Broj 198 

Marginalci traze magistralu

Blizi se kraj godine. Vreme je da podvucemo crtu i polozimo racune, saradnicima i citaocima, o tome sta smo radili i uradili, i sta bismo zeleli dalje da radimo.
Zapoceli smo pre deset godina, s nadom da ce se duga kriza jugoslovenskog drustva i drzave resiti demokratskim preobrazajem i drustva i drzave. Verovali smo da ce u tom pravcu krenuti magistralni tok promena koje su, u to vreme, zahvatile sve zemlje »realnog socijalizma«. Umesto toga, pobedila je stihija straha, mrznje i nasilja koja i danas zaklanja magistralni put promena ka demokratiji. Ustali smo protiv te stihije i istrajavali svih minulih godina, ali smo, kao i drugi kriticari i protivnici pomenute stihije i ratova, neprekidno i nasilno marginalizovani. Uprkos svemu, nismo se predavali, kao ni drugi koji ne gube nadu u povratak u normalan svet i nenasilno resavanje kriza i sukoba. Svih ovih godina smo se zalagali za sprecavanje rata, a potom za njegovo okoncanje i uspostavljanje mira i parlamentarizma. Od toga ni sada ne odustajemo.
Sada se nalazimo pred izlazenjem 200. broja Republike. Kao osoben spoj novina i casopisa, bavimo se informisanjem i istrazivanjima, izlazeci pred citaoce dva puta mesecno. Oko hiljadu autora koje smo objavili nailazi na paznju vise hiljada citalaca. Mnogi tekstovi iz Republike prestampavani su u domacim i svetskim listovima i casopisima. Objavili smo i desetak knjiga (sami ili u saradnji sa drugima). Neke od njih, primerice zbornik radova Srpska strana rata (analiticki ogledi objavljeni najpre u listu), prevode se i na strane jezike. Za kvalitet tekstova dobili smo vise pohvala i priznanja nego pokuda i osporavanja. Vise je poruka da istrajemo, nego da ucutimo i nestanemo.
Da bismo solidno i blagovremeno planirali rad u narednoj godini, molimo vas da nas do kraja novembra tekuce godine obavestite da li ste voljni da se pretplatite na nas list za 1999. godinu. Pretplata iznosi za citavu godinu 180 dinara (za penzionere, studente i nezaposlene 50%), a za inostranstvo 100 DEM. 
Povremeno smo upoznavali saradnike i citaoce sa hronicnim problemima koji nam otezavaju rad (antidemokratski trendovi, skupoca hartije i stamparskih usluga, jedva dostupna distribucija, siromastvo citalaca, oskudne donacije itd.). Iako su to hronicne teskoce, uspevali smo da opstanemo, eto, citavih deset godina. Naklonost vlasti nismo ni ocekivali, ali ni preteranu agresivnost (na primer, oteli su nam polovni kombi koji smo dobili na poklon). Retko se zalimo na teskoce, ali molimo da se one imaju u vidu i ocekujemo podrsku kako bismo ih barem smanjili i ublazili. Pomenimo samo troskove distribucije koji nisu samo veliki nego su i neizvesni (tesko ih je planirati). Samo za prosli broj naplaceno nam je preko 6000 dinara, kako mozete videti iz prilozenog dokumenta. Zbog rastucih troskova, a oskudnih prihoda, prinudjeni smo da izdamo ovaj dvobroj, umesto dva normalna i planirana broja lista.
Urednici i saradnici lista spremni su da nastave rad i u narednoj godini. Iako se opsti uslovi nisu poboljsali, ima cak nagovestaja i pogorsanja, rado bismo produzili da radimo sve ono cime smo vec stekli podrsku saradnika i citalaca. Pored informacija o tekucim dogadjajima i analiza trajnijih zbivanja, nastavili bismo istrazivanja uzroka i posledica rata, a posebno teznji za uspostavljanjem mira i demokratije. Ako nase geslo da smo »glasilo gradjanskog samooslobadjanja« ponekad izgleda apstraktno i utopijski, izvesna zbivanja su pokazala da su teznje za demokratskim promenama i te kako konkretne. Pomenimo samo pobedu demokratske opozicije u oko 40 najvecih gradova Srbije, pokrete na univerzitetu, delovanje raznih udruzenja gradjana, sindikata, pojedinih stranaka, nevladinih organizacija i mnoge individualne poduhvate. U tome vidimo i najvece domete procesa demokratskih promena. Mi smatramo da smo i jedan od aktera tog procesa; nismo puki posmatraci s »jednakom distancom« prema svim akterima. I dalje nam je, kao i na pocetku izlazenja, najvise stalo do uspostavljanja demokratske javnosti, izborne smene vlasti, izlaska iz krize i meteza, izolacije i raznih spoljnih sankcija. I dalje tragamo za magistralnim putem promena i razvoja nase zemlje.
Najvise nas zanimaju demokratski potencijali kulture. Zbog toga cemo nastaviti istrazivanja otpornosti kritickog misljenja prema ideoloskoj manipulaciji, a vecu paznju cemo posvetiti mogucnostima oslobadjanja onih delova kulturne bastine koji su pod blokadom autoritarnih i totalitarnih ideologija, u prvom redu militantnog etnonacionalizma.
Ocekujemo, svakako, misljenja saradnika i citalaca; otvoreni smo za sve kritike, predloge i sugestije.
S nadom da sve nevolje i stradanja nisu nasa jedina sudbina, da i marginalci mogu pridoneti nalazenju magistralnog puta povratka u normalan svet, zahvaljujemo na dosadasnjem razumevanju i podrsci.
Srdacno vas pozdravljamo i s nestrpljenjem ocekujemo vase odgovore.

Urednistvo

 

 
© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar