Broj 201

Zbivanja

Puzajuci pucizam

Kako je doslo do promene u lokalnoj upravi opstine Zrenjanin

Koalicija »Zrenjanin« pobedila je na novembarskim izborima 1996. u odnosu snaga 38:32 prema bloku leve koalicije. Posle izborne kradje, i ovaj, inace miran i pospan grad, probudio se i poput drugih gradova krenuo u protestno okupljanje i protestne setnje. Za razliku od drugih gradova ovde je bilo i originalnosti. Odbornici su ispisali velike brojeve od 1 do 38 i nosili ih ispred sebe demonstrirajuci kroz grad i tako ocigledno pokazujuci da imaju osporavanu vecinu. Takodje su na originalan nacin zaposeli opstinsko zdanje i zabarikadirali se u njemu; tu su danonocno zasedali, spavali i jeli, sve do primopredaje i priznavanja izborne pobede. Tako je pocelo...
Posle skoro dve godine, sednica SO Zrenjanin od 23. 10. 1998. i pre stvarnog pocetka zapocela je na neuobicajen nacin. Vrsilac duznosti direktora lokalnog radija i novina g. Milivoje Stankov, posle samo tronedeljnog staza na ovoj funkciji, izasao je na govornicu i trazio saglasnost Skupstine za radio-prenos sednice, upozoravajuci da je sada u skladu sa Zakonom o informisanju dozvoljeno govoriti samo istinu! U protivnom, on kao odgovorno lice, trazi od Skupstine da deponuje 500 000 dinara! Tako je pocela ova sednica...
Jedina tacka dnevnog reda bila je izbor clanova novog izvrsnog odbora. Jos u aprilu, vladajuca koalicija je smenila iz sopstvenih redova nekoliko clanova pod pritiskom javnosti i na zahtev njihovih izbornih politickih partija kao i predsednika opstine. Zamerke su se odnosile na nacin raspolaganja opstinskim budzetom. Sumnjalo se da se on trosi nemilice pa da je i zavrsavao u privatnim dzepovima. Smenjeni su Vojin Bacvanski, predsednik IO, Svetislav Kovacevic, potpredsednik IO, Aleksandar Josimovic, clan IO. Novi mandatar vlade postao je Borislav Gadjanski i on je pokusavao vec vise meseci da sacini novi sastav Izvrsnog odbora.


Hepiend

Posto je bivsa pozicija, a sada opozicija, demonstrativno napustila salu (preostalo je 34 odbornika) slavljenickim i pateticnim glasom obratio se g. Milivoj Stankov. On je za naredni ponedeljak pozvao rukovodstvo opstine u njegovu kancelariju pa ce zatim zajedno sa celim kolektivom NIRO »Zrenjanin« otici na svecani rucak povodom dana njihove Kuce. Ni novoizabrani predsednik, ipak nesto skromnije, nije hteo da izostane iza g. Stankova. Pozvao je (sve putem radija) odbornike na casicu pica u njegovu novu kancelariju! Ziveli!


Ovoj kriticnoj sednici prethodile su jos dve na kojima se vec uocavalo zivo previranje na strani clanica vladajuce velike koalicije »Zrenjanin«. Na jednoj od njih, gore spomenuti g. Stankov izabran je na ovo mesto u neobicnoj pogodbi. Bio je jedan od deset potpisnika zahteva za smenu predsednika Kozlovackog, da bi posle pauze i dogovora bio izabran za vrsioca duznosti direktora NIRO »Zrenjanin«, a za uzvrat je povukao svoj potpis, pa je ovog puta izostalo izglasavanje poverenja predsedniku. Indikativno je vec tada bilo da je izabran skoro jednoglasno i od strane »levog« i od strane »desnog« bloka. Od tada agonija lokalne uprave postaje galopirajuca. Na novoj funkciji v. d. se pokazao vise nego agilan, kooperativan i revnostan. Prvi je, i bez naloga ministra Vucica, skinuo sa radija reemitovanje informativnih programa stranih stanica, ukinuo je emisije Radija B 92, smenio urednika Djordja Vojnovica i doveo novog koji je sire poznat po retkom radijskom humoru i po prekomernoj ljubavi za narodnu muziku, a sa nadimkom Barutanic (g. Bosko-Bole Damjanovic).
Pre ove bila je takodje jedna sednica SO sa istim dnevnim redom ali se na njoj nije pojavio jedan odbornik Vojvodjanske stranke (Pakai Tibor), od koga je zavisila skupstinska vecina. Skupstinska delegacija je otisla kod njegovog direktora (PTT Zrenjanin) ali je tamo dobila solomonski odgovor da direktor ne mora da zna u svakom trenutku gde mu je koji radnik. Postoje indicije da je radnik upucen na teren sa svesnom namerom da ne prisustvuje sednici. Kao nedavno u italijanskom parlamentu, sada je vecina zavisila samo od jednog glasa.


Izmedju ove sednice, i kriticke o kojoj govorimo, u lokalnom listu je usledila polemika. Predsednik Kozlovacki je obelodanio na konferenciji za stampu da odbornici Svetislav Kovacevic i Dusan Anovic uslovljavaju svoje pristajanje uz koalicioni blok narocitim zeljama. Gospodin Kovacevic trazi mesto komercijaliste u jednom dobrostojecem preduzecu i 120 radijatorskih tela (rebara), dok gospodin Anovic zahteva da njegova privatna firma ekskluzivno snabdeva potrepstinama SO Zrenjanin! Usledio je »utuk na utuk« gospodina Kovacevica. On je na sva zvona pustio glasinu da se predsednik SO Zrenjanin g. Zlatomir Kozlovacki skidao go, k'o od majke rodjen, u jednom baru u rumunskom gradu Aradu! Kakav je to masan zalogaj bio za carsiju!
Predlog gospodina mandatara Borislava Gadjanskog nije prosao. Glasanje je bilo pojedinacno uz radio-prenos. Slusateljstvo nije moglo da se snadje u prvi mah. Protiv predloga bili su dojucerasnji koalicioni partneri. Predsednik jedne male, marginalne politicke partije, Vojvodjanske stranke, dr Nikola Tomasev, coveg koga stariji Zrenjaninci znaju kao cestog gosta zgrade po kojoj se zove supovski most u Zrenjaninu, i jos dva njegova odbornika prisli su levoj koaliciji. Njima su se pridruzili i clanovi odbornicke grupe »Petrovgrad«. Zanimljiv je sastav ove grupe: g. Onjin, bivsi clan SPO-a; g. Kurucev, bivsi clan koalicije »Vojvodina«; neizbezni Svetislav Kovacevic, bivsi clan SPO-a; Josimovic Aleksandar, bivsi clan DS-a; Stankov Milivoje, bivsi clan DS-a i Anovic Dusan, bivsi clan SRS-a. Ustanovljena je nova vecina sto je levi blok propratio freneticnim aplauzom. Ugledajuci se na Skupstinu Beograda ni ovde nije izostao smeh, tako da je opsti utisak bio da je u pitanju jedna vesela i zadovoljna druzina.

Pitanje

Tokom sednice, pravovremeno pre glasanja, jedino je g. Svetlik Jano, inace poljoprivrednik iz Aradca, predosecajuci mogucnost prelaza odbornika iz jednog tabora u drugi, upozorio da su odbornici birani od gradjana i da je njemu nedozvoljivo i neshvatljivo da neko moze potpuno da izmeni svoja politicka uverenja i stavove i izneveri ocekivanja gradjana-biraca. To ocigledno nije doprlo do odbornika grupe »Petrovgrad« i do dela clanova Vojvodjanske stranke.


Sve ostalo je bilo stvar rutine. Radilo se od jutra do mraka sa tri pauze. Smenjen je predsednik SO Zrenjanin dr Zlatomir Kozlovacki, potpredsednik dr Dusan Kovacevic, sekretar skupstine Trajan Pankarican kao i mandatar vlade Borislav Gadjanski; smenjena je Kadrovska komisija SO, smenjeni su direktori javnih preduzeca (sa jednim izuzetkom), smenjen je cak i direktor muzeja. Po prvi put za ove dve godine ovde su se i na volseban nacin nasle kamere dopisnistva RTS-a. Novi predsednik opstine je Ivan Francuski (bivsi sekretar mesnog odbora SPS-a), potpredsednik je dr Nikola Tomasev (nagrada za trud i pride poverenik Upravnog odbora NIRO »Zrenjanin«), sekretar Sukic Svetlana (SPS). Odmah su smenjeni i clanovi upravnih odbora javnih preduzeca i imenovani novi, partijski provereni ljudi. Gradjani se u cudu pitaju: da li je moguce da je pamcenje tako kratko, pitaju se da li su oni protestovali po zimi da bi im neko sada opet krivotvorio volju. Koja je razlika izmedju izborne kradje od strane drzave (rezima) i ove, ciji su u direktnom prenosu bili svedoci. Jer, Zakon o informisanju stiti samo istinu! Hoce li se doneti zakon o etickom kodeksu ponasanja politickih predstavnika gradjanstva? Ali za divno cudo i ovu je dilemu jedan novokooptirani kolumnista lokalnog lista Zrenjanin razresio. Ovu promenu je nazvao velikom demokratskom tekovinom.

Slavko Golic


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar