Broj 200

Svet i mi
Pogromaske izjave

Konstantin Obradovic

Jedna od mojih zivotnih deviza je ona nekadasnje ONO i DSZ - »Nista nas ne moze iznenaditi!«. Godinama sam, dakle, ubedjen da me bukvalno nista sto se dogodi u ovoj zemlji ne moze zacuditi, ali ipak - nemojte nikad reci nikad, zaista! - neka istupanja na nedavnom zasedanju Skupstine Srbije su me bukvalno zaprepastila. Ne zakljucci - oni su jasni: Slupali smo pobunjenike, dakle specijalne jedinice se povlace u baze, pa, prema tome, nema ni potrebe za bombardovanjem NATO (implicite, poruka one »nepotrebne i stetne« rezolucije SB 1199 je shvacena ozbiljno) i to je dobro, jos samo treba - sto bi rekao drug Tito - »preci sa rijeci na djela«. Daj Boze, jer bas ne bih voleo da nam »Tomahavke« zazuje nad glavom. Ali, rasprava... e, tu bas ima izjava u stilu »Budi Bog s nama«!
Prvo, Zeljko Simic (SPS) kaze da je »ukupno delovanje tzv. nezavisnih medija ravno izdaji«. Njegovi bivsi stranacki drugovi iz SKJ bi mu, recnikom te partije, na to verovatno rekli kako je to »pausalni kriticizam«. A ja kazem - ili g. Simic ne zna znacenje te reci »izdaja« ili, pak, on se o interesima ove zemlje brine k'o i o lanjskom snegu. Ako je neko izdajnik u smislu kvalifikacije tog dela u Krivicnom zakonu, tada lice koje sazna za takvu radnju mora stvar prijaviti javnom tuziocu. Dakle, g. Simic treba koliko danas da »presavije tabak« i prijavi pocinioce, imenom i prezimenom, a ako takvo saznanje ima, a ne postupi u gornjem smislu, tada i sam cini krivicno delo prikrivanja i to ne obicnog vec teskog krivicnog dela. A ako je to receno »tek onako«, tada je takva izjava nesto sto se ne usudjujem kvalifikovati s obzirom na odredbe zakona o stampi.
A tek potpredsednik vlade Srbije, g. Vojislav Seselj? On, ni pet ni devet, nego ovako - predlaze SAD da na vreme povuku svoje »kvislinge« odavde ako vec hoce da nas biju, jer cemo ih »uzeti kao taoce«. I dalje kaze da, ako bas ne mozemo da oborimo svaki njihov avion, mozemo scepati one koji su nam pod rukom. To vise ne govori g. Seselj, predsednik opozicione stranke, vec potpredsednik vlade, dakle vlast. Drugim recima, sprema se ono sto se zove pogrom.


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar