Broj 200

Dogadjanja
Dosta je bilo

Ako je verovati g. Vojislavu Seselju i gospodji Borki Vucic, za nas Srbe, sto se sankcija tice, gotovo da nema problema. Izdrzacemo.
Sto je situacija po narod teza i gora to su »utesitelji« brojniji i glasniji. Vojvoda i bankarka su u pravu. Pa zar to, pre nekoliko godina, celom svetu u oci i u inat, nije rekao i nas predsednik g. Milosevic? Pa zar se i politika prema ostatku sveta ne vodi tako kao da su nam sankcije dobrodosle? I jesu. Za gore pomenute i jos neke pored njih i oko njih. A koliko cinizma u toj prici ima, drugo je pitanje. Oni teraju svoje: cvrsto drze vlast u rukama, bogate se a nama pricaju bajke o nasem ponosu, rodoljublju, patriotizmu, herojstvu. I to im pali. Blokada uma, primitivizam, politicka tupavost, neinformisanost, nedostatak elementarnih pojmova o vrednostima i prednostima demokratije za sve sfere zivota.
U toj demagoskoj, ubilackoj frazi »izdrzacemo«, vojvoda, bankarka i drugi grobari svoga naroda lako nalaze opravdanje za njenu upotrebu. Prvo, ko nas je prebrojao pre rata u kojem nismo ucestvovali, a ko ce nas prebrojavati sada ili posle ovih najnovijih i ko zna kolikih i kakvih jos sankcija, da bismo videli i saznali koliko nas je nestalo? Drugo, ko ce utvrditi koliko je umrlo od gladi i nemastine? Trece, ko ce utvrditi koliko je umrlo zbog neblagovremenog, neadekvatnog lecenja, nedostatka lekova i zdravstvene zastite uopste. Cetvrto, ko ce utvrditi koliko je ljudi izvrsilo samoubistvo, pamecu poremetilo, psihicki obolelo od stresova i hronicne nemastine i patnje - a time i zivot skratilo ili okoncalo. Peto, ko ce utvrditi (da nece mozda drzavna statistika?) koliko je vise umrlo nego se rodilo i kakve je dramaticne promene dozivela demografska slika Srbije? Niko! A onda je lako reci »izdrzacemo«! Nacija ce srpska, i sve druge, manje, na ovim prostorima opstati, ziveti, znaci, pa sa te i takve demagoske tacke gledista svako moze reci »izdrzacemo«. Ali, da li svi, kao sav ostali svet u civilizovanoj Evropi kojoj, barem geografski, pripadamo, ili desetkovani, oboleli, obogaljeni, opljackani i ogoleli? Kad vrhunski politicki cinici »tese« narod parolom »izdrzacemo«, morali bi najpre da odgovore na ova pitanja, ali ne lazima i obmanama nego cinjenicama. Sebe neka ne uzimaju u obzir. Morao bi ovaj narod, ma koliko bio obmanjivan, da smogne snage i pameti da svim ovakvim utesiteljima kaze: Ne, dosta je bilo! Pogledajte vase stomake, podbule (prljave) obraze, naduvene novcanike, bankovne racune u inostranstvu, vile i automobile, raskos u kojem zivite nezasluzeno i necasno, pogledajte sta rade vasi sinovi i kceri, jesu li mozda bez posla i plate, bez stana i namestaja, jesu li mozda pobegli u beli svet trbuhom za kruhom, jesu li mozda na nekom od kriznih zarista ili, ne daj Boze, u ratu, a pogledajte nas, nas jad i cemer, nase besane noci, nasu bedu i suze, nas strah od vasih ludovanja, nasu nezbrinutu decu, beznadje nase mladosti. Pogledajte, pa ako dusu i malo savesti i neceg ljudskog u sebi imate - nestanite, bilo kuda, za sva vremena. Pre nego mi svi nestanemo.

Miroslav Mladenovic


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar