Broj191

Seseljeva inovacija

Konstantin Obradovic

U nedelju, 7. juna ove godine rodjena je jedna potpuno nova, ali bogme i sasvim revolucionarna teorija u medjunarodnom javnom pravu. Tvorac ovog novog doprinosa nauci (a mozda i praksi?) je najglasniji i najpreduzimljiviji politicar u Srbiji, ali i doktor pravnih nauka, predsednik SRS i, trenutno, potpredsednik srpske vlade, g. Vojislav Seselj. Svoju novu doktrinu (u medjunarodnom pravu s vremena na vreme eminentne javne i politicke licnosti objave tako nekakav nov koncept koji se zato tako i naziva, pa cete - ovo zbog neukih - u svakom udzbeniku naci svu silu takvih novuma, recimo Dragova doktrina, Breznjevljeva doktrina itsl.) g. Seselj je objavio preko kragujevackog Kanala 9, i to je procitao u Nasoj Borbi od 9. juna, a, kazu, bilo i na Internetu. Prosla otada dva dana, nekog demantija nema (s novinarima covek nikad ne zna, mozda lazu?), pa racunam, valjda je zbilja g. Seselj tako i rekao, a ako je rekao i smislio, to svakako zasluzuje, ako ne pravi komentar, a ono ovaj komentarcic.

Elem, posto je kazao da »... cemo Kosovo cuvati do poslednjeg daha« i da »... cemo teroriste unistiti u potpunosti«, zakljucio je da »... nece biti nikakvog stranog mesanja«, ali je - ustvrdivsi da »... ne moze da dodje do intervencije NATO pod sadasnjim uslovima« - razvio i pomenuti nov medjunarodnopravni nauk koji bih ja, mislim s pravom, nazvao »Seseljeva doktrina«.

Naime, sve sto je do sada izneto g. Voja je sasvim ispravno kazao i tu nema niceg novog. Zbilja, a tu se s g. potpredsednikom vlade slazu i svi »svetski mocnici«, u »sadasnjim uslovima« (bar gledano iz ugla medjunarodnog prava) ni do kakve strane, pa ni NATO intervencije ne moze doci. Da je tome tako rece koliko juce g. Toni Bler, premijer Velike Britanije, zakljucivsi kako je za bilo kakvu stranu intervenciju na Kosovu neophodna »legalna osnova«, sto ce reci odluka Saveta bezbednosti UN na bazi cuvene glave VII Povelje UN. Navodno je »Perfidni Albion« vec pripremio nacrt rezolucije u tom smislu. Podnese li se takav nacrt, a rezolucija usvoji u Savetu, tada bi Savet, saglasno gl. VIII Povelje, mogao zatraziti od NATO, kao regionalnog sporazuma, da primeni odluku Saveta. Taj detalj g. Voja nije pomenuo, ali nije ni bilo nuzno - to svako zna, a pogotovu doktor prava, iako je, mislim, bilo korisnije da je i to rekao jer svi ne citaju Povelju UN. Oprezniji od g. Seselja, g. Bler je to narocito zeleo podvuci jer u toj istoj glavi VIII, cl. 53, jasno stoji da bez odobrenja Saveta bezbednosti regionalni sporazumi, pa ni NATO, ne mogu ni protiv koga preduzimati bilo kakve prinudne mere.

E sad, i tu je i nova »doktrina«, reci ce g. Seselj i sledece: »Moglo bi do nje (tj. strane intervencije, citaj NATO) da dodje jedino ako Siptari stvore neku svoju 'slobodnu teritoriju' (iz ljubaznosti prema g. Voji ovo sam stavio pod navodnike, cega u novinama nema, ali sam siguran da bi on to tako napisao) mogao bi NATO da udje i razdvoji strane«. Tu je, dakle, sustina Seseljeve doktrine, to je apsolutni novum u medjunarodnom pravu, za tako nesto nikada nisam cuo, a sve se bojim da ce ta doktrina tesko biti prihvacena. Tumacimo li to kako je receno, ko god se u nekoj zemlji pobuni, pa stvori oblast koju kontrolise, »belosvetski mocnici« bi, sasvim legalno, mogli usetati u suverene zemlje i »razdvajati strane«. To, siguran sam, ne bi bas nikako moglo, jer bi to bila agresija. A sto se tice onog jedino, procitajte ponovo ono gore u vezi s mogucom odlukom Saveta bezbednosti. Naime, jedino tako bi strana intervencija mogla biti legalna i legitimna.

Za g. Seselja moze svasta da se kaze, ali nikako da je budala. Zasto je on to rekao, ako je rekao, ne umem da proniknem. A vi, dragi citaoci? Razmislite o tome.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar