Broj 204-205 

Alternativa
 

Zakon sile

Dekan Filoloskog fakulteta je tridesetak profesora koji nisu potpisali ugovor o radu poslao na rad u fantomski istrazivacki centar, izvrsio nelogicnu reorganizaciju katedri, dok studenti opste knjizevnosti uopste nemaju nastavu jer je dekan Radmilo Marojevic zabranio nepodobnim profesorima da drze predavanja. Na nekim katedrama nastavnici i asistenti se brzo smenjuju jedni odlaze, drugi, sa manje znanja, dolaze (italijanski, spanski, arapski) i studenti osecaju kako im se kvalitet nastave ubrzano snizava. 
Dekan Pravnog fakulteta Oliver Antic je najpre potpuno nezakonito i samovoljno dao otkaz najuglednijem jugoslovenskom strucnjaku u oblasti gradjanskog prava Vladimiru Vodinelicu. Kada se sesnaest profesora sa njim solidarisalo i odbilo da ispituje studente, njih cetvoro je dobilo otkaze, a ostalih dvanaest je suspendovano. Nadjene su neadekvatne zamene ciji nivo nikako ne odgovara ugledu koji su uzivali oterani profesori.
Dekan Elektrotehnickog fakulteta Vlada Teodosic je najpre zaposlio Milosa Labana kao profesora matematike uprkos nedostatku kvalifikacija i nepoverenju kolektiva ETF-a. Zatim je odbijao da potpise projekte koji su radili njemu nenaklonjeni profesori ETF-a. Onda je suspendovao jednog od najpopularnijih profesora na fakultetu, cuvenog Caju. Vrhunac je usledio sa pocetkom skolske godine kada je profesorima koji nisu potpisali ugovor zabranio da drze predavanja, a da se to slucajno ne desi pobrinuo se tako sto je na vrata svake ucionice postavio celavo nabildovano obezbedjenje firme Komet (poznato po tome sto su bliski JUL-u), a sve je to uz viku i pretnje studentima nadgledao, nazovi profesor, Milos Laban.
Dekan Sumarskog fakulteta Dusan Jovic je jos prosle godine nezakonito otpustio profesora Slobodana Petkovica, a dekan Veterinarskog fakulteta Danilo Vickovic uvodi i takve predmete kao sto je »Ponasanje i zastita zivotinja u vanrednim uslovima«. Na ostalim fakultetima nije bilo toliko javnih ispada, ali je i tu atmosfera nepodnosljiva, a duh represije se provlaci hodnicima, kabinetima i slusaonicama.
Na nasem fakultetu je dekan Vlajko Petkovic usmeno suspendovao dvojicu profesora koji nisu potpisali ugovor profesora Gorana Milicevica iz Urbane ekonomike i profesora Refika Secibovica iz Regionalne ekonomske geografije. Takodje je iz penzije u nastavu matematike vratio profesora Velimira Pavlovica koji je posle mucnih dogadjaja i proganjanja i teskih reci koje je taj profesor izrekao na sednicama nastavno-naucnih veca jedva penzionisan u prolece ove godine. Novi dekan je odmah pokazao odlucnost i poceo da se ponasa kao direktor kome su odresene ruke da fakultet uredjuje po svom nahodjenju. Na jedinoj sednici Nastavno-naucnog veca pokazao je da mu do misljenja kolektiva nije mnogo stalo i da ce sve poslove, kao sto je donosenje Statuta fakulteta, sam odraditi. Trenutno se ocekuje njegovo postavljanje sefova katedri. Prodekan za finansije Aleksandar Zivkovic je prilicno ostrim tonom punim pretnji rekao clanovima IO SUEF da ce svako politicko delovanje na fakultetu biti onemoguceno i fakticki nam je skrenuo paznju da se nikakvi kriticki tonovi ne smeju cuti.

Sve su to posledice nakaradnog Zakona o univerzitetu letos donetog. Svima koji se imalo bave javnim poslovima bilo je jasno da ce se pre ili kasnije desiti stvari koje su se desile. Zato sada medju onim studentima koji su svesni sta se desava vlada gadjenje i gnev uperen protiv ucmalosti i mirenja sa sudbinom.
Razlozi za donosenje zakona su bili depolitizacija Univerziteta, a Univerzitet je politizovan vise nego ikada time sto je vlast u upravne odbore i za dekane postavila poslusne partijske kadrove JUL-a, SPS-a i radikala. To i ne bi bio tako veliki problem da oni odmah nisu krenuli u obracun sa neistomisljenicima koji su uglavnom najkvalitetniji profesori koji se na fakultetima i nalaze.
Takodje je navedeno da se mora poostriti i uozbiljiti studiranje, no ne lezi vraze. Najpre je amandmanima prvobitni tekst zakona izmenjen tako da je rezim studija olaksan (Zakonom je uveden aprilski rok i rokovi svakog meseca za apsolvente), a potom su jos jednom probijene sve kvote za upis studenata. Tako je Pravni fakultet upisao skoro 3000 studenata, a Ekonomski rekordnih 2200 (i pored zahteva prethodne uprave fakulteta da se broj upisanih smanji). Time se automatski srozava kvalitet nastave i pokazuje namera vlasti da njima nije do poboljsanja uslova i kvaliteta studija, vec do umirivanja studenata. Studenti su naime zadovoljni dobijenim rokovima, upisao se ko je stigao, sada ce moci na miru da uziva, a ne da misli zasto je zemlja u jadnom stanju u kakvom je. Poizbacivani profesori su po pravilu bili i najbolji, a time i najstrozi, zamene su neodgovarajuce i ispiti se lako polazu, sto sve cini studente mirnima. Naravno, to cini dugorocnu stetu jer diploma Beogradskog univerziteta sve manje vredi, diplomiraju sve gori kadrovi, sto naravno dodatno unazadjuje drzavu u svetskim okvirima.
No ako su studenti mirni jer su njihovi kratkorocni interesi zadovoljeni pitanje je zasto se ne bune profesori? Tokom letosnjeg protesta nigde ih nije bilo: »Videcemo na jesen«, »Nije sada vreme«, »Situacija nije sazrela«, »Duznost nam je da ispitamo studente« itd. govorili su oni od kojih se ocekivalo da ce najpre reagovati. Mislilo se da je u pitanju strah (zena, deca, porodica), no pre ce biti da je jedan od prodekana na Ekonomskom fakultetu bio u pravu, kada je rekao nama u SUEF-u: »Vi ste mislili da pola njih nece da potpise. E, pa nije tako. Stajali su u redu i gurali se ko ce prvi. Samo dvojica nisu potpisala. Nije u pitanju strah. Svi su oni veliki konformisti«. Najvece razocaranje je upravo to sto nove uprave sada, s punim pravom, prezrivo posmatraju takve profesore koji jedno govore, a drugo rade cim se malo ljulja stolica. Tragicno je da su upravo profesori koji treba da budu moralna i intelektualna elita jednoga drustva sramnim necinjenjem povodom novog zakona, koji njihovu slobodu potpuno unistava, sasvim izgubili dostojanstvo i postali igracke u rukama rezima cime su i drugim ljudima koji su u Univerzitetu videli duh moguce promene priredili gorko razocaranje. Takvi profesori nemaju pravo da izreknu vise nijednu kriticku rec jer svojim delovanjem nisu spremni da je podrze. Iz ovoga izuzimam onih stotinak profesora BU koji su odbili da se povinuju novom zakonu ne potpisavsi ugovor i one koji se nisu izjasnili protiv zakona iz razlicitih razloga. Najsrecniji bih bio da gresim i da ce se i medju onima koji su pristali da rade pod ovakvim uslovima smatrajuci da se delovanjem unutar fakulteta moze uraditi vise nego spolja, pojavi neki organizovan otpor. Argument da se u predavanjima nece nista izmeniti i da bi studenti bili liseni pravog znanja mozda za sada stoji. Medjutim, potpuno je jasno da ce uskoro poceti da se izbacuju iz nastave svi politicki nepodobni sadrzaji, a takvih ce u oblastima drustvenih nauka u kojima se cinjenicama moze lako manipulisati svakako biti mnogo. Kada se na taj nacin pocne vrsiti revizija nastavnih programa, planova, udzbenika, daljeg povlacenja ne sme biti i nikakva obrazlozenja nece biti uverljiva. Dotle nade jos uvek ima.

Nikola Petrovic

Iz: MonopolList, Ekonomski fakultet u Beogradu, novembar 1998, str. 2.
 
 

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar