Broj 198 

Mahnitanje i saplitanje

Svi se jos dobro secamo kada je pre deset godina na Kosovu polju, povodom 600-godisnjice cuvene bitke, Slobodan Milosevic preteci uzviknuo »opet smo pred borbama koje jos nisu oruzane, ali i takve nisu iskljucene«. Milosevic sada ima druge brige kako da izadje na kraj sa medjunarodnom zajednicom kojoj nisu dovoljne sankcije, vec hoce i »oruzane bitke«, povodom Kosova.
Nije se samo situacija preokrenula za sto osamdeset stepeni, nego su se i mnoge uloge obrnule. Milosevic pregovara sa svetom da bi se naslo resenje za Kosovo, a njegovu ratnicku pozu preuzimaju drugi. Da covek prosto ne poveruje kako se ovde istorija ponavlja, koliko se slepo i fatalisticki ide za jednom politikom koja, dokazano, vodi u propast. Vuk Draskovic, na primer, koji se od mirovnjaka ponovo prometnuo u bojovnika, hoda po Kosovu i pateticno se obraca narodu: »Nadahnite se voljom i istrajnoscu...«. Ne dopustajuci Vuku primat, Seselj poziva Srbe da se spreme za rat protiv Nemacke. Dva puta su, veli on, izgubili rat protiv nas, izgubice ga i treci put.
Ali, nije rec samo o Vuku i Seselju. Opet su se namnozili oni koji bi da ponovo mahnitaju. Na raznim televizijskim stanicama, u poslednje vreme, mnogi pojedinci euforicno velicaju »nebeski narod« i ozivljavaju stare price o »genskim izdajnicima«. A narod, sta na to sve kaze narod? Hoce li ponovo, kao pre deset godina, na zov ratnih bubnjeva, bezglavo pohrliti za samozvanim i ratobornim predvodnicima? U tome i jeste sva tajna.
Optimisti misle da nece, jer mu je, uvereni su, dosta razocaranja i gorcine koje mu je ostalo posle petogodisnje ratne avanture. Pri tom se pozivaju na nedavni dogadjaj pred nemackom ambasadom kada je na poziv Patriotskog saveza protestovalo jedva nekoliko stotina ljudi. Ovaj je rezim cak namerno izmislio da je ta politika prema Kosovu samo nemacka, a ne i cele Evropske unije, ne bi li tako lakse podigao ljude na noge. Ipak, nije vredelo. Narod, kazu, nece vise za ovom ludackom politikom i za mahnitim pojedincima, koji se, u ovakvim prilikama, uvek nadju.
Ostaje nam da se tesimo mudroscu koju je taj narod smislio za druge, ali koja vazi i za njega samog: samo se budala dva puta saplice o isti kamen!

Dragos Ivanovic


 
© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar