Broj 202-203

Vlast

Neprijateljska istina

Zaista, tesko je za poverovati, ali - Jovica Stanisic ispade demokrata, borac za ljudska prava i dosledan postovalac Ustava, zakona, sudske kontrole tajne policije koju je godinama vodio. I, sto je najgore, kako stvari stoje - ako je tacno ono sto pisu novinari koji vaze za poznavaoce sektora - Stanisic, u poredjenju sa svojim naslednikom, Radetom Markovicem, to i jeste. Markovic je, kazu oni, radikalni julovac, tj. julovski radikal, spreman da ideologiju stavi iznad prava i zakona. Tesko je, nazalost, reci da li je to tacno. Jer, jedno je sigurno - tajna policija upravo to i jeste - tajna, nepoznata javnosti, a - kako se strahuje - i nepoznata sudskoj i politickoj kontroli, sta god o tome pisao Jovica Stanisic.
No, i da ima te kontrole - slaba bi to uteha bila. Jer, nije tajna kakvo je sudstvo, koliko ono postuje zakone - ne treba nista drugo osim izborne kradje i slucaja Evropljanin.
Ostaje, dakle, da novinari - oni koji to mogu - nagadjaju. A i takvih je sve manje. Osudjen je Evropljanin, konfiskovan Dnevni telegraf, ugasila se Nasa Borba, ranije Demokratija, ugasen Radio Indeks i jos cetiri ANEM-ove stanice. I bice jos gore - najavljeno je to tuzbom protiv direktora Indeksa Nenada Cekica, kome preti do 8 godina robije. Pa, kada svi slobodni ili slobodnjikavi mediji budu ugaseni, nece biti vazno ko je na celu tajne policije, da li i od goreg ima gori - mozda se nece ni znati da ona uopste postoji, jer ce postati sveprisutna, postace svakodnevno okruzenje, uslov za zivot. Uostalom, sama smena Jovice Stanisica pokazala je kakvi se mediji ocekuju - onakvi kao svi oni koji su preneli saopstenje Vlade o smeni Jovice Stanisica, gde se smena ni ne pominje, nego se, posle sasvim nebitnih odluka na kraju samo navodi ime coveka na mestu novog sefa DB-a. Da se ni ne primeti. Nije cudo sto se ovim povodom pojavio termin »kremljolozi« - dakle oni koji na osnovu fosilnih ostataka vesti koji dospeju do javnosti, pokusavaju da rekonstruisu sta je bila vest. Vest je, dakle, drzavni neprijatelj broj jedan. Sa puno razloga. Svaka prava vest, vest koja odgovara stvarnosti, zaista i jeste neprijatelj ovog rezima - vest, naime, mora biti istinita, a istina je tako ruzna, tako nepovoljna, tako crna da je uperena direktno protiv vlasti - i onda vlast, koja sebe poistovecuje sa poretkom, i to ustavnim, svaku istinu proglasava pretnjom po ustavni poredak. Nedovoljno je primeceno da je jedna od glavnih tacaka optuznice protiv Evropljanina - i stvar zbog koje se, u propagandnom nastupu na RTS, sef gradskih sudija za prekrsaje najvise zgrazavao - nekoliko fotografija. Novinskih, reporterskih fotografija. Fotografija, koje su samo slika onoga sto se desavalo - najcistiji dokument. E pa ne moze - ne moze fotografija da se objavljuje, jer tako nedvosmisleno prikazuje stvarnost.

Nebojsa Spaic


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar