Broj191

XIX sednica Saveta Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije (Kraljevo, 9. jun)

Cemu novi kongres?

Kada odrzati sledeci kongres? Poseta Savetu Evrope. Odnosi sa novom vlascu u Crnoj Gori. O prosvecenosti i horizontalnom povezivanju u lokalnoj zajednici

Odluka o vremenu odrzavanja sledeceg kongresa Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije odlozena je za sledecu sednicu Saveta koja bi trebalo da bude odrzana u Uzicu, najkasnije do kraja avgusta. Na ovoj sednici, vodjenoj 10. juna u Kraljevu, kojom je predsedavao Mirko Bajic (mandat predsedavajuceg traje sest meseci), zakljuceno je i da se nastavi rad na zavrsavanju predloga zakona o lokalnoj samoupravi da bi se sto pre stavio u skupstinsku proceduru.

Zvonko Obradovic, predsednik Izvrsnog saveta skupstine opstine Kraljevo, obratio se prisutnim clanovima Saveta: »Lokalnu vlast smo preuzeli sa punom odgovornoscu, ali smo znali da njeno vrsenje nece biti moguce bez promene celokupnog sistema. Medjutim, visih nivoa vlasti u sustini nema. Srpsko nacionalno i gradjansko bice jos nisu bili ovako unisteni«. On je jos rekao da ljude koji predstavljaju volju gradjana na poslednjim izborima nije napustio entuzijazam, ali da trpe velike pritiske.

O kontaktima sa opstinama u Crnoj Gori i sa crnogorskom vlascu, i to posebno sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem, skup su izvestili Djordje Stanicic i Nebojsa Popov. Milo Djukanovic je Savezu poslao svoj program »Za novi pocetak« s molbom da mu se sto pre dostave misljenja i predlozi vezani za njegov sadrzaj. Savezu se obratio i gradonacelnik Podgorice. U izgledu su kontakti sa pojedinim opstinama i gradovima u Crnoj Gori.

Na poziv Saveta Evrope, delegacija Saveza je prisustvovala Petom medjunarodnom kongresu lokalnih i regionalnih vlasti u Strazburu. Visoki predstavnici Saveta su se zanimali za njihov pogled na resenje problema Kosova iako, s obzirom na status SRJ, nisu imali pravo ucesca u plenarnom radu. Tom prilikom je pomenuta mogucnost otvaranja specijalne ambasade za razvoj lokalne samouprave bas na Kosovu. Tom prilikom su se, kako je rekao clan delegacije Trojan Stojanovic, sreli i razgovarali i sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupstine Saveta Evrope i drugim zvanicnicima. »Oni nas ozbiljno shvataju«, rekao je Mirko Bajic, predsedavajuci Saveza i, takodje, clan delegacije, napomenuvsi i da je to prvi zvanicni izlazak Saveza u svetsku javnost.

O potrebi da se sto pre dovrsi rad na nacrtu novog zakona o lokalnoj samoupravi od strane ekspertske grupe Saveza, govorio je gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic: »Problem neresene situacije na Kosovu u izvesnoj meri komplikuje rad na izradi ovog predloga, jer bi zakon trebalo da vazi na teritoriji citave Srbije«, rekao je Zivkovic. Raniji zakon, koji je vazio do pocetka '90-ih, takodje bi mogao biti uzet u obzir pri izradi ovog nacrta, jer je on imao bolja resenja za probleme lokalne samouprave nego zakon koji je danas na snazi.

»Taj zakon smo analizirali jos u Jagodini. Kada se predlog zavrsi, trebalo bi sve uciniti da on dodje do Skupstine Srbije i da udje u proceduru za odlucivanje«, rekao je Milan Nikitovic, predsednik skupstine opstine Uzice. Marko Petrovic iz stranke »Srbija-Zajedno« smatra da postoji dogovor nekih stranaka i centralne vlasti da buduci Zakon o lokalnoj samoupravi svakako zastupa proporcionalni model izbornog sistema.

»Nista u Srbiji nije onako kako je bilo pre 17. novembra«, rekao je Nebojsa Popov, prelazeci na sledecu tacku dnevnog reda, na predstavljanje moguceg horizontalnog povezivanja raznih nivoa i struktura koje vec postoje unutar lokalne vlasti. Popov je govorio o tri nivoa povezivanja - izmedju lokalnih institucija vlasti i gradjana kao biraca, izmedju razlicitih politickih i nepolitickih organizacija u opstini i u okviru Saveza slobodnih gradova i opstina, gde bi se »prikupljale informacije, proucavali problemi i trazila resenja«. Kontakti koje su clanovi Saveza imali sa raznim inostranim agencijama i asocijacijama koje se bave lokalnom samoupravom, pokazali su da se one time bave tako da ili snimaju stanje ili sasvim apstraktno poducavaju kako lokalna samouprava izgleda u Kanadi ili Svedskoj. Ovde se radi, rekao je Popov, o tome da se pronadju najbolji, najjeftiniji i najefikasniji nacini za unapredjivanje polozaja gradjana i lokalne upravljacke strukture.

O problemima prosvecenosti izlagao je Pavle Vukotic koji je i u sadasnjim dogadjajima na Kosovu video ulogu neadekvatnih saznanja koja su jedni o drugima i o zajednickom problemu stekli i Albanci i Srbi.

Najvise polemicnosti bilo je oko tacke dnevnog reda gde je trebalo doneti odluku o zakazivanju novog, treceg po redu, kongresa Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije. Na kraju, svi su se slozili da se donosenje odluke hoce li ili nece skoro biti okupljanja svih odbornika koji su dobili lokalnu vlast, odlozi za sledecu sednicu u Uzicu. Oprecna misljenja sa razlozima za i protiv skorasnjeg odrzavanja kongresa imali su Zoran Zivkovic i Nebojsa Popov. Popov smatra da bi to medijima i sirokoj javnosti ponovo skrenulo paznju na ljude koji bastine i odrzavaju ono za sta su se »setaci« tokom protesta borili, da bi se »na jednom takvom skupu ucinilo vidljivim to sto mediji cine nevidljivim«. Zivkovic, medjutim, smatra da predlozene aktivnosti na kongresu (o stanju opozicije u Srbiji, problemima lokalne vlasti) nisu teme za jedan takav skup i da takve debate mogu samo produbiti krizu u odnosima. »Nikakav kongres nece ozdraviti stranke u Srbiji«, bio je kategorican Zivkovic.

Savezu je pristupila i opstina Tutin. U njeno ime, Savetu se obratio Adem Ramicevic, sekretar Skupstine opstine Tutin.

N. R.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar