Broj 190

Opaki »spanski kadrovi«

Poslednjeg dana maja drzavna televizija, na prvom programu u emisiji »Aktuelnosti« (urednik Simo Gajin), plasirala je milionskom auditorijumu novu pricu o novim »neprijateljima - »spanskim kadrovima«. Toboze, nije slucajno da nam se tri Spanca - Gonzales, Vestendorp i Solana - motaju oko glave, vedre i oblace. A sve sto rade, skupo kosta. Za Vestendorpa tvrde da ubira 300 000 dolara godisnje, dvostruko vise nego - Klinton (potonjega kao da sazaljevaju, odjednom). Inace, sva trojica su sumnjivi i zbog americkih veza. Gonzales je najvise na meti, kao »aferas« i nezaposleni premijer, pa mu ovdasnja rabota dodje kao neka pecalba. Tvorci ove emisije se zgrazaju: »Koliko svet zaradjuje na nasoj nesreci«.

Eto, u seriji raznih zavera - od Kominterne, preko Vatikana, do Pentagona - jos i spanska zavera. Ta prica moze da »radi« tek ako se osloni na taloge podsvesti u kojoj se vec nalaze price o raznim cudima - od »spanske cizme«, preko inkvizicije, do cudesne »spanske musice«, koja je dugo vazila, i medju potentnim Srbima, kao nevidjeni - afrodizijak.

Misterije sa zaverama bi, svakako, bile manje i tanje kada bi se potrazio odgovor na pitanje - ko je sve doveo razne kadrove iz sveta da resavaju probleme koje su zapetljali ovdasnji kadrovi, zaneti davnasnjim Staljinovim geslom »kadrovi sve resavaju«.

Vasilije Popovic


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar