Broj 200

'umor u glavi
Put ka mrtvom moru

Mesec dana je proslo od prethodnog broja Republike a u Srbiji se sve promenilo. Naravno, promenilo se nagore. Izgleda da su u ovoj zemlji takve promene jedino i moguce. Nekakva unutrasnja dramaturgija rezima izgleda da zakonito proizvodi los sled dogadjaja koji niko ne moze preseci i preokrenuti. Za samo par nedelja zasli smo u stanje koje bi se, bez preterivanja, moglo nazvati visim stupnjem tiranide.
Slika iz srpske skupstine bolje od svih reci govori o tome u kakvoj zemlji zivimo. U prvom redu, zavaljeni kao u selskoj krcmi, Seselj i njegove kabadahije izruguju se i dobacuju opozicionim poslanicima za vreme rasprave o zakonu koji treba da »zastiti dostojanstvo licnosti«. Osionost i cinizam dostojni onog dahijskog poreza na »zvakalicu«. Visi stupanj tiranide podrazumeva ne samo goli teror nego i javno sladjenje tiranskim cinizmima.
Pokazala su se budalastim ocekivanja da unutar vladajuceg sloja moze doci do blagotvornog rascepa i »pripitomljavanja rezima«. Tiranija nikad ne postaje snosljivija i pitomija. Postoji nesto u prirodi tiranije kao oblika vladanja sto ga neminovno tera ka sve vecoj i vecoj brutalizaciji. Verovatno i mimo namera samog tiranina. Tiraninu se uvek cini da ce samo jos jedna mala doza represije dovesti do stabilizacije njegove vlasti, ali represija je kao droga, njena kolicina se uvek mora povecavati. Sa nivoom represije povecava se i nivo drustvene lazi. Sto je visi nivo lazi to je dozvoljiva sve manja kolicina sumnje. Samim lazotvorcima je sve teze da odrze koncentraciju, postaju nervozni i naprasiti. Laz vladavine Slobodana Milosevica dostigla je tolike razmere, postala je toliko ocigledna da je potrebno iskljuciti svaki glas istine. Apsolutna laz zahteva apsolutni muk. Kao u skaski o »Carevom novom odelu«. Jedan uzvik »Car je go!« moze srusiti celu obmanu. »Sada kada je mudrom politikom Predsednika Milosevica otklonjena ratna opasnost krenucemo putem ubrzanog ekonomskog oporavka« porucuje se narodu iz gazdinih Laboratorija lazi. A gazda cinicno nadomece: »Ne lipsi magarce do zelene trave«.

Nesavrseno savrsenstvo jednog zakona

Izglasan je novi zakon o informisanju. »Svenarodno jedinstvo« kojim se hvali vladajuca druzina dobilo je svoj prirodni nastavak - jednu, svenarodnu istinu. Zakon se lakonski moze okarakterisati kao drakonski, ali mladjani ministar informacija u vladi Srbije nas je utesio: »Kome je cista savest nema cega da se boji«. Urednik jednog rezimskog glasila, povodom prethodnice novog zakona, vladine Uredbe o medijima, izjavio je da se njegov list i ranije ponasao kao da takva uredba postoji. Takmicenje u disciplini zvanoj »cista savest« pocelo je. Zadrzimo se malo na pojmu »ciste savesti« u tiranskim sistemima. Svi gradjani u takvim sistemima treba da imaju »cistu savest« u onom obliku u kojem je imaju rezimski slugani. Nije dovoljna lojalnost rezimu, pozeljna je hiperlojalnost. Hiperlojalnost je, izgleda, jedina pouzdana zastita od kandzi novog srpskog zakona o informisanju. Jedino hiperlojalnost obezbedjuje »cistu savest« kakvu zele gazda i njegova svita. »Vucicev zakon« je zato jedan savrsen zakon. Njegova zastrasujuca nepreciznost i neodredjenost ostavljaju siroko polje takmicenju u budnosti i revnosti gazdinih talibana. Jedini nacin da novinar izbegne ono sto moze biti proglaseno za prestupnicki cin jeste - da ne cini nista. Jedini pouzdan nacin da ne napisete nesto sto nece biti po volji gazdinim junosama jeste da ne pisete nista. Jedini nacin da imate cistu savest je cist papir. Jedini nacin da ne izgovorite nesto sto nece biti bogougodno jeste da utonete u potpuni muk. I da uzivate u lepotama mrtvog mora.

Osovina bede i knute

Na istoku ce uskoro bljesnuti zvezda nova - imperija Seselja, Lukasenka i Zirinova! Bice ostvaren savez onih kojih se stide svi normalni Srbi, Rusi i Belorusi. Ujedinitelji drze da ce ih se manje stideti ako ih se vise budu plasili. A razloga za strah ima - kakva ce to sila i silesija biti kad se ujedine tri zemlje poznate po ekonomskom prosperitetu i nepatvorenoj demokratiji. Nova imperija bi se mogla zvati USRUB (Ujedinjena Srbija, Rusija i Belorusija), a mogla bi se zvati i Osovina bede i knute. Pozabavimo se jos malo ovom saljivom idejom. Predsednik ruske vlade Primakov nedavno je od EZ trazio hitnu humanitarnu pomoc jer bi, tokom dolazece zime, »milioni u Rusiji mogli pomreti od gladi«. Druga vest kaze da su ove godine hiljade Rusa umrle od otrovnog alkohola, neke vrste votke-zozovace. Imacemo dakle bratstvo po gladi i otrovnom pijanstvu. Vojvodin recept za pobedu bede jeste utapanje u jos vecu bedu. Recept za demokratizaciju je - ukrstanje sa demokratijom ŕ la Lukasenko.
Komunisti su svojevremeno mnogo voleli ukrstanje raznih zivotinjskih i biljnih vrsta. Danasnji crveno-crni Micurini spas su pronasli u ukrstanju rezima. Rezultat bi bio rezim koji bi bio otporan na bacile i viruse Novog svetskog poretka.

Miodrag Stanisavljevic 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar