Broj 204-205 

Dogadjanja

Ukrsteni putevi Beograda i Podgorice


Klimavost jugoslovenske federacije, sa crnogorske tacke gledista, sve je uocljivija. Uprkos nadama obicnih gradjana da ce se nesporazumi izgladiti, raskorak je sve veci. Skandal povodom gusenja slobode stampe u Srbiji otvorio je jos jedan front. Jer, kad je srbijanska vlada udarnicki zabranjivala novine i radio-stanice i donosila novi zakon o informisanju, Crna Gora je uspjela da pronadje put ka evropskim fondovima koji postoje da bi se materijalno pomogao razvoj informativnog prostora u zemljama u tranziciji. I ne samo to...
Zabrana nekoliko radio-stanica i uglednih dnevnika u Beogradu, u jugozapadnoj republici je izazvala, sasvim logicno, proteste. Pri tom su krugovi blizi vladi bili nesto diskretniji, dok su nezavisniji reagovali otvaranjem svojih kapaciteta i ponudom za konkretnu pomoc. Dok Srbija srlja u neprikrivenu diktaturu, Crna Gora sve odlucnije krece u suprotnom smjeru!
Nigdje se to ne vidi bolje nego pri pogledu na crnogorske medije. Gledano iz Beograda, sloboda stampe u Crnoj Gori je gotovo nezamisliva za egzekutore dedinjske strahovlade. I, ne samo sto crnogorske novine pisu ono na sta bi se svaki iskreni pripadnik SPS, SRS ili JUL-a najezio, vec javnost manjeg federalnog partnera postaje sve bogatija gotovo da nema mjeseca da se ne objavi pocetak rada nove radio-stanice, rjedje televizijskog programa ili novina. Tako dobre vijesti beogradski rezim moze da otrpi samo zahvaljujuci prostornoj, vremenskoj i politickoj udaljenosti Crne Gore od srbijanskog medijskog prostora. Sa druge strane, samouvjereni narcizam prorezimske stampe u Srbiji ovdje pocinje da izaziva otvoreni podsmjeh.

Konacno, ono sto se proteze kroz bezmalo sve crnogorske medije danas, kao zajednicka nit, nesumnjivo je podrska reformama i demokratizaciji (ma koliko to izlizano zvucalo), pa prema tome i udaljavanju od beogradskog rezima (bilo na republickom ili saveznom nivou). Kako bi samo u Beogradu bili srecni kada bi svi mediji u Srbiji bili na njihovoj strani (sto i pokusavaju da ostvare)!? U Crnoj Gori mediji (cast izuzecima) na strani su Mila Djukanovica, cak i kada liju otrovnu kritiku na neke neuravnotezene poteze vlasti. Medjutim, vaznije od toga je da ovdje ne postoji tendencija ka otvorenoj kontroli stampe, kakva je na snazi u Srbiji. Doduse, ne moze se mirne duse reci da ovdasnja vlast ne pokusava da, na ovaj ili onaj nacin, ne utice na medije. No, vrijeme izravne kontrole je, po inerciji odbijanja nad-kontrole Beograda nad Crnom Gorom, proslo. Manj ako se tokom nastupajuceg jurisa socijal-julovskih radikala na Crnu Goru nesto ne izmijeni.
Dakle, sto se tice medija u Crnoj Gori su vijesti dobre, mada bi mogle biti i bolje, ukoliko se (za beogradske vlasti) neposlusne novine, silom prilika, presele u Crnu Goru. Jeste da ce biti za Ginisa ni manje zemlje ni vise medijskih kuca, ali bi upravo to moglo da izazove neke napretke na saveznoj informativnoj sceni. Koliko je to prakticno ostvarivo ostaje da se vidi.

Zivorad Tasic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar