Broj 201

Hronika

Kalendar

27. oktobar
Predsednik Milan Milutinovic smenio sefa republicke Drzavne bezbednosti, Jovicu Stanisica. Vlada Srbije je, istovremeno, imenovala general-pukovnika Radomira Markovica za nacelnika resora javne bezbednosti. U izjavi za javnost, Stanisic kaze da su ga rad i odgovornost, pre svega, vezivali za instituciju predsednika Srbije.

29. oktobar
Pocela je konstitutivna sednica parlamenta Republike Srpske, koja je prekinuta sledeceg dana, odmah iza ponoci i njen nastavak zakazan za 4. novembar. Poslanici se, naime, nisu mogli dogovoriti oko procedure polaganja zakletvi i imenovanja.

31. oktobar
U Podgorici odrzan Treci kongres DPS Crne Gore, uz prisustvo 351 delegata, a za novog predsednika stranke izabran je Milo Djukanovic, za koga je glasalo 350 delegata, dok su mesta potpredsednika dobili Svetozar Marovic i Filip Vujanovic. Na Kongresu su usvojena dva dokumenta u formi izjava, o privatizaciji i o odnosu SRJ i Crne Gore.

2. novembar
Pocetak predizborne kampanje Saveza za promene - promovisan je u Beogradu. Savez cini 14 stranaka i udruzenja, a stab Saveza se nalazi u centrali Demokratske stranke. Planirano je da do isteka devetomesecnog roka za odrzavanje izbora na Kosovu, kako je predvidjeno sporazumom Milosevic-Holbruk, ovaj savez pridobije sto siru podrsku javnosti za odrzavanje postenih izbora na svim nivoima.

3. novembar
Objavljeni su zvanicni rezultati izbora u Makedoniji, pobedila je opoziciona koalicija VMRO-DPMNE i Demokratska alternativa sa ukupno osvojenih 58 od 120 mesta u makedonskom parlamentu. Do sada vladajuci Socijaldemokratski savez premijera Branka Crvenkovskog, osvojio je 29 mesta.

Poceli strajkovi upozorenja na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu, u organizaciji sindikata ovog fakulteta. Od uprave fakulteta se trazi da se ukine obezbedjenje koje se, kako je receno, fizicki obracunava sa nastavnicima i saradnicima i da se vrate na svoja radna mesta profesori odstranjeni iz nastave.

Beogradska stampa i novinske agencije donose verziju nacrta plana za Kosovo, po kojoj ima manjih izmena u odnosu na ranije, takodje nepouzdane i nezvanicne predloge resenja. Ovim najnovijim predlogom, Srbija dobija nesto veca prava na Kosovu u odnosu na ranije predloge, tako da odluke u pokrajinskim organima nece moci biti donete bez saglasnosti Skupstine i Vlade Srbije. Kako se navodi, ovim predlogom status Kosova nije precizno definisan i ono se tu pominje kao »teritorija Kosovo«.

U Zagreb je stigla Esperanca Nada Sakic, koju je argentinska drzava deportovala zbog optuzbi za zlocine protiv covecnosti.

4. novembar
U Banjaluci je nastavljena konstitutivna sednica Skupstine Republike Srpske, kojom prilikom su novoizabrani predsednik i potpredsednik RS, Nikola Poplasen i Mirko Sarovic, polozili zakletvu i tako zvanicno stupili na duznost. Imenovanje mandatara vlade, glavnog kamena spoticanja za odnose u skupstini, odlozeno je za desetak dana.

Kamion sa tirazom dnevnog lista »Danas« koji se sada stampa u Crnoj Gori, zaustavljen je na prelazu kod Prijepolja i drzan u mestu 19 sati. Istog dana je, na Trgu Republike u Beogradu, odrzan rok koncert pod naslovom »Za cistiji vazduh i zivot bez pritiska«, u organizaciji B 92 i ANEM-a, a sve u okviru akcije za slobodne medije - »Nije srpski cutati«.

5. novembar
Predmet pregovora o Kosovu nije status Kosova vec uspostavljanje samouprave i autonomije u regionu, odgovorio je na novinarsko pitanje o odnosu i vezama Kosova sa Srbijom americki izaslanik i ambasador Kristofer Hil, na promociji knjige Put u Dejton, Ricarda Holbruka. Ivica Dacic, portparol SPS, istog dana je izjavio da o Kosovu postoji samo jedan sporazum, onaj koji je kao rezultat dogovora Milosevica i Holbruka izlozen na sednici Vlade Srbije i koji sadrzi preciznih 11 tacaka.

Studenti i clanovi grupe »Otpor« osudjeni su na deset dana zatvora, prema ekspresnoj odluci Zeljka Munjize, gradskog sudije za prekrsaje. Teodora Tabacki, Marina Glisic, Dragana Milenkovic i Nikola Vasiljevic su kao clanovi ove grupe koja deluje kao akcija nenasilnog otpora rezimu u okviru Socijaldemokratske unije, ispisivali parole i simbole antifasisticke sadrzine.

Penzioneri su u organizaciji sindikata »Nezavisnost«, po kisi i hladnom vremenu, protestovali na Trgu Nikola Pasic, pre svega zbog nemanja novca za placanje visokih racuna za struju, sto su demonstrirali cepanjem i spaljivanjem opomena za neplacenu struju, pred iskljucenje.

6. novembar
Bronislav Geremek, predsedavajuci OEBS-a, uoci odlaska u Madrid na vidjenje sa Havijerom Solanom, zbog dogovora oko Kosova, izjavio je da bi izbori na Kosovu trebalo da budu odrzani najkasnije za devet meseci, koji bi, kako je rekao, trebalo da zadovolje ocekivanja i srpske i albanske strane.

Luiz Arbur i Gabrijela Kirk Mekdonald, glavni tuzilac i predsednica Haskog tribunala, odustale su od dolaska u Beograd, na Konferenciju o sudu za ratne zlocine, koju je organizovao Fond za humanitarno pravo a narednog dana je odrzana u hotelu Interkontinental. Predstavnice Tribunala su, naime, dobile vize za boravak od nedelju dana. U znak protesta zbog odbijanja vlasti u Srbiji da ispostuje dogovore sa medjunarodnom zajednicom oko istrage Tribunala o cinjenju zlocina na Kosovu, predstavnici Tribunala nisu dosli na skup.

8. novembar
Prekrsajni postupak protiv podgorickog preduzeca »Dnevni telegraf D. O. O.« i odgovornog urednika istoimenog lista Dragana Novakovica, zavrsen je u Privrednom sudu u Beogradu, napustanjem rasprave od strane optuzenih i njihovih branilaca zbog nemogucnosti da se brane od tuzbe Bube Morine kao predsednice Saveza zena SRJ, u vezi sa objavljivanjem oglasa grupe »Otpor«.

9. novembar
Evropska unija ne vraca trgovinske olaksice SRJ zbog »krsenja demokratskih nacela«, nepostovanja ljudskih prava i izostanka trzisnih privrednih reformi. Ovo je zakljuceno na sastanku sefova diplomatija zemalja EU u Briselu. Takodje je receno da Jugoslaviji ne moze biti omogucen pristup pomoci iz programa PHARE, niti bi, kako stvari stoje, uskoro mogli biti pokrenuti pregovori o sporazumu o saradnji.

Branko Perovic, crnogorski ministar spoljnih poslova u poseti Sloveniji, gde je nagovesteno i otvaranje crnogorskog diplomatskog predstavnistva u Ljubljani.

Zaplenjen tiraz »Dnevnog telegrafa«, iz stamparije »Borba«. Naime, sluzbenici Republicke uprave javnih prihoda zaplenili su odstampane primerke ove novine sa namerom da ih prodaju kao stari papir, a novac tako dobijen uzmu kao naplatu dela novcane kazne koja je vlasniku i glavnom uredniku odredjena odlukom Privrednog suda u Beogradu.

U Beogradu je obelezen Medjunarodni dan borbe protiv fasizma, u organizaciji grupe »Otpor« i uz prisustvo nekoliko stotina gradjana.

10. novembar
Studenti Pravnog i Elektrotehnickog fakulteta protestovali su zajedno sa profesorima sa drugih fakulteta, zahtevajuci da se svi otpusteni i suspendovani profesori vrate na fakultet, da se ne pokrece disciplinski postupak protiv studentkinje Marije Rudic, kao i da se ukine uredba o nacinu ulaska u zgradu Pravnog fakulteta.

Medjunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na teritoriji bivse Jugoslavije pozvao je Savet bezbednosti UN da preduzme mere koje bi obavezivale SRJ da prizna nadleznost Tribunala u regionu. To je cetvrti put da predsednik Tribunala obavestava Savet bezbednosti o odbijanju Jugoslavije da realizuje odluke SB i ono sto je i sama prihvatila.

Pocela je operacija vazdusnog nadgledanja teritorije Kosova i to uzletanjem britanskog aviona »kambera« iz jedne italijanske vazdusne baze kod Barija. Ova letelica je nenaoruzana, snabdevena jedino neophodnim instrumentima za izvidjanje. Nadletanje je trajalo dva sata, manje od predvidjenog, zbog losih vremenskih uslova.

11. novembar
Vuk Draskovic, lider SPO, smatra da bi najbolje resenje za sadasnju situaciju nesigurnog mira na Kosovu bio ultimatum Albancima od strane Saveza bezbednosti UN, Kontakt grupe i NATO, da se u odredjenom roku povinuju odredbama sporazuma Milosevic-Holbruk.

U Pristinu je stigao Vilijem Voker, sef verifikatorske misije OEBS. Izmedju ostalog, Voker je naglasio da ce misija imati verifikatorski a ne posmatracki karakter.

Kristofer Hil je u Edinburgu, na jesenjoj skupstini NATO, rekao da je americki predlog Albancima ponudio mnogo vise nego sto im je bilo dato Ustavom SFRJ iz 1974. g.

Samo direktni pregovori izmedju OVK i medjunarodnih posrednika na Kosovo mogu doneti mir, rekao je u Pristini Adem Demaci, politicki predstavnik OVK.

Profesor Aleksandar Ilic sa Filoloskog fakulteta u Beogradu dobio je otkaz. Profesor Ilic sa Katedre za opstu knjizevnost sa teorijom knjizevnosti bio je prethodno premesten na drugo radno mesto.

12. novembar
Vanredni sabor SPC uputio je poruku svojim vernicima, domacoj i medjunarodnoj javnosti, u kojoj se kaze da pravoslavna crkva i njeni vernici nikada nisu bili u tezem polozaju nego danas. Sabor je osudio albanski terorizam kao uzrok stradanja i srpskog i albanskog naroda. Upucen je i poziv Srbima, koji zive na Kosovu, da ne napustaju svoje domove i tako ostanu na nivou ideala zbog kojih je, kako se kaze, sebe zrtvovao i knez Lazar.

Zbog povrede prava licnosti, po tuzbi Zorana Djindjica, predsednika DS, kaznjeni su kompanija »Politika« i njen direktor Dragan Hadzi-Antic, minimalnim novcanim kaznama koje su predvidjene clanom 69 Zakona o informisanju.

Predsedavajuci OEBS-a, poljski ambasador Bronislav Geremek oznacio je SRJ kao glavnog krivca za krsenje primirja na Kosovu, mada, po njemu, obe sukobljene strane snose odgovornost za nastavak nasilja.

Ambasador Kristofer Hil sastao se sa predstavnicma Srba sa Kosova, vladikom rasko-prizrenskim Artemijem i Momcilom Trajkovicem i urucio im predlog privremenog sporazuma za Kosovo.

Milorad Vucelic je, »zbog nedolicnog ponasanja i nerada« smenjen sa svih funkcija, prema saopstenju Izvrsnog odbora SPS.

Jugoslavija je odbila sve predloge ser Artura Votsa, medjunarodnog posrednika u pregovorima o podeli imovine bivse Jugoslavije. Ser Vots je novinarima rekao da je ovaj posao opet na pocetku, jer je jugoslovenska delegacija, sa akademikom Kostom Mihajlovicem na celu, odbila da razgovara cak i o tzv. humanitarnom paketu (otvaranje i deoba arhiva bivse Jugoslavije, pitanje licnih dokumenata, drzavljanstvo, penzije).

13. novembar
U ovom trenutku i ilegalna OVK i srpske snage spremaju se za nova neprijateljstva, rekao je glavnokomandujuci NATO, americki general Vesli Klark. Obracajuci se parlamentarcima NATO na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupstine, koja je odrzana u Edinburgu, objasnio je pozitivne efekte vojne podrske diplomatskim aktivnostima u resavanju krize na Kosovu.

Albanska strana je dala spisak svojih primedbi na ponudjeni prelazni plan za Kosovo, u kojem je, izmedju ostalog, receno i to da ce albanska strana, bez predrasuda u pogledu svoje pravne pozicije i rezervisuci pravo da promeni ili modifikuje svoje stavove u svetlu daljih dogadjaja, teziti sporazumu koji bi mogao da potvrdi »Republiku Kosovo kao samoopredeljeni entitet«.

14. novembar
Dragan Kalinic, predsednik Predsednistva SDS, predlozen za novog mandatara Vlade Republike Srpske. Predlogu predsednika RS Nikole Poplasena suprotstavljaju se i SNS, SPS RS kao i Kancelarija Visokog predstavnika za Bosnu.

Vojislav Seselj proglasen je za personu non grata u Republici Srpskoj, i zamoljen da odmah napusti njenu teritoriju. Seselj je boravio na proslavi inauguracije Nikole Poplasena u hotelu »Bosna« u Banjaluci. Seselj je, napustajuci pomenuti hotel, rekao novinarima da je Karlos Vestendorp medjunarodni kriminalac a Zak Klajn medjunarodni ratni zlocinac.

Predsednik SRJ Slobodan Milosevic razgovarao je u Beogradu sa Vilijemom Vokerom, sefom verifikacione misije OEBS za Kosovo.

17. novembar
Na Filoloskom fakultetu u Beogradu poceo je strajk upozorenja, svakoga dana u trajanju od jednog sata. Ovu odluku donela je Skupstina sindikata radnika tog fakulteta. Na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu nastavljena je svakodnevna jednocasovna obustava nastave.

Nastasja Radovic


Ispravka

U prethodnom broju naseg lista, u tekstu »Ubrzanje brzine«, promakla je jedna ozbiljna greska. Pominje se Sava Morozov, umesto Pavla Morozova. Autor, inace, zna za sustinsku razliku izmedju ovih dveju licnosti, prve koja spada u najbogatije ljude carske Rusije, i druge kao legende potkazivanja u Sovjetskom Savezu. Greska je, ipak, greska, pa molimo citaoce za izvinjenje.


Obavestenje

Vise puta smo vas molili, dragi citaoci, da regulisete proslu i buducu pretplatu, ukoliko to ranije niste uradili. Jos jednom Vas molimo da to ucinite ili barem javite kada i kako cete regulisati pretplatu. Poslednji rok je 15. decembar. Posle tog roka, nas list cemo slati samo na adrese pretplatnika. Hvala na razumevanju i podrsci.

Urednistvo


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar