekic. Ona je rekla da ce glavni dogovor clanica ANEM-a uslediti na vanrednoj sednici ANEM-a u nedelju, 17. maja. ANEM okuplja 33 radio-stanice iz Srbije i Crne Gore. Ministarstvo telekomunikacija SRJ odlucilo je danas da 247 radio i televizijskih stanica u Srbiji i Crnoj Gori dobije pravo na privremeno koriscenje radio-frekvencija i televizijskih kanala na teritoriji SRJ. Dozvolu za privremeno koriscenje radio-frekvencija i televizijskih kanala dobile su 73 televizije i 174 radio-stanica. Od televizija koje su dobile pravo na koriscenje kanala samo dve su clanice ANEM-a i to RTV Pancevo i F kanal iz Zajecara. Ostalih 14 TV-stanica clanica ANEM-a ne pominju se u spisku.

Zamenik glavnog urednika Televizije Pancevo Nevena Simendic izjavila je agenciji Beta da ce frekvenciju koju je ta televizija dobila pokloniti saveznom Ministarstvu telekomunikacija ako se kao tacno ispostavi da ce mesecno morati da plati 160 000 dinara za koriscenje frekvencije. »Ne znam da li da se radujemo sto smo dobili frekvenciju, jer prema nezvanicnim informacijama treba da platimo 160 000 dinara mesecno. Ovu frekvenciju mozemo da poklonimo saveznom Ministarstvu u slucaju da se to ispostavi kao tacno«, rekla je ona. Televizija Pancevo postoji od 1992. godine. Tim povodom, glavni i odgovorni urednik Radija B92, Veran Matic je izjavio: »Rezultati ovog konkursa rezultati su dva straha rezima: straha od nezavisne i profesionalne informacije i straha od Radija B92. Prvi strah je dosta dugo poznat i sam rezim je vise puta do sada, sa manje ili vise uspeha, pokusavao da pogasi sve nezavisne TV i radio-stanice na ovim nasim prostorima. Strah od B92 je novijeg datuma i on je proizveo ovu odluku da Radio B92 jedini dobije frekvenciju kako bi se, izmedju ostalog, stvorio privid demokraticnosti, i na medjunarodnom planu da je samo donosenje odluka bilo demokraticno. Ali, kada se uzme u obzir cinjenica da je doneta odluka o izuzetno visokim tarifama za koriscenje frekvencija, jasno je da i sam B92 nece moci da koristi legalno dobijenu frekvenciju. Uz to, B92 nije dobio TV frekvenciju koju je trazio, kao i dozvolu za satelitsko emitovanje radio i TV-programa.

Ovom danasnjom odlukom Savezno ministarstvo je prakticno zabranilo rad 20 nezavisnih radio-stanica i 10 nezavisnih televizija, i to je jedan od najvecih talasa zabrana u Evropi. Jasno je da Milosevic hoce da 'naplati' pozitivnu ulogu u pregovorima tako sto ce pogasiti nezavisne elektronske medije, mislim na pozitivnu ulogu u otpocinjanju ovih pregovora. Pored pokusaja da se zabrani ovih 30 radio i TV-stanica, Milosevic ce nastojati da kazni studente i profesore novim zakonom o Univerzitetu i da realizuje, u ovom trenutku svoj najbitniji cilj da zaustavi demokratske procese u Crnoj Gori ruseci saveznu vladu i prakticno eliminisuci federaciju. Radio B92 i ANEM su vec danas obavestili gospodina Ricarda Holbruka i druge politicare koji su duboko involvirani u resavanje jugoslovenske krize o onome sto smo i naslucivali da ce se dogoditi sa rezultatima konkursa, sa porukom da se ne dozvoli da nezavisni mediji i vec navedeni demokratski procesi, budu zrtve diplomatskih uspeha u otvaranju pregovarackog procesa izmedju Milosevica i Rugove. ANEM ce formirati koncept daljih akcija na sastanku sa svim stanicama u nedelju i o tome obavestiti javnost na konferenciji za stampu u ponedeljak.

Savetovacemo svim stanicama da nastave emitovanje programa bez obzira na odluku Ministarstva komunikacija.

Malo ohrabrenje predstavlja cinjenica da je Prvi opstinski sud nalozio Ministarstvu za telekomunikacije da vrati oduzetu opremu TV Pirot koja je zaplenjena prilikom zabrane ove stanice. Iako je malo sanse da Ministarstvo izvrsi ovaj nalog - jasno je da drzava cak ne postuje ni svoje zakone. Ocekujemo veliki broj akcija solidarnosti medjunarodnih institucija, a konkretizujemo formiranje Medjunarodnog komiteta za zastitu nezavisnih medija u Jugoslaviji«.

Veran Matic


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar