Broj 204-205 

Dogadjanja

Srbija sve dalje na Istoku


Sve domace probleme smo resili, ukljucujuci i Kosovo, i sada se okrecemo svetskim, planetarnim. Gospodja Mira Markovic je u Moskvi gde je primljena i u Savez pisaca besedila na istoriosofske teme. Stvara se kaze ona novi savez, »protivteza NATO-u na evroazijskom prostoru« i narodi Rusije, Kine tu je i Srbija i Indije »bice u stanju da na sebe preuzmu odgovornost za sudbinu sveta«. Beogradska stampa je ovoj »istoriosofiji« posvetila dosta prostora Vreme od 26. decembra 1998. posebno ali u ruskoj stampi sve je proslo bez nekog publiciteta.
Mnogo toga je tu jasno, ali ima i onog sto nije i sto se manje zna.
Najpre, u Rusiji ne postoji samo jedan savez pisaca vec dva, pa i vise, kako u kojem delu, i bitno su razliciti; sto se pak slabog publiciteta tice, za to ima mnogo ozbiljnih razloga; ovakve »misli« koje dr Markovic plasira Rusima su decenijama poznate iz spisa njihovih »evroazijaca« to je jedna totalitarna ideologija iz dvadesetih godina koji su danas zaboravljeni, ali na njihovu »misao« s vremena na vreme podsete ruska glasila kakva su Ruskij kljic ili Limonka, malotirazna i malocitana glasila ruskih fasista; drugi razlog je jos vazniji naime, ako samo prelistamo poznata dela Nikolaja Velimirovica kakva su Indijska pisma ili Iznad Istoka i Zapada lako se moze videti da gospodja Markovic parafrazira a neke sintagme bukvalno i koristi zickog besednika koji je govorio o Evropi kao o »trovacici sveta«, za koga je Indija »nasa prapostojbina« jer »svi Srbi rasno i psihicki podsvesno nose Indiju u sebi«.

Medjutim, nije tu kraj ove inace stare palanacke zabave.
Oni koji nesto znaju o evroazijcima i koji su pazljivije proucili i savesnije citali delo N. Velimirovica, znaju da je on tu »misao« i to bukvalno, preuzeo od ruskih evroazijaca, pa se i ne bi moglo ocekivati da sve to danas Rusima bude zanimljivo. Stvari, dakle, nisu nejasne onima koji hoce da im nesto bude jasno ali su motivi ipak nesto dublji; nije gospodja Markovic nas jedini mislilac evroazijskog smera pre nekoliko godina je g. Vuk Draskovic, na svojim junackim mitinzima-predstavama, zabavljao svet pricama o savezu svih pravoslavnih zemalja koji ce licno stvoriti, kasnije je vojvoda Seselj krenuo u daleku Rusiju da to i realizuje i, evo, gospodja Markovic im hita u pomoc. Idemo na Istok sve dalje, do dalekog Istoka, jer Istok je uistinu veliki simbol.
Sa Istoka vecno dolaze dva znaka, dva vecna simbola Hristos kao simbol i nada mira i Kserks kao simbol groznog totalitarizma i vecne hegemonije i nije jasno kojem se znaku okrecu svi evroazijci na sta je odgovorio veliki ruski pesnik cije smo stihove o Hristu i Kserksu davno preveli na nas jezik.
Drugi motiv je jos jednostavniji dok se na Kosovu vodi pravi rat i gine na svakom koraku, palanci treba ponuditi zabavu, a zabave su veselije i bucnije u ratnim i nesrecnim vremenima.

Mirko Djordjevic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar