Broj 194-195

Samanizam i samani

Reagovanje na tekst »Ka novom pocetku« Nastasje Radovic, »Republika« br. 191

U citiranom tekstu Nastasja Radovic (u daljem tekstu N. R.) bavi se analizom nedavno zavrsenih crnogorskih izbora, posmatrajuci ih kao da su se odrzali u Velikoj Britaniji. Mogu da razumijem da se slican tekst pojavi u rezimskoj i/ili prorezimskoj stampi, ali ne znam sto tako pausalan tekst trazi u nezavisnoj Republici? Na sto lici analiza N. R.? Hajde malo da mislimo o ruznim stvarima. Zamislimo da je Tajsonu priznata pobjeda nad Holifildom nakon sto je Holifildova usna skoljka zavrsila u Tajsonovim zubima. Zamislimo, nakon toga, komentatora koji slavi takvu pobjedu. Zamislimo da neko komentarise neki Versacijev model na prelijepoj Kembelovoj, dok joj neko, u trenutku prolaska pistom, pod bose tabane sipa srcu. Zamislimo da neko trazi od Nejdzela Kenedija da svira na violini kojoj su pokidane zice. Zamislite komentatora koji bi tvrdio da je Mijatovic zabio onaj cuveni jedanaesterac. Zamislite komentatora koji bi ustvrdio da na ovim prostorima nije bilo rata ili koji tvrdi da je Debeli Brijeg otvoren. To upravo radi N. R. Sto? Lakirovku crnogorskih izbora.

Nije, valjda, otkrovenje da bi i Misko Vukovic, aktuelni potpredsjednik crnogorske vlade, izborno zbrisao Djukanovica, bilo kad i bilo dje na planeti, da raspolaze sa potpunom kontrolom -tajne policije, javne policije, sive ekonomije, drzavnih preduzeca, drzavnih elektronskih i drugih medija, najvecim dijelom nezavisnih medija, gotovo svih opozicionih stranaka, tajnih fondova, sudstva, drzavne uprave... I cega sve ne. Kako se zove covjek koji ima takvu moc u Crnoj Gori -zove se Milo Djukanovic. Kako se zove covjek koji sve to kontrolise u Srbiji? Zove se Slobodan Milosevic. Od koga im je to ostalo? Nit od baba, niti od striceva, vec od Josipa Broza. Tako kaze skener, a on, kazu, ne laze. Mogu lagati tumaci snimka, ali je to onda lose po pacijenta.

Mi liberali kazemo -Olbrajtovoj olbrajtovo -a nama sloboda -sada, odmah i ovdje

Gdje je stanje gore? U Crnoj Gori, bez obzira sto Crnogorci voze pokradena kola i imaju mobilne telefone, sto se za nekoga iz Srbije moze smatrati napretkom, boljim zivotom. Zasto? Zato sto je mala, malecka, a komuno-cetnicka, a to znaci da je, osim Liberalnog saveza, sterilno ista -bila predstavljena Djilasovom petokrakom ili Djurisicevom kokardom, jer se preko tih oznacja stavljaju zvucni nazivi SDP, NS, DPS, te nezavisni, te zavisni, te ovakvi, te onakvi.

Niko, osim Djukanovica, ne moze za sebe da veze istovremeno, primjera radi, komentatorska pera kalibra brace Cerovic, Arkanovog vojskovodju Pelevica, Svetozara Vukmanovica Tempa, patrijarha Pavla, Amfilohija i Djordja Balasevica. Ja bih se pred tim sposobnostima sledio, sto kazu Crnogorci -uhvatila bi me mala snaga. Drugi to nazivaju politikom. Ja -sidom. Pinoce je negdje rekao -ja znam kad u mojoj drzavi i list zatreperi. Ovdje znaju kako list dise. Pogotovu u vrijeme izbora. Taj ko hoce tome da odbrani zadato ime -reforme, demokratija ili »da zivimo bolje«, saucesnik je, nije nevini niti nevoljni promatrac. I nije tu Olbrajtova i nije tu svijet u pitanju. Da sam na njihovom mjestu i ja bih se, u slucaju Djukanovic, koji je, zapravo, slucaj MI, istovjetno ponasao. Kao da ih cujem -nije vam, gospodo, dosta samana -sve do cara Dusana, do Milosevicevog Gazimestana? Nije!? Izvolite, imamo nove ponude za vas. Zna li N. R. gdje nestaje podrucje djelovanja samana? Tamo gdje se odrzavaju slobodni, posteni i fer izbori. Da li Djukanovic(evi) imaju namjeru da to ikad bude ovdje? Nemaju. Zasto? U najboljem -morali bi ici, a u najgorem -morali bi ici i sve ostaviti.

U ovom reagovanju, necu se baviti dokazivanjem da su i ovi izbori, bas kao i svi prijethodni, citavom paletom opisanih mehanizama bili manipulisani, ako kazem -pokradeni, eto me u Svastalicama, ali cu konstatovati jednu od deset bozjih zapovijesti -izbore, izmedju ostalog, dobijaju elektronski mediji. Valjda je to osjetila i N. R. koja zivi i radi na podrucju djelovanja samana Milosevica. Da zaboravimo sve i postavimo pitanje -kako N. R. moze da predje preko cinjenice, koju sama stavlja u antrfile, da je Liberalni savez na crnogorskoj televiziji bio prisutan svega 0,3%, a koalicija Da zivimo bolje preko 80%? I nakon toga mirno napise da je »Perovic politicar nad cijom se politickom sudbinom zali i koji se ozbiljno kritikuje«? Pocetak ozdravljenja, najave boljeg, bilo bi pitanje, da ga je kojim slucajem N. R. postavila: »Analiziracemo iz kojih razloga je, protivzakonito, crnogorska televizija, koju inace vodi kum predsjednika Republike g. Djukanovica, donijela odluku da se Liberalnom savezu dodijeli svega 0,3% TV vremena crnogorske televizije, tokom izborne kampanje?«. Ovako -samanizam se nastavlja, a personalnost samana nije uopste vazna. Sve su to simpaticni i dragi momci, koji ce se dozivotno igrati sa nama zavisnima i nezavisnima, sve dok ne shvatimo da su stepenice za izlazak iz ovog pakla sagradjene od materijala cvrstog postovanja principa, a ne od materijala dobrih zelja i dobrih namjera. Kazu, tim stepenicama se u njega ulazi. U svemu tome iskreno zalim, ali i kritikujem N. R., koja u dobrim zeljama i dobrim namjerama, ovakvim »analizama« daje alibi onome ko se u Crnoj Gori sluzi istim sredstvima kao u Srbiji g. Milosevic.

Bez obzira na Olbrajtovu, bez obzira na izuzece Crne Gore od sankcija, a s obzirom na nase unutarnje stvari koje se jednako ticu, smijem li reci, slobode i Slobodanovih. Tj. -nasih, a ne Olbrajtovih. Treba shvatiti tako jednostavnu a tako slojevitu poruku -sto se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. U tim besmislenim pokusajima peglanja grbe, nase vrijeme se traci. Gubeci principe, misleci da pomazemo, mi postajemo njihov plijen, mislim, onih koji sve drze u svojim rukama, pa tako i nas, Nastasja... Zato mi liberali kazemo -Olbrajtovoj olbrajtovo -a nama sloboda -sada, odmah i ovdje. U ime te slobode, u ime nade da do nje mozemo doci -ne pisite vise onakve tekstove, a pogotovu ne u Republici. Da se potpuno razumijemo -Djukanovicu, Milosevicu i OEBS-u je sve dozvoljeno -vama, meni, Popovu i inim -nije.

Slavko Perovic,

poslanik u Skupstini
Republike Crne Gore


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar