Broj 198 

Preimucstvo nacionalnih stranaka

Dosadasnje iskustvo je pokazalo da se u BiH radikalna promjena vlasti ne postize jednim izborima, nego je demokratske snage osvajaju postepeno

Faktori medjunarodne zajednice ocenjuju da su izbori protekli uspjesno, u mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi, sto bi se moglo prihvatiti samo u relativnom smislu, uporedjujuci ih sa ranije odrzanim izborima, ali ne i kao apsolutnu vrijednost, jer jos uvjek ne postoji takva klima da oni mogu biti slobodni i demokratski i veliko je pitanje da li oni odrazavaju stvarno raspolozenje biraca. Licna sigurnost i sloboda kretanja nisu zagarantovani, mnogi zlocinci su na slobodi, policija i sudstvo su jednonacionalni i stranacki pristrasni, veoma je otezan povratak izbjeglica, zloupotrebljavaju se mediji od vodecih nacionalnih stranaka pa i dirigovani terorizam u predizbornoj kampanji, sto ima veoma negativan uticaj na slobodu i demokraticnost izbora. Podstaknuta medjunacionalna napetost nacionalistickom propagandom i jos uvjek prisutno nepovjerenje prema drugom narodu ima za posljedicu da nacionalnost i religija preovladaju u opredeljenju biraca, pa vecina glasa za vodece nacionalne stranke koje se deklarisu kao »zastitnice nacionalnih interesa«. I postojeci izborni sistem daje prednost tim strankama jer su njihovim kandidatima za pobjedu dovoljni samo glasovi etnicke zajednice kojoj pripadaju.
Pobjedi radikalskog lidera, Nikole Poplasena, svakako je doprineo podstaknuti nacionalni osjecaj sadasnjom situacijom na Kosovu, koji je vjesto iskoriscen. U svakom slucaju, i poslije izbora ce se nastaviti borba za vlast suprotstavljenih grupacija, a prvo ozbiljnije suceljavanje ocekuje se prilikom konstituisanja republicke skupstine i izbora nove vlade RS.
Dosadasnji podaci ukazuju da su demokratske opozicione stranke, posebno one sa socijaldemokratskom orijentacijom, postigle bolje rezultate nego na proslim izborima. Ti rezultati bi bili jos veci da su nastupili udruzeno.
Ocigledno je da ovim izborima nece doci do radikalne promjene vlasti, te da ce i dalje vodece nacionalne stranke zadrzati preimucstvo, ali nece imati dosadasnji neprikosnoveni monopol.
Treba se nadati da ce snage koje su za cjelovitu BiH na lokalnim izborima naredne godine i opstim izborima za dvije godine, uz poboljsan izborni sistem, postici bolje rezultate od ovogodisnjih. 
 

Sead Hadzovic


 
© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar