Broj 204-205 

Sta citate

»Medjunarodni odnosi« – nezavisni casopis za medjunarodna pitanja

Ovih dana izasao je iz stampe peti broj novog casopisa Medjunarodni odnosi – Nezavisni casopis sa medjunarodna pitanja, mesecnika koji od sredine 1998. izdaje Centar za strategijske studije u Beogradu. Sa njegovim osnivanjem nasa publicistika obogacena je novim glasilom koje se po svom osnovnom cilju bitno razlikuje karakterom objavljenih priloga od vecine casopisa koji se ovoga trenutka kod nas bave medjunarodnom problematikom. Orijentacija je na sirok zahvat svih oblasti medjunarodnih odnosa u nameri da doprinese sto objektivnijem upoznavanju nase javnosti sa kretanjima u svetu i da razbije njenu totalnu mentalnu orijentaciju samo na probleme koji tiste nasu zemlju i njen kritican medjunarodni polozaj. Sve to radi razbijanja ksenofobicnog odnosa prema svetskoj zajednici u interesu otvaranja i konstruktivnog ucesca u medjunarodnoj saradnji.
Samo jedan opsti pogled na sadrzinu clanaka koji se bave problemima razvoja i politike, kao i postojecim dilemama o stavovima velikih sila, SAD i Rusije, terorizmom, ulogom Ujedinjenih nacija u resavanju kriznih situacija sirom sveta kao i njihovom buducnoscu, danasnjim stanjem geopolitike, problemima nacionalnosti i suverenosti u novom svetskom poretku, NATO-om i evropskom bezbednoscu, potvrdjuje ovu orijentaciju. U tom sklopu i clanci o polozaju Jugoslavije, takodje zastupljeni u casopisu, dobijaju drugu tezinu. Clanci pisani od stranih i nasih autora, prikazi knjiga koji nisu dostupni ni nasim naucnim i strucnim krugovima, neoptereceni kod nas uobicajenom duzinom, olaksavaju koriscenje casopisa. Redovne informacije o prilozima Interneta o medjunarodnoj problematici znacajno povecavaju vrednost i korisnost njegovog izdavanja.
U prilogu koji je napisao »Povodom prvog broja« glavni i odgovorni urednik, direktor Strateskog centra, dr Vatroslav Vekaric je podvukao da ce casopis Medjunarodni odnosi pored ostalog odlikovati: »Uravnotezen pristup medjunarodnim pitanjima oslobodjen ideoloskih predubedjenja, kriticki odnos prema nacionalistickom poimanju medjunarodnih odnosa i realisticna i izbalansirana interpretacija onoga sto se danas podrazumeva pod ‘novim svetskim poretkom’ i savremenih medjunarodnih procesa...«. Danas to moze izgledati kao tezak poduhvat, ali nece biti nemoguce ostvariti ga ukoliko Uredjivacki odbor nastavi uporno da radi na sprovodjenju ovih zadataka.

Milan Sahovic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar