Broj 200

Dogadjanja
Ubrzanje brzine

Retko vidjenom brzinom sudjeno je i presudjeno vlasnicima i urednicima Evropljanina. S petka na subotu, 23/24. oktobra, beogradski sudija za prekrsaje, Mirko Djordjevic, izrekao je takodje retko vidjenu kaznu osnivacu, glavnom uredniku, direktoru i izdavacu (Slavko Curuvija, Dragan Bujosevic, Ivan Tadic) od 2 400 000 dinara. A pokretac postupka, Milorad Radevic (u ime Patriotskog saveza Beograda), kao da je vaskrsao iz Staljinove ere, u kojoj je besmrtnu slavu stekao Sava Morozov, potkazivac cak i vlastitih roditelja.
Krajnje je neobicno i to da za tako krupne stvari - kao sto su ustavni poredak, izdaja i veleizdaja - presudjuje sud koji se obicno bavi prekrsajima, odnosno secikesama i kokosarima a ne »podrivacima« ustavnog poretka.
Nije, pak, cudnovato sve to sto se desava, ako se zna o kakvom je rezimu rec. On je i nastao pre desetak godina kao - »olako obecana brzina«. Sto slozeniji problem, to brze i lakse resenje! I tako dospesmo dovde gde smo sada. Mimo i protiv boljeg dela vlastite tradicije a i citavog sveta. Stari i novi vlastodrsci kao da se utrkuju u neogranicenoj vlasti. Svi su u nekoj jurnjavi, mada se ne zna pouzdano da li od nekoga ili necega beze ili nekoga i nesto jure. U rastucem metezu odjekuje, sa sve vecim ubrzanjem, refren nekadasnje koracnice (sada jurisnice): »Pozuri, druze, brze, jos brze...« Kuda i dokle?

Nebojsa Popov
Front protiv slobodnih medija

Niski socijalisti su 1. oktobra najavili osnivanje fronta levih snaga trideset gradova protiv koalicije Zajedno. Nadenuli su i ime tom frontu: Savez za zastitu gradova od koalicije Zajedno. Preostaje jos da se najavljeno i ostvari. Sta bi se time postiglo?
Ako nismo zaboravili da su gradjani pre dve godine u oko 40 gradova Srbije izabrali odbornike s lista demokratske opozicije (koalicije Zajedno i Vojvodina), onda na najavljenom frontu treba da bude porazena bas pomenuta izborna pobeda. »Frontovci« bi, dakle, da pobede pobednike na minulim izborima, a pre i mimo novih izbora. Nista novo, oni izbore priznaju samo kada sami pobedjuju. Samo tada hvale gradjane i narod, inace ih drze za puki manipulativni materijal, za poslusno stado.
Namere su ozbiljne. Da li ce se ostvariti, dabome, ne zavisi samo od »frontovaca« nego i od izabranih odbornika, reagovanja njihovog Saveza slobodnih gradova, preostale demokratske opozicije, medija koji su odavno proglasili koaliciju Zajedno propalom, a i od samih gradjana i naroda.

N. P.


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar