Broj 198 

Trikovi oko Bosne

Konstantin Obradovic

Jedno od pitanja koje se ovih dana cesto postavlja glasi: ko ce pobediti na opstebosanskim izborima u RS SDS-radikalska koalicija ili proplavsickina grupacija? O situaciji u RS, pa i u BiH u celini, znam onoliko koliko i prosecni citalac novina, dakle malo vise od nista. Ali da sam odonud i da mi je glasati glasao bih, ne toliko za gdju Plavsic i g. Dodika, vec protiv Krajisnika, Poplasena i komp. Mislim, naime pa i da sam odande tesko da bih promenio misljenje, da su ovi poslednji izuzetno opasni ljudi i da, s njima na vlasti, svaki pokusaj da se od RS i Bosne uopste, napravi nekakva normalna drzava (a to je za mene pravna drzava u kojoj se narod ne sludjuje, niti tera na klanicu, a individualna i ljudska prava se postuju i svaka vlast je pod kontrolom te strepi od slobodnih izbora, pa se uzdrzava od nasilja i lopovluka) predstavlja budalastinu nepopravljivih naivcina. Drugim recima, da od takvog neceg nema ama bas nista, ni sad »ni dovijeka«. Ukratko, glasao bih za manje zlo sa ovima drugima ima mozda neke male, malecke nade. Imam utisak, opet citajuci novine, da i »svetski mocnici«, da sve ne redjam, vec da pomenem samo OEBS (posto kontrolise izbore i broji glasove), misle poput mene. Uostalom, njihov mi stav izgleda logican tzv. medjunarodna zajednica je ulozila vreme, napore i novac u celo to postdejtonsko preduzece, a o raznim (povremenim) brukama da i ne govorim, pa sad ne bi htela da joj to Krajisnik, Seseljev alter ego u RS i drugi svet tog kova pokvari. I navijaju za gospa Biljanu i one oko nje: ocerali Seselja iz predizborne kampanje, hoce da diskvalifikuju Poplasena, a, bogami, ima i sumnji da su resili da nameste i izborne rezultate. A oni odavde koji za Krajisnika i drustvo navijaju, digli, prirodno, silnu dreku zbog tih (budimo posteni, sasvim mogucih manipulacija) pretpostavljenih izbornih podvala. 
U principu, ocigledno i normalno, svaka izborna podvala je za osudu. No, u ovom slucaju moram priznati da imam izvesnog razumevanja za ovaj oebsovski »marifetluk«, ako se zaista priprema. 
Najpre, vec sam rekao, »svetski mocnici« naprosto nece da im zbog toga sto narod, eto, voli Krajisnika i Seselja, propadne visegodisnji trud da od Bosne naprave nekakvu pristojnu drzavu. A potom, da se »namestaju« izbori na ovim je prostorima visedecenijska tradicija od 1945, a bogami i pre rata ponekad, vlast koja organizuje izbore te izbore i dobija, ona, ili posle 1990, njeni favoriti. Da li neko zbilja veruje da kad bi, recimo, Seselj organizovao bilo kakve izbore iko osim radikala moze biti pobednik? Nikako, a g. Seselj nije jedini koji bi, uveren sam, tako postupio. Dakle, OEBS se prilagodio lokalnoj praksi. A tu je i g. Vestendorp koji je odrastao u Frankovom totalitarizmu, pa sve »stosove« zna vrlo dobro, bolje no siroti g. Bilt koji je dosao iz Svedske, a tamo razni trikovi, vec preko sto godina, prosto ne prolaze. 

 
© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar