Broj 202-203

Svet i mi

Samodarivanje

Onomad je plenum vladajuch partija odlucio, odnosno Narodna skupstina Srbije ozakonila, novcane i naturalne nagrade drzavnih funkcionera. U onoliko javnosti koliko je od nje jos ostalo, s valjanim razlozima je uoceno da je rec o novom, nepodnosljivom nametu i da je to retko brutalan atak inace hvalisavih »patriota« na krajnje iznurenu privredu, drustvo, moral i - narod.
Ostaje, pak, skriveno od javnosti kakvo znacenje tim stvarima daju sami vlastodrsci (izuzev orvelovskih izjava o stednji, budzetskoj disciplini i parlamentarizmu). Sudeci po njihovoj socijalizaciji u »komandnoj ekonomiji«, nije iskljuceno da oni ova primanja shvataju kao nekada uobicajenu - trinaestu platu. Sume su, medjutim, odvec kabaste za samo jednu platu, a i rastegnute su na poduze razdoblje (negde i dozivotno). Otuda se namece novi utisak, da je rec o zamasnoj otpremnini koju sami sebi daruju pre nego sto ostanu bez vlasti. Mada bi se mnogi njihovom odlasku poradovali, pa ma koliko platili, nema ozbiljnijeg znaka da sadasnji vlastodrsci sebe uopste mogu realno da zamisle - bez vlasti.

Dusan Mojsin


Hardy

Noc, u kojoj su se vijorile zastave, obelezila je nesnosna halabuka na TV. Veci i deblji od dva vicepremijera, iz grupe Laurel and Hardy, jadikovao je na sav glas: »Amerikanci nas (verovatno Srbiju/Jugoslaviju - prim. aut.) nece ostaviti na miru. Cilj im je da nam otmu i Kosovo i Sandzak i Vojvodinu, i da nam u ostatku zemlje nametnu kvislinsku vlast«.
Hardy je, uprkos svojoj poznatoj retoricnosti i devizi »disputo, ergo sum«, propustio da odgovori na dva pitanja koja bi njegovo kukumavcenje izdigla sa nivoa lektire za prvi razred osnovne skole: zbog cega bas nas Amerikanci ne bi ostavili na miru i zasto im je cilj da nam otmu i Kosovo i Sandzak i Vojvodinu, kao i da nam u ostatku zemlje nametnu kvislinsku vlast?
Hardy zaboravlja da prosecni Amerikanci doskora nisu znali gde je Jugoslavija (Holbrukova bejbisiterka pitala me je da li se to nalazi blizu Portorika, misleci valjda da zona strateskih interesa Vasingtona ne ide dalje od Meksickog zaliva), te da nacija misli kako CNN kaze. Sad, sto su neki rekli da ce zauzeti povjesne granice Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica (imam pravo da se ne secam tacnog redosleda, kao telefonski sagovornik »predstavnika agresora«), da ce bombardovati Italiju i Austriju, klati marince zardjalom zlicicom, tuci NATO avione bezbol palicama - to nema veze. Vazno je da ne rusi ugled zemlje, da Srbi ne predstavljaju »lose momke« u holivudskoj produkciji, da Balkan nije deo najnovijeg paketa misija svih kompjuterskih simulacija letova ratnih aviona, da svako americko dete ne uziva virtualno bombardujuci Beograd, dan i noc.

B. P. B.


 

© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar