Broj 202-203

Ogledi

Humanisticka tradicija je, medjutim, utoliko znacajno doprinela diskusiji o ratu i miru ukoliko je na njenom tlu prvi put razmisljano o opsteevropskom mirovnom uredjenju koje bi rat ucinilo suvisnim

Rat i kultura*

Pustosenja Tridesetogodisnjeg rata, cije su posledice tek sredinom 18. veka bile trajno prevazidjene, sasvim sigurno su kod vecine ljudi izazvala neutoljivu potrebu za mirom, ali je istovremeno sa takvim iskustvima u proslosti bilo veoma jasno da je samo jaka drzava u stanju da to garantuje

Jerg Engelbreht

Sedamnaesti vek ispostavio se za citavu Evropu kao posebno ratnicki. Doduse, u istoriji covecanstva ne postoji vek za koji bi se moglo reci da je bio miran, ali ipak izgleda da je u 17. veku, po tome je uporediv sa 20. vekom, problem rata i mira dobio novu dimenziju. To posebno vazi za Tridesetogodisnji rat, koji je, ukoliko se stavi u opste evropske okvire, trajao vise od devedeset godina. Vreme neprekidnih vojnih sukoba, koji su bili u medjusobnoj vezi, traje od pocetka holandskog ustanka protiv spanske vladavine 1568. sve do Pirinejskog mira izmedju Francuske i Spanije koji je zakljucen 1659. godine. Novina ovog veka bili su i nacin vodjenja rata i promenjeni ratni ciljevi i razlozi, koje je moguce razumeti samo iz opsteevropskog konteksta. Nemacka je u svemu tome sasvim izvesno uzela odlucujuce ucesce, ali kada se radi o ratu i miru tu su skretnice bile postavljene u nekom drugom pravcu u odnosu na ostale delove Evrope. O tome kako se taj razvoj odrazio na nemacki duhovni zivot, na filozofiju, teologiju i drzavnu teoriju govori se u nastavku teksta. Pri tom cemo se najpre osvrnuti na razlicita znacenja pojma rata, a onda i na uslove i posledice razlicitih koncepata rata i mira.

I

Nije bilo pojma u Svetom rimskom carstvu u 16. i 17. veku koji se vise razvijao od pojma mira. Jedva da je bilo objave carskog ili knezevskog porekla, u kojem se nije zaklinjalo na mir, sto je po sebi bila indikacija nemirnih vremena. Ako obratimo paznju, zapazicemo vremenom skoro neprimetno semanticko pomeranje pojma. Na pocetku, u toku velike carske reforme krajem 15. veka time se misli na pravno stanje, na takozvani (veciti) mir koji je trebalo da okonca sve vece razmirice u carstvu. Radi ocuvanja tog mira uvedene su razlicite institucije i postupci koji su imali zadatak da pravno regulisu konflikte. Tu su u prvom redu spadala dva vrhovna carska suda, carski apelacioni sud i dvorski savet carstva. Bile su to institucije, koje su zavadjenim stranama trebale da omoguce da svoje pravo traze pravnim putem. Protiv prekrsilaca mira, koji su jos uvek postojali - setimo se Geca od Berlihingena ili Franca od Zikingena - postojalo je sredstvo vojnog kaznjavanja, koje je bilo zadatak carskih okruga. Iako su ovakva kaznjavanja neretko imala ratnicki karakter, ipak su bila pravne mere u cilju ponovnog uspostavljanja povredjenog mira. Cak ni Smalkadski rat (1546-47) izmedju cara i protestantskih slojeva po tadasnjem pravu nije bio rat, vec sprovodjenje carske moci protiv kneza od Saksonije i grofa od Hesena.
Postepeno se prosirivalo znacenje pojma mira u pravcu jedinstva i sloge u carstvu, nije dakle vise podrazumevao samo ocuvanje drzavnog mira vec i ocuvanje carstva kao jedinstvene vlasti. Reformacija je knezevima, koji su joj se okrenuli, pruzila dobrodosli instrument da bi obezbedila sebi jos jedan delic suvereniteta kojem su oni tezili. Distancirali su se od uticaja crkve i od pokusaja cara da po pitanjima vere donosi odluke od opsteg znacaja. Ovo novo shvatanje mira postaje manifest u Augsburskom verskom miru 1555. godine, koji je, pre svega, trebalo da obezbedi miran zivot vise veroispovesti u carstvu, iako je i taj mir bio deo drzavnog mira. Zgodna formula cuius regio, eius religio utoliko je uzimala u obzir politicku stvarnost u carstvu, sto su carski slojevi, a ne njihovi podanici, mogli ubuduce samostalno da odredjuju veroispovest u svojoj zemlji. To se dogadjalo, naravno, po cenu iskljucivanja reformisane veroispovesti, sto je predstavljalo klicu daljih verskih sukoba. Augsburski verski mir imao je, medjutim, kao i svi pokusaji ujedinjenja pre i posle njega, manje ili vise karakter obustave vatre i na duze staze nije bio pogodan da obezbedi carstvu izdrzljivu ustavnu osnovu. To je postignuto tek Vestfalskim mirom 1648. godine, koji je do kraja Starog carstva predstavljao temelj carstva. Iako je verski mir trebalo da bude trajan, zadrzana je fikcija da se u buducnosti postigne sporazum radi podeljene religije. Drugim recima: Augsburski verski mir stavljen je na probu, pri cemu je izmedju redova nastavila da se provlaci misao o hriscanskom univerzalizmu srednjeg veka. Po ovoj predstavi postojalo je samo jedno hriscanstvo i samo jedna svetska pravna zajednica. Zbog ove nerealne osnovne pretpostavke, verski mir nije mogao da spreci da se, uprkos stalno ponavljanim apelima za odrzanje verskog mira, centrifugalne sile, koje su postojale u politickoj stvarnosti carstva, pokazu kao jace na duze staze. Veroispovest i interes drzave bili su neodvojivo povezani, pri cemu se interes drzave odnosio samo na nastajucu knezevsku drzavu, a ne na carstvo u celini. Carstvo je 1555. godine uredjeno bikonfesionalno zadrzavajuci jedinstvo vlasti, iako je to po tadasnjem shvatanju drzave i prava bilo nespojivo. Resenje ove kontradiktornosti bilo je veliki i tezak zadatak narednog veka.
Problem veroispovesti neminovno je bio u vezi sa pitanjem carskog ustava, dakle odnosom izmedju cara i carskih slojeva. Teoretski, carstvo je jos uvek bilo jedinstvena drzava sa vladavinom cara, dok je de facto vise licilo na savez drzava u okviru kojeg su teritorijalni knezevi sve otvorenije prisvajali puni suverenitet. To se izmedju ostalog odnosilo i na pravo na rat i mir. Svi pokusaji pomirenja u 16. veku nisu uspeli da razbiju ovu protivrecnost, koja je verskim razdorom jos dodatno ojacana. Ako se to primeni na problem rata i mira, moze se reci da se tu radilo o pitanju da li car ima pravo da u ime carstva objavljuje i vodi ratove ili mu je za to potrebno ovlastenje carske vlastele. I jos: da li carska vlastela sa svoje strane ima pravo da vodi ratove na svoju ruku i da se u te svrhe povezuje sa stranim silama.
Sva ta pitanja mogla je da resi samo prakticna politika. Relativno otvoreni ustavni sistem Svetog rimskog carstva omogucavao je akterima, caru i carskoj vlasteli, da za neko vreme nakon 1555. sacuvaju mir pri cemu se ovo ocuvanje mira odnosilo i na unutrasnji i na spoljasnji mir. Time je, medjutim, i jednoj i drugoj strani bio postavljen uslov da se obavezu na strogu neutralnost. Svako zauzimanje jedne ili druge versko-politicke pozicije, cak i ono koje bi se odnosilo na dogadjaje izvan carstva, moralo bi da ugrozi stakleni mir 1555. godine. Kao posledica, usledila je postepena destabilizacija unutrasnjeg mira pod uticajem holandsko-spanskog i rata Hugenota u kojima se car stavio na stranu katolicke sile. Godina 1567. oznacava tako pocetak raspada poretka iz 1555. koji je onda preko osnivanja verskih saveza (unije i lige) presao u veliki rat.
Tadasnje ucenje o drzavnom pravu najpre je malo moglo da doprinese razjasnjenju sporne drzavne i verske problematike. Delom zato sto se tek krajem 16. veka etabliralo kao samostalna disciplina na univerzitetima, a delom i zbog toga sto je dugo baratalo sa nepodobnim pojmovnim instrumentarijumom i tek je postepeno uspelo da razradi dobru teoriju, uglavnom pod uticajem holandskih i francuskih uzora. Pokidana veza izmedju pax i iustitia dugo, medjutim, nije mogla ponovo da bude uspostavljena. Umesto toga, ono je razvilo pomocne konstrukcije, koje je trebalo da zadovolje politicku stvarnost u carstvu. Govorilo se o dvostrukom velicanstvu, koje je pripadalo i caru i vlasteli i carski ustav je nosio naziv constitutio mixta, u kojem su se mogli naci i aristokratski i monarhisticki elementi. Time je ucenje o drzavnom pravu zadrzalo ambivalentnost koja je vec bila opsta karakteristika carske reforme na kraju 15. veka: pored ojacane pozicije vlastele ustavno-politicka pozicija cara nastavila je u jednom, nemalom delu da se zasniva na starijim pravnim slojevima carskog ustava po kojima je car i dalje bio svetovni vladar svih hriscana i u tom svojstvu mogao da zahteva poslusnost od vlastele. Mir shvacen u smislu pax iusta et vera mogao je, koliko god to paradoksalno zvucalo, da bude ponovo uspostavljen samo ratom. Rat, Tridesetogodisnji, nijedna od strana nije zelela u tom obliku. Jos na pocetku dvadesetih godina 17. veka na protestantskoj strani u carstvu preovladalo je osecanje lojalnosti prema caru, zastupalo se stanoviste da »pobozni car sigurno ne misli nista lose«. Ako bi se, medjutim, dogodilo da konflikt na granici sa Ceskom izmedju tamosnje vlastele i vladara preraste u evropski rat, onda bi to bilo pre svega zato sto se tu radilo o pitanjima od principijelnog znacaja, kao sto su veroispovest i ustav. Na temeljima postojeceg pravnog uredjenja nije bilo moguce ustanoviti novu definiciju hriscanske Evrope o kojoj se kod konflikata uglavnom radilo, vec je za to bila potrebna sustinska promena stavova sila ucesnica u ratu. Ustanoviti novo pravo bilo je tada veoma tesko, jer je shvatanje prava tog vremena bilo orijentisano na staro pravo koje je uvek vazilo za staro dobro pravo. Teskoce ucesnika pri njihovom pokusaju da dopru do drugacijeg shvatanja prava predstavljaju u velikoj meri objasnjenje za trajanje rata.
Po filozofsko-teoloskoj dogmi koja je vazila pocetkom 17. veka nije moglo da bude rata u kojem bi obe strane zastupale pravednu stvar kao sto u sudskom procesu ne mogu da postoje dve ostecene strane. Pravo na objavu rata bilo je vise vezano za citav niz uslova: morala je da dodje od strane zakonite vlasti, morala je za cilj da ima ispravljanje ucinjene nepravde i na kraju ponovno uspostavljanje mira. Samo pod tim uslovima rat je spadao u bellum iustum. Medjutim, nigde nije bilo utvrdjeno ko treba da odluci o zakonitosti ili nezakonitosti odredjenih pozicija. Osim toga, takve predstave razvile su se u vezi sa sukobima na kraju srednjeg veka i ignorisale su kvantitativno i kvalitativno novu dimenziju ratova od pocetka 16. veka. Ucenje o pravednom ratu nije ukljucivalo postojanje gradjanskog rata uslovljenog verskim razlikama.
Primer ovakvog stava moze se naci u Knjizi vladara od Georga fon Lauterbeka iz 1579. godine, spisu u tradiciji takozvanih Knezevih ogledala, koja su prenosila vladarima prakticne drzavnicke mudrosti. Lauterbek ne prenosi samo apel za ocuvanje mira, on se u svojim razmisljanjima bavi i egzistencijom rata, jer se kod njega ne radi samo o zakletvi utopiji, vec o konkretnim politickim uputstvima. Zato otvoreno savetuje knezevima: »Oruzje treba baciti / miru stalno teziti / ali ako drugacije ne moze / udari junacki«. Vojskovodja jedino mora da, koliko je god moguce, postedi telo, zivot i imovinu svojih podanika da ne bi unistio zemlju. Takodje ne treba ni da bude previse svirep prema protivniku i da opustosi neprijateljsku zemlju.
Prilicno je jasno na koju vrstu rata je Lauterbek mislio kada je ovo pisao: to je rat, dakle klasican sukob izmedju dva vladara, radi povredjene pravde. Ono sto ce karakterisati buducu dimenziju rata, njegova ideologizacija kao i predstava o ratu kao gradjanskom ratu, za Lauterbeka su jos uvek strani.

II

Reformatori, najpre Luter i Kalvin, a zatim i njihovi sledbenici, znacajno su doprineli diskusiji o ratu i miru, mada nije jednostavno njihove stavove svesti na zajednicki imenitelj. Pre svega je Luter, koji je bio protivnik svakog rata i primene sile, morao svoje stanoviste pod pritiskom aktuelnih politickih dogadjanja vremenom da promeni. Na kraju je dosao do spoznaje da svetom ne moze da vlada protestantizam. To podrazumeva pravo drzave, vrhovnog vladara, kako ju je on nazivao, da u interesu odrzanja opsteg mira uzme u obzir rat kao sredstvo ocuvanja, odnosno ponovnog uspostavljanja mira. Ovaj problem Luter opsirno obradjuje u spisu Da li ratnika moze da bude i u stalezu blazenih, iz 1526. godine, dakle posle iskustava sa seljackim ratom, koja su trajno uticala na Luterove politicke stavove. Pozitivna procena rata, koja se ovde vidi kod Lutera, nalazi se doduse u cudnoj kontradiktornosti sa ostalim njegovim izjavama u kojima hvali mir kao »pola nebeskog carstva« i preporucuje popustljivost prema stranim zahtevima kao najbolje sredstvo za ocuvanje mira. Njegova izjava: »Ko ima dve krave treba da ustupi jednu da bi bio odrzan mir. Bolje je imati jednu u dobrom miru nego dve u ratu« tesko da se moze protumaciti kao legitimacija rata vec je treba razumeti samo u vezi sa njegovim humanizmom. Luter se, medjutim, iz vise pragmaticnih razloga odlucio da vrhovnom vladaru pripise pravo na vodjenje rata u interesu visih ciljeva, pri cemu treba uzeti u obzir da je ovaj problem u okviru njegovog ucenja o dva carstva bio od drugorazrednog znacaja.
Luter je, kao sto je pomenuto, zastupao izrazito humanisticke ideje. Humanizam je u njegovoj osnovi predstavljao pacifisticku tradiciju misljenja po kojoj je svaki rat neminovno bio bellum malum; izuzimajuci, naravno, rat protiv neprijatelja hriscanstva. Ovo stanoviste u Nemackoj su zastupali Erazmo Roterdamski (1466-1536) i Sebastian Frank (1499-1542). Humanisti nisu razvili ucenje o pravednom ratu, jer je za njih rat postojao samo kao instrument odbrane (npr. protiv Turaka). Veoma je izrazeno, medjutim, njihovo verovanje u pobedu razuma, koji bi na kraju ucinio da covecanstvo spozna besmislenost ratova, kao i stanoviste da rat nije u skladu ni sa bozjim zapovestima ni sa prirodnim zakonima. Humanisticko ucenje o miru povezuje se stoga i sa fundamentalnom kritikom politickog sistema toga vremena, koji je apsolutizovao interese knezeva i odvojio ih od ideje opsteg dobra.
Za humanisticko-pacifisticko stanoviste bila je karakteristicna velika udaljenost od realnosti, jer humanisti su se drzali odavno slomljenog jedinstva hriscana i smatrali su hriscansku zapovest o ljubavi prema bliznjem vaznijom od nacionalnih interesa drzave. Samo pod tim uslovima mogao je jos krajem 16. veka humanisticki politicar Hajnrih fon Rantcau da izjavi: »Naporan mir je uvek bolji od pravednog rata«. Time je Rantcau, doduse, malo priblizio realnosti erazmovsku mirnodopsku zapovest, ali ipak ne toliko da bi svom vremenu zaista ponudio novi orijentir za buduca pitanja rata i mira.


Mir shvacen u smislu pax iusta et vera mogao je, koliko god to paradoksalno zvucalo, da bude ponovo uspostavljen samo ratom

Humanisticka tradicija je, medjutim, utoliko znacajno doprinela diskusiji o ratu i miru ukoliko je na njenom tlu prvi put razmisljano o opsteevropskom mirovnom uredjenju koje bi rat ucinilo suvisnim. Osnova ovakvog vecitog mira bili su tolerancija i sloboda verskog ubedjenja - pojmovi koji ce tek mnogo nakon 1648. uci u istoriju i koji su vec najavljivali osnovne misli prosvetiteljstva. Pre svih je Sebastian Frank zasluzan za unapredjenje misli o univerzalnoj toleranciji koja se izricito odnosila i na nehriscane. Osim toga, moze se pretpostaviti da su spisi humanista, za razliku od drzavno-teoretskih rasprava pravnika, imali relativno sirok krug recipijenata. Tako je Erazmov spis iz 1517. Dulce Bellum inexpertis (Sladak je rat neiskusnih) u 17. veku i nakon Tridesetogodisnjeg rata doziveo jos dosta izdanja, sto se moze oceniti kao znak ceznje ljudi za mirom. Isto vazi i za Ratnu knjizicu mira od Sebastiana Franka iz 1539. godine, koja je svesno opremljena kao popularni spis. Frank povezuje srednjovekovni misticizam sa erazmovskim nacinom razmisljanja i pronalazi radikalno-pacifisticku poziciju, kojoj nije strano ni odbijanje crkve kao nasilne zajednice garantovane od strane drzave. Sa svojom mirovnom publicistikom veoma je blizak reformaciji, koja se nakon 1535. godine, dakle nakon pada Minsterske komune, razvijala takodje odlucno u pravcu pacifizma. Takvi uzori uticali su i neposredno na knjizevnost letaka za vreme Tridesetogodisnjeg rata, u kojoj je, iz perspektive stanovnistva koje pati, kritikovan rat.
I Jan Amos Komenski (1592-1670) je deo te tradicije. Njegov Plan popravke sveta, nastao oko 1650. godine, dakle pod neposrednim uticajem iskustva sa Tridesetogodisnjim ratom, oznacava daleko najradikalniju poziciju medju utopistickim mirovnim planovima. Njegovo ucenje znacajno je obelezeno husitskim uticajima. On ne tezi nicem drugom nego stvaranju novog coveka i novog ljudskog drustva. Najpre, misli Komenski, treba poci od realno postojecih odnosa, sto znaci od egzistencije razlicitih drzava i sistema vlasti kao i od konkurencije medju njima. Da bi se sprecili eventualni ratovi izmedju drzava, treba osnovati tribunal svetskog mira, ciji bi zadatak bio da sprecava konflikte medju narodima i da nadgleda pravosudje u razlicitim drzavama. U daljem razvoju on podrazumeva ukidanje pojedinacnih drzava i prevazilazenje verskih podela. Na kraju se, kod njega, nalazi stvaranje univerzalnog pravnog poretka na prirodnopravnoj osnovi, dakle svetsko carstvo mira pod vodjstvom aristokratije intelektualaca. Sve to zvuci veoma naivno, ali je ipak izraz intenzivnog truda oko poboljsanja osnovnih uslova ljudske egzistencije kod kojeg se vec naziru i elementi kasnije filozofije prosvetiteljstva.
Zanimljivo je, medjutim, sto su upravo utopisticke humanisticko-erazmovske ili hriscansko-eshatoloske ideje o miru krenule iz Nemacke i nasle plodno tlo i u drugim delovima sveta, ukljucujuci Ameriku. Posto je radikalno-pacifisticko stanoviste u Nemackoj od druge polovine 16. veka sve vise gubilo oslonac i postajalo stvar malih verskih grupa, dobilo je donekle subverzivni karakter. Povezivalo se sa principijelnim odbijanjem politickih stvarnosti, koje naravno nije bilo formulisano kao cilj politicke borbe vec se realizovalo kao oblik povlacenja iz sveta. Taj nacin zivota bio je izmedju ostalog karakteristican za verske zajednice kao sto su menoniti, svenkfelderi ili kasnije americki kvekeri. U njihovim glavama postojale su i dalje radikalne ideje o miru 16. i 17. veka, koje su u evropskim uslovima odavno bile zastarele.

III

Filantropsko stanoviste, koje je bilo osnova predstavama humanizma i kasnije prosvetiteljstva, bilo je vecini teoreticara drzave iz 17. veka veoma daleko. Za njih je covek u prvom redu bio »coveku vuk«, zver koja se mora ukrotiti i to prinudnim merama drzave. Zbog iskustava u toku evropskih gradjanskih ratova, koja su dovela do ociglednog ogrubljivanja morala, ovakvo stanoviste delovalo je primereno. Medjutim, kod filozofa i pravnika 17. veka uocava se sve racionalnije misljenje sto im je otvorilo mogucnost da problem rata i mira vise ne posmatraju u prvom redu sa stanovista morala i vere vec s tim u vezi da uzmu u obzir izgradnju moderne drzave i njenu teznju ka suverenitetu. Odgovarajuce argumente vec je bila ponudila spanska kasna sholastika iz cijih su se izvora napajali skoro svi teoreticari 16. i 17. veka. Po sholastickoj doktrini, jedina legitimacija bellum iustum-a bila je intentio recta usmerena na ponovno uspostavljanje mira. Ova pretpostavka je do kraja 18. veka, kada je rat u doba Francuske revolucije dobio jednu potpuno novu dimenziju, odredila sve teorije o medjunarodnim odnosima.
Jedan od najvaznijih predstavnika tog pravca bio je Holandjanin Justus Lipsijus (1547-1606) koji je, pozivajuci se na ucenje rimskih stoika, zastupao koncept »moralizovanog makijavelizma«. Smatrao je da je samo u jakoj drzavi garantovano ocuvanje mira i pravde, pri cemu drzavna moc u prvom redu sluzi krocenju destruktivnih afekata i strasti. Polazeci od antickih rimskih vojnih pisaca, Lipsijus je razvio neku vrstu vojne nauke koja je onda u Holandiji uspesno primenjena od strane Morica od Oranije i potom neposredno uticala na brandenbursko-prusku vojsku.


Da bi se sprecili eventualni ratovi izmedju drzava, treba osnovati tribunal svetskog mira, ciji bi zadatak bio da sprecava konflikte medju narodima i da nadgleda pravosudje u razlicitim drzavama

Ovde ukazujemo na Lipsijusa, jer je on kao pravi osnivac ucenja o drzavnom interesu izvrsio odlucujuci uticaj ne samo na svog zemljaka Huga Grocijusa vec i na nemacke predstavnike drzavnog prava sa obe verske strane, a i na Engleza Tomasa Hobsa. Holandski neostoicizam postao je, iako ne bez konkurencije od strane drugih pravaca misljenja, odredjujuca popularna filozofija 17. veka, pri cemu je najvaznija posrednicka instanca bio univerzitet Lajden na kojem je Lipsijus predavao od 1579. do 1592. godine. U Lajdenu su, izmedju ostalih, studirali i kasniji nemacki predstavnici drzavnog prava Herman Konring, David Mevijus, Johan Hajnrih Bekler, Johan Sefer, Samuel Pufendorf i Martin Grifijus. Svi oni su na razlicite nacine zastupali ideje koje su tamo primili, ali im je bilo zajednicko sto su polazili od sekularizovanog poimanja drzave, koje svrhu drzave vise ne nalazi u transcendentalnom vec u okviru svetovnog. Time je i problem rata i mira resavan iz sfere teolosko-filozofskog diskursa i razmatran u skladu sa drzavno-pravnim kriterijumima.
Jedan od prvih nemackih autora koji je princip drzavnog interesa postavio u srediste svog misljenja bio je Filip Bogislav od Kemnica (1605-1678), cije delovanje pada u vreme Tridesetogodisnjeg rata. Svoje glavno delo iz 1640. godine, Dissertation de ratione status in Imperio nostro Romano-Germanico objavio je, svestan razarajuce snage svojih teza, pod pseudonimom Hippolithus a Lapide. Kemnic veoma jasno izdvaja pravi karakter rata koji samo na prvi pogled ima verske uzroke, a koji je u stvari konflikt oko carskog ustrojstva. Staleska sloboda ili kmetstvo pod apsolutnom vlascu cara predstavljaju za njega alternative koje se nalaze u centru konflikata.
Habsburska monarhija svesno je pristala na nemacki gradjanski rat da bi ostvarila svoje apsolutisticke interese kao sto je car vec jednom pre toga iskoristio opasnost od Turaka kao sredstvo ucenjivanja vlastele. Kemnic je time rano spoznao ono sto u danasnjoj nauci vazi za opinio communis, naime da Tridesetogodisnji rat nije bio rat izmedju drzava vec rat za stvaranje drzave.
Kemnic suzava pojam rata na pitanje moci i razvija svoju ustavnu teoriju na toj osnovi. Posto ius plerumque in armis est, kao sto on kaze, a posto je car, medjutim, na osnovu postojecih odnosa u prednosti u odnosu na vlastelu, mora ustrojstvo carstva ubuduce da bude takvo da nijedna dinastija ne moze na duze vreme da ima moc nad svima ostalima. Samo aristokratsko carsko uredjenje, kod kojeg bi stalezi imali nepodeljeni suverenitet, a car samo odredjene reprezentativne funkcije, moglo je ovo da garantuje. Kemnic time prakticno eliminise cara iz carskog uredjenja i negira onaj dualizam izmedju cara i carstva kojeg su se do tada drzali svi ostali teoreticari. Interes drzave (Kemnic upotrebljava iskljucivo izraz ratio status) za cilj ima samo ocuvanje opsteg dobra i ne moze da se podredi pojedinacnim interesima odredjenog staleza, u ovom slucaju kuci Habsburg. Uz drzavni interes, on uvodi dakle jos jedan centralni pojam nemacke teorije o drzavnom pravu ranog novog veka, pojam opsteg dobra ili dobrobit drzave. Ne samo da gradjanski ratovi nanose stetu ovom cilju vec oni cak ugrozavaju egzistenciju drzave. U Svetom rimskom carstvu bilo je propusteno da se u drzavnom i verskom miru (...) odredi nacin kako je moguce razresiti eventualne teskoce i konflikte bez svadje, nemira, razdvajanja i razilazenja.
Kemnic time oznacava upravo onaj problem koji je jos Hugo Grocijus spoznao kao najvazniji: nedostatak naddrzavne sudske instance koja bi mogla da odlucuje o pravednosti ili nepravednosti pravnih pozicija i zahteva. Ali Kemnic zastaje kod vise usputnog osvrta na ovaj nedostatak i ne dopire, kao nesto kasnije Samuel Pufendorf, do odlucne teorije o izbegavanju rata kroz posrednicke instance. Osim toga, njegova razmisljanja se odnose samo na nemacko carsko uredjenje, ne uzimajuci u obzir evropsku, dakle medjunarodno-pravnu dimenziju ovog pitanja.
Postojanje verskih razlika on cutke prihvata kao stvarnost. Ne razmislja u tom pravcu da bi verska ravnopravnost u carstvu, cak opsta tolerancija, mogla da spreci konflikte. Samo preporucuje da se ne obraca paznja na verske razlike u interesu unutrasnjeg ocuvanja carstva. Ali time sto se izjasnjava kao zakleti neprijatelj carske kuce (carstvo i katolicizam u njegovo vreme bili su skoro sinonimi) on nuzno otvara vrata ponovnom izbijanju verskih konflikata.
Drugacije misli veliki pravnik Herman Konring (1606-1681), takodje sledbenik Lutera, ali sa manje verskih predrasuda od Kemnica. Konring je bio pod jakim uticajem Lajdenske skole, a time i pod uticajem ideja Justusa Lipsijusa, koji je uzdrzano i vise iz pragmaticnih razloga branio izvesnu versku toleranciju. Iako holandsko drustvo 17. veka nije bilo prozeto mislju o toleranciji, sto se npr. pokazalo izmedju arminista i gomarista, ipak se u ovoj zemlji moze primetiti vise slobode verskog ubedjenja, odnosno verske tolerancije nego bilo gde drugde u Evropi. Konring je takodje bio ubedjen da se samo prevazilazenjem mrznje uslovljene verom moze uspostaviti trajan mir.
U tom smislu cak je pokusao neposredno da utice na pregovore oko Vestfalskog mira i da ubedi katolicke pregovarace u neophodnost verske tolerancije. Pri tom je upotrebio lukavstvo tako sto je kao toboznji katolicki teolog (Irenaeus Eubulos) mogucnost vecnog verskog mira i potpune ravnopravnosti veroispovesti licno izveo iz katolickog crkvenog prava. Nasuprot tvrdnjama katolicke strane, govorio je Konring, niko ne moze da bude prisiljen na rat protiv jeretika; katolicko ucenje je dozvoljavalo verski rat pod nekim uslovima, ali on nije morao da bude vodjen. Konring je time zastupao poziciju manjine medju katolickim teolozima, koja je bila spremna da prihvati mir sa protestantima pod uslovom da se time izbegne vece zlo. Vecina na katolickoj strani zastupala je, medjutim, sve do neposredno pred konacno potpisivanje sporazuma, poziciju koju je bavarski knez Maksimilian I, pored cara najznacajniji predstavnik katolicke strane, u svom politickom testamentu iz 1639. godine opisao recima: »Posegni za oruzjem pre svega radi ocuvanja vere«. To je u datim okolnostima moglo da se odnosi samo na katolicizam.
Samuel Pufendorf (1632-1694) vec pripada jednoj drugoj generaciji nego Kemnic i Konring. On jedva da je svesno doziveo rat, a i verske suprotnosti su u vreme kada je on pisao svoja najvaznija dela bile izgubile na eksplozivnosti. Pufendorfu se pruzila prilika da studira tok i rezultate Vestfalskog mirovnog kongresa na osnovu neposrednog uvida u akte u Kraljevskom arhivu u Stokholmu. Osim toga, tokom svog studijskog boravka u Lajdenu bio je upoznat sa idejama Lipsijusa i Grocijusa. Pre svega, Grocijus mu je postao uzor u pokusajima da uskladi nemacko carsko uredjenje sa principima medjunarodnog prava.
Pufendorf je sledio nacin razmisljanja Huga Grocijusa, koji je on izneo u De iure belli ac pacis. Pri tom je konkretno imao pred ocima primer evropskog mirovnog poretka iz 1648. godine. Za razliku od Grocijusa, koji sredstvima za sprecavanje rata smatra medjunarodnu konferenciju, presudu i srecu, pri cemu ovo poslednje najverovatnije predstavlja ono sto je ostalo od srednjovekovne bozje presude, razvija Pufendorf misao naoruzanog posredovanja strane sile sa pretnjom intervencijom. Upravo taj element medjunarodnog prava uveo je jos Vestfalski mir tako sto je Francusku i Svedsku postavio za sile garancije mira kao i u njemu sadrzanog novog carskog uredjenja. Pufendorf time vodi racuna i o evropeizaciji nemacke politike koja nakon 1648. godine ne predstavlja vise samo unutrasnju vec i evropsku stvar. »Strukturalna nemogucnost napadanja« carstva, utvrdjena 1648. godine, ostavila je carstvu u celini mogucnost da u slucaju pretnje spolja vodi odbrambeni rat. Prenosenjem ius belli ac pacis kao i ius foederis na nemacke pojedinacne drzave istovremeno je, medjutim, povecana opasnost od rata, jer svi stalezi su tezili sopstvenim i u mnogo slucajeva medjusobno suprotnim interesima. Spoljnopoliticki monopol kojem je car tezio, a koji je poslednji put mogao da ostvari jos 1635. godine u Praskom miru, uspesno je razbijen i umesto toga je utvrdjena velika spoljnopoliticka sloboda delovanja staleza. To je s jedne strane ublazilo svetovnu suprotnost izmedju francuskog kralja i cara, odnosno ona je prebacena na sukob Francuske sa spanskim ogrankom Habsburske monarhije, ali je zato citav niz vecih nemackih staleza poceo da igra aktivnu ulogu u evropskoj politici.
Cudno je da se moze ustanoviti da su posmatraci spolja, koji su se u velikom vremenskom razmaku od Vestfalskog mira u principu bavili pitanjem trajanja mira uopste, za razliku od onih iz perioda mira iz 1648. garanciju mira povezivali pre svega sa carstvom. Tako je Zan Zak Ruso napisao u Extrait du projet de la paix perpetuelle (1756): »Ono sto evropski drzavni sistem stvarno odrzava, onoliko koliko je to moguce, najvise je igra pregovora, koji su skoro stalno u ravnotezi; ali taj sistem ima jos jedan delotvorniji oslonac, naime nemacko carstvo koje iz srca Evrope konce svih moci drzi u svojim rukama i mozda jos vise moze da sluzi sigurnosti drugih nego svojoj sopstvenoj; zbog svoje velicine i brojnosti i hrabrosti svojih naroda bilo je to carstvo vredno postovanja, ciji je ustav svima od koristi, koji ga, tako sto mu osujecuje sredstva i volju za osvajanjem, istovremeno cini preprekom za osvajace. Bez obzira na greske ovog carskog ustava sigurno je da dokle god on postoji ne moze da bude povredjena ravnoteza Evrope, da nijedan vladar ne mora da se boji da ce biti svrgnut od strane nekog drugog vladara i da ce Vestfalski mirovni sporazum mozda zauvek ostati osnova politickog sistema medju nama. Javno pravo koje Nemci tako temeljno studiraju time postaje daleko vaznije nego sto su mislili, jer to nije samo germansko pravo vec na neki nacin i pravo cele Evrope«.
Upravo to su mislili mnogi Nemci, medju njima i Samuel Pufendorf. Oni su novi politicki poredak u carstvu iz 1648. tumacili vise kao okove i sasvim jasno su uvidjali opasnost od nadglasavanja malih staleza od strane velikih. Nemoc carstva smatrali su losom garancijom mira, jer se nije zasnivala na ravnotezi staleza. Carski ustav je, po njima, davao prednost mesanju drugih evropskih drzava u unutrasnje probleme carstva. Savezima sa stalezima spoljasnje sile su mogle namerno da izazivaju nemire i da tako odrzavaju slabosti carske sile. Usled iskustava Tridesetogodisnjeg rata Pufendorf je, a poput njega i niz drugih teoreticara, dosao do uverenja da je samo jaka, tj. ujedinjena drzava u stanju da odrzi unutrasnji mir i istovremeno da odbije spoljasnje pretnje. U vezi sa tim treba pomenuti jos jednog posmatraca spolja koji je zastupao slican stav. Mislimo na Engleza Tomasa Hobsa (1588-1679) cije osnovno delo, Leviatan (1651) takodje treba razumeti sa stanovista iskustava sa gradjanskim ratom i koji je neposredno uticao na Pufendorfovu teoriju. Hobsovoj maksimi: »Tezi miru kada je moguc; kada nije, trazi pomoc za rat«, priklonila se vecina teoreticara na nemackom govornom podrucju, koji su time u velikoj meri pravdali apsolutisticku vlast.
Ako se to primeni na pocetke medjunarodnog prava, znaci da je postojala sve veca spremnost da se na rat gleda kao na sredstvo politike ravnopravno ostalim legitimnim sredstvima. Predstave o evropskoj pravnoj i mirovnoj zajednici, koje su nastavile da postoje, deluju u poredjenju sa tim kao »pusti slatki snovi« (Johan Jakob Mozer), koji s obzirom na postojecu politicku situaciju nemaju sanse da budu realizovani. Rat i mir su postali funkcija moderne drzave i tako postaje nemoguca svaka ocena koja se ne orijentise iskljucivo ka drzavnom interesu.
Tako je mir najpre bio unutrasnji mir kao neophodni preduslov za stabilnost drzave. Bilo je nesporno da pri tom mora da bude ublazena verska suprotnost i da se to kroz odrednice Vestfalskog mira stvarno i dogodilo. Ali to je predstavljalo samo jedan aspekt problema, naime izbegavanje verskog gradjanskog rata. Istovremeno je bilo, medjutim, neophodno da se sada de facto suvereni stalezi povezu u sistem koji je bio pogodan da odnose moci u okviru carstva kao i u okviru Evrope uskladi tako da rat doduse i dalje ostane legitimno sredstvo politickih konflikata, ali da ostane vezan za cilj ponovnog uspostavljanja mira. Kolektivno garantovani sistem sigurnosti, kako god se on razvijao, nije bio moguc, posto suverena drzava 17. veka nije bila u stanju da prizna nadredjene sile. Ius gentium, poznato iz srednjeg veka kao bozanski univerzalni sistem, jedva da je bilo u stanju da vrsi posrednicku funkciju u slucaju medjudrzavnih sukoba. Na njegovo mesto sada je dolazilo ius inter gentes, medjunarodno pravo bazirano na prirodnom pravu i potrebama moderne medjudrzavne razmene.
Moderno medjunarodno pravo resilo je pre svega problem pravednog rata tako sto je polazilo od toga da je rat izmedju evropskih drzava u principu bio bellum iustum ex utraque parte, dakle rat u kojem je svaka od zaracenih strana tezila ciljevima i interesima istog tipa sto je protivnicima dopustalo isti pravni i moralni status. To je znacilo da se tiho odustalo od sudske instance nadredjene drzavama radi sprecavanja rata. I Samuel Pufendorf, koji je sa jedne strane zahtevao stalnu konferenciju drzava da bi se tekuca neslaganja mirno resavala, na kraju je sopstveni interes drzave vrednovao vise. Dok je Grocijus jos uvek bio ubedjen u princip pacta sunt servanda, izjavljuje Pufendorf da nijedna drzava ne moze da bude prisiljena da postuje svoje medjunarodne obaveze ukoliko one nisu u skladu sa njenim interesima. Tesko da je moguce zamisliti jasnije odbijanje principa Vestfalskog mira. Apsolutni primat drzavnog interesa kod Pufendorfa na kraju vodi ka »priznanju medjunarodne anarhije«.


Grafika: Vaclav Masek, Pismo Bodoni


IV

Sada, medjutim, moramo radi spasenja casti mirovnih sporazuma iz Minstera i Osnabrika reci da su oni ipak omogucili da se u carstvu odrzi mir u sledecih 150 godina i da se carstvo medju evropskim silama prakticno neutralise. Utoliko je Vestfalski mir zadrzao opsteevropski znacaj. To su morali da uvide i mocniji medju nemackim stalezima na primer Brandenburg-Pruska. Veoma znacajan dokument u tom pogledu bio je politicki testament (Ocinska opomena) Fridriha Vilhelma I iz 1667. godine. On je problemu rata i mira posvetio dosta prostora, ali ga je uglavnom razmatrao sa stanovista drzavnog razloga. U sredistu paznje nalaze se interesi Brandenburga i kako je njih najbolje ocuvati. Rat za Velikog kneza predstavlja pri tom sredstvo politike koje se samo po sebi podrazumeva, cak i onda kada svom nasledniku savetuje da u slucaju sukoba »stvar razresi mirnim putem«. U ovoj opomeni ne treba da trazimo vise od praznih reci, jer dalje savetuje da stalno naoruzavanje upozorava na pohlepu suseda i veoma opsirno razmatra prednosti odredjenih saveza. Ukratko: on razvija opsiran koncept ratnicke spoljne politike, odnosno spoljne politike spremnosti na rat.
Samo u jednom slucaju on nemacko carsko uredjenje uvlaci u svoja razmatranja: ukoliko bi »car, Spanija i Austrija« povredili duh i slovo Vestfalskog mira, onda se Brandenburg tome mora odlucno suprotstaviti. S druge strane, medjutim, mora se izaci u susret svim pokusajima Svedske i Francuske da svoje pozicije kao sile garancije Vestfalskog mira upotrebe radi sopstvene koristi. U tom slucaju, smatra Fridrih Vilhelm, »treba da se drzite podalje od cara i Austrije da biste u svakom trenutku mogli da odrzavate ravnotezu izmedju njih«.
Nemoguce je ovde ne primetiti uticaje Makijavelija i Lipsijusa, koji su, obojica, kneza savetovali da u interesu drzave taktizira i cak da obmanjuje. Ali tu su ocigledni i uticaji neposrednih iskustava Tridesetogodisnjeg rata zbog kojeg je Brandenburg veoma patio. Da bi se sopstvena drzava ubuduce postedela ovakve sudbine potrebno je delovati sa pozicije sile. Prema drzavnom ustavu, koji i knez od Brandenburga tesko da moze da zanemari, treba utoliko imati obzira ukoliko je njega od slucaja do slucaja moguce iskoristiti u sopstvenom interesu, a ako se to izuzme treba misliti i delati u evropskim dimenzijama. To je, naravno, kako je Pufendorf vec primetio, retko koji stalez u zemlji mogao sebi da priusti; stoga su oni bili u opasnosti da budu zdrobljeni izmedju interesa velikih.
U sredistu stanovista Velikog kneza nalazio se vec mirovni koncept koji ce se pokazati kao koncept buducnosti. To je ideja evropske ravnoteze, koja se najpre konkretizovala u odbrani od francuskih teznji ka hegemonizaciji pod Lujem XIV i koja je odredila politicko misljenje citavog 18. veka. Pod uticajem te ideje materijalne odrednice Vestfalskog mira su, bez obzira na stalno prigovaranje ovom ugovoru, bile modifikovane i tako se vodilo racuna o promenjenim odnosima politicke moci u Evropi. Time je, medjutim, definitivno na povrsinu izbilo shvatanje rata i mira orijentisano na razmatranja korisnosti. Stari pax christiana sa idejom pravog i pravednog mira neopozivo je bio propao kao osnova evropskog zajednickog zivota. Na njegovo mesto dosao je pax civilis, drzavni mir, za koji je svojevremeno rat kao cvrsti i legitimni sastavni deo politickih sukoba bio uslov.


Kolektivno garantovani sistem sigurnosti, kako god se on razvijao, nije bio moguc, posto suverena drzava 17. veka nije bila u stanju da prizna nadredjene sile

Mnoge od ideja iznetih do sada sigurno da nisu tipicne samo za nemacko govorno podrucje vec se u ovom ili slicnom obliku mogu naci i u ostalom delu Evrope. Da, skoro da je jedna od najistaknutijih karakteristika nemacke politicke teorije 17. veka to sto se razvijala u bliskosti sa zapadnoevropskim uzorima. Pri tom je autorima, naravno, uskoro postalo jasno da nije stvar u tome da se predstave o drzavnom pravu, kakve su postojale u novonastalim nacionalnim drzavama zapadne Evrope, prenesu na Sveto rimsko carstvo. Niko to nije jasnije uvideo od Samuela Pufendorfa koji je carstvo cak okarakterisao kao monstro simile. Odnosna tacka nemackog politickog misljenja, upravo onog o ratu i miru, bila je i ostala nemacka knezevina. Tu, a ne na nivou carstva, odvili su se oni procesi modernizacije koji su nemacki razvoj povezali sa evropskim.
Nije misao o Vecitom miru odredjivala nemacko politicko misljenje od tada vec, suprotno tome, ideja drzave koja je u stanju da se brani. Pustosenja Tridesetogodisnjeg rata, cije su posledice tek sredinom 18. veka bile trajno prevazidjene, sasvim sigurno su kod vecine ljudi izazvala neutoljivu potrebu za mirom, ali je istovremeno sa takvim iskustvima u proslosti bilo veoma jasno da je samo jaka drzava u stanju da to garantuje. Godina 1648. predstavlja tako prodor apsolutizma kao najdelotvornijeg oblika vlasti u drzavama Svetog rimskog carstva. Sposobnost apsolutisticke knezevine da se brani zasnivala se u prvom redu na cinjenici da je imala stajacu vojsku (miles perpetuus) cije je finansiranje zahtevalo i podsticalo modernizaciju drzave i njene uprave.
Zato ne cudi sto u drugoj polovini 17. veka skoro da nije vise bilo diskutovano o moralno-etickim aspektima rata i mira vec samo o pitanju kako da se drzava najbolje zastiti od unutrasnjih i spoljasnjih pretnji. Pre svega je unutrasnji drzavni mir bio visoko rangiran politicki cilj kojem skoro da je bila pridavana podjednako velika paznja kao i ratu. Ali ovaj unutrasnji mir bilo je moguce ostvariti samo ako bi pojedinacni interesi bili potisnuti i podredjeni obaveznom primatu drzavnog razloga. Ono sto se u nauci cesto oznacava kao proces socijalnog disciplinovanja, dakle vaspitavanje i oblikovanje ljudi kao podanika, imalo je svoje korene u nuznosti drzave da permanentno raspolaze svojim vojnim resursima. Da bi se ti resursi sto je moguce vise stedeli, rat je smatran krajnjim sredstvom politike i ukoliko ga nije bilo moguce izbeci, vodjen je sa sto je moguce vise »obzira« da bi i nakon njegovog zavrsetka ostala na raspolaganju odgovarajuca sredstva moci u cilju odbrane od eventualnih revansistickih namera protivnika. To je u prvom redu znacilo da rat, ukoliko je to moguce, treba drzati van granica svoje zemlje da ne bi, kako je to rekao Veliki knez, »Vasa zemlja postala pozornica na kojoj se odigrava tragedija«.
Prakticna ratna vestina, cijem je radjanju najvise doprineo Holandjanin Justus Lipsijus svojim objasnjenjem ranoapsolutisticke drzave, smenila je dakle u Brandenburgu, kao i u vecini drugih drzava Carstva i Evrope, moralno poimanje rata i mira. Ako je odnos izmedju rata i mira vekovima zavisio od kriterijuma prava i pravde, moderna drzava je jednom zauvek ukinula tu vezu, s tim sto nije mogla to otvoreno da zastupa.
I dalje je potrebno opravdanje da bi se vodili ratovi. A to opravdanje je od druge polovine 17. veka moralo da se pruzi tada vec postojecoj javnosti, nije dakle vise bilo stvar samo zaracenih strana. Drugim recima: rat i mir su retoricki i dalje ostali u vezi sa moralnim, iako ne vise iskljucivo hriscanskim motivima. Kao moralno opravdanje za rat sada, medjutim, sve cesce na povrsinu izbija sopstveni interes drzave sto opravdava i ratni napad ukoliko on sluzi zauzimanju odredjenih pravnih pozicija. Ne smeju ambicija i pohlepa kneza da budu pokretaci rata vec ocuvanje unutrasnje i spoljasnje nezavisnosti drzave. Tu se manifestuje vec odavno planirano odvajanje licnosti kneza od drzave, koju vladar samo predstavlja. Taj razvoj je konacno doveden do kraja u doba Francuske revolucije kada rat vise nije vazio za sukob izmedju drzava vec izmedju nacija i ideologija. To sto je taj pogled na stvari u Nemackoj tek relativno kasno zaziveo bilo je vezano za posebne uslove tamosnjih procesa stvaranja drzave, koje sam pokusao ovde da skiciram.


*) Iz: Krieg und Kultur. Die Rezeption von Krieg und Frieden in der Niederländischen Republik und im Deutschen Reich 1568-1648 (Hg. Horst Lademacher, Simon Groenveld), Waxmann, Münster-New York-München-Berlin 1998, str. 213. Prevela S. D

 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar