Broj 201

'umor u glavi

Zemlja tri zlatna »T«

Poredak zemlje Sorabije
bio je cudna mikstura,
malo u sali, vise od milja
zvali su ga demokratura.

Al jednog dana stize dekret:
ukida se demokratura!
Odsad ce vaziti tri zlatna T
- tiranida, teror i tortura.

Zivela tri zlatna T!
Zivela tri zlatna T!
Ona ce Sorabiju
pretvoriti u cvetni vrt!

Novine sto ruze drzavni ustroj
osudjuju se na ustroj!
Odsad ima da se cita
samo list POLIKITA!

Ukida se nezdravo stanje
dosadasnje Slobodstine!
Samo uz pomoc cenzure
stize se do istine!

Namnozila se tusta izdajnika
i placenika stranih agentura,
al' svima ce doakati tri zlatna T
- tiranida, teror i tortura!

Narodni telegrami stizu:
Zivela tri zlatna T!
Za izdajnike sto se sa zapadom lizu
smrt, smrt, smrt!

Dole Slobodstina!
Zivela tri zlatna T!
Ona ce Sorabiju
pretvoriti u cvetni vrt!


Gospodin Seboj

Srbi, izgleda, vole kad su na vlasti bukaci - jer se tako osecaju jaci!
Zato »udarnu pesnicu« crveno-crne koalicije cine dva gromka momka kojima su uvrede i pretnje licna stihija. Toliko su slicni u intonaciji i vokabularu da ih najradije zamisljam kao jedno, kentaursko, stvorenje koje valja da nosi i jedno kentaursko ime - SEBOJ. Ocekujem da ih uskoro sretnemo kako krstare ulicama Beograda na biciklu za dvoje (zvanom »tandem«) i kako pevuckaju »Srbine niceg se ne boj! O tebi brine Seboj«!
Nedavno je jedan od njih obznanio recept opsteg boljitka: »Umesto da menjamo stvari treba da promenimo pogled na stvari«! A zna se ko pogledu na stanje stvari srecu kvari. Slobodni mediji. Tu se krije cela tajna hajke i halabuke protiv slobodnih medija. Kad pridavimo slobodne medije u Srbiji ce poteci med.

Vlast i jezik

Vrlo je simptomaticno kako jezik ovog naroda imenuje neciji dolazak na vlast i odlazak sa vlasti. Vlastodrsci ovdasnji (a i njini podanici) mogli bi iz toga da izvuku vrlo korisne poucke.
Sintagme koje se upotrebljavaju da oznace necije ustolicenje vrlo su siromasne, bez jezickog soka i zivosti, skoro pitome. Govori se o necijem »dolasku na vlast« ili »usponu ka vlasti« i to je sve. Retko, uglavnom u perfektu, kaze se i da se neko »docepao vlasti«.
Sa sintagmama koje oznacavaju neciji silazak s vlasti stvari stoje drugacije. Osim neekspresivnih sintagmi kao sto su »pad s vlasti«, »gubitak vlasti« ili »predaja vlasti« javlja se niz sintagmi punih zestine: »svrgavanje s vlasti«, »zbacivanje s vlasti«, »najurivanje s vlasti« (da ne pominjemo onu koja govori o teranju vlastodrsca izvesnim miomirisnim komadima drveta).
Grc i zestina koji zrace iz ovih sintagmi govore o grcevitosti s kojom vlastodrsci u Srbiji cuvaju jednom stecenu vlast. Vreme neekspresivnih sintagmi koje ce oznacavati neciju detronizaciju izgleda da je daleko.

Lepak za glupost

Smena danasnje vladajuce bratije nece biti jednostavna stvar ne samo zbog grcevitosti kojom je ona cuva. Pored bezobrazluka, osionosti, bezakonja i beskrupuloznosti ovdasnji vlastodrsci imaju jos jedno preimucstvo u odnosu na opoziciju - lukaviji su. Pokazalo se to najbolje na izvodjenju farse »Djindjic protiv Politike«.
Neko je dosao na sumnjivu ideju da se novi zakon o informisanju moze srusiti njegovom »apsurdizacijom«, gomilanjem prekrsajnih prijava protiv rezimskih medija. Obznanjeno je pompezno da ce to biti »prvi zakon koji je srusio sam sebe«. Medjutim, dedinjski hemicari su izgleda odavno smuckali lepkove za svaku slabost ovdasnjih opozicionara. Oni su shvatili da se iza akcije »rusenja zakona njim samim« krije necija alavost za kratkotrajnim publicitetom. Efekat »apsurdizacije« nije izostao - advokat tuzene strane je izrazio »zadovoljstvo sto su utuzeni«! A Ivica Dacic je likovao sto je na tacni dobio »jasne pokazatelje« da je »sudstvo u ovoj zemlji nezavisno« i da je »i ovaj zakon jednak za sve«. Vladajuca druzina ima hiljadu nacina da okleveta i izblamira politicke protivnike, ali i oni znaju - najsladji je blam kad se protivnik izblamira sam!

Miodrag Stanisavljevic


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar