Broj 204-205 

Dogadjanja

Misterija pod krovom SANU


Od vremena kada je objavljen u Vecernjim novostima 24. septembra 1986. famozni Memorandum SANU nije samo najkontroverzniji dokument vec prava pravcata misterija preveden je na brojne evropske jezike, komentarisan od uglednih slavista i politikologa, ali neki i dalje ponavljaju da on ne postoji, odnosno kako vreme odmice sve manje je jasno o cemu se radi; umesto nekog objasnjenja, kako se ocekivalo, ni u intervjuu za Glas 22. decembra 1998. koji je dao predsednik SANU g. A. Despic ostali smo tu gde smo i bili zbog tog dokumenta kojeg cas ima cas nema SANU je »diskriminisana i oklevetana« i to tako da je »jedva ostala ziva«; sve je to bilo precizira predsednik »zbog pokusaja da se osmisli jedan pogled na nasu opstu drustvenu situaciju i polozaj srpskog naroda«; takav dokument dakle postoji, ali ono sto dalje tvrdi predsednik ostaje u znaku misterije; protiv Memoranduma su bili »i u zemlji i u inostranstvu oni koji ga nisu ni videli« dok od onih koji su ga citali »nisam cuo nijednu primedbu«.
Neko objasnjenje je tu ali misterija ostaje jer je nekom potrebna i to ne samo pod krovom SANU.
Docent BU dr O. Milosavljevic je u Republici 119120, 1995. da navedemo tek jedan primer dala jednu analizu delatnosti SANU te samog Memoranduma i ona je upucena SANU na ime g. predsednika, odakle je uredno postom sve vraceno bez odgovora; bilo je dakle onih koji su famozni Memorandum procitali, koji su pozivali na dijalog, ali to se nije prihvatalo jer je mnogima odgovaralo da sve ostane u znaku misterije.
I kako vreme odmice, famoznog Memoranduma ima i nema, prema potrebi, a sto se dijaloga tice, sva je prilika da cemo na to pricekati jos mnogo vremena.
Postoji jedno objasnjenje akademika A. Isakovica objavljeno u Dugi 114. februara 1992. koje istrazivaci ne bi smeli da zaobidju iako im ni ono nece umanjiti nevolje koje ih prate pred ovom misterijom. »Osnovno je to« kaze akademik Isakovic »da je Memorandum uticao neko ga je prihvatio, a antisrbi su uglavnom protiv«.
Mozda tu nikakve misterije i nema mozda je to jednostavno dosluh sa vlastima jedne grupe ljudi u SANU koja je, kao i svaka akademija jos od srednjega veka vec u naslovu »kraljevska« sto ce reci dvorska ustanova u kojoj politika diktirana iz Dvora cesto odnosi prevagu nad naukom.

Smilja Poucki

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar