Broj 204-205 

Hronika

Kalendar

(16. decembar 19986. januar 1999)

Sreda, 16. decembar
General Vesli Klark, glavnokomandujuci NATO za Evropu, upozorio je predsednika SRJ Slobodana Milosevica da ce snositi potpunu odgovornost za sudbinu verifikatora OEBS na Kosovu. Takvu izjavu Klark je dao Rojtersu, dodajuci da je on u svakom trenutku spreman da se angazuje oko njihovog spasavanja iz eventualnih teskih situacija.

Skupstina Crne Gore zavrsila je razmatranje predloga nacrta zakona o crnogorskom drzavljanstvu. S obzirom da je na ovaj predlog dato vise amandmana kako u skupstinskoj raspravi tako i u parlamentarnim odborima, skupstina je nacrt zakona uputila na javnu proveru.

Odbornik Demokratske stranke Srdja Popovic podneo je krivicnu prijavu protiv policajca koji ga je 15. decembra priveo bez naloga i fizicki maltretirao. Popovic koji je i portparol Gradskog odbora DS i aktivista studentske organizacije »Otpor«, lisen je slobode zajedno sa jos troje clanova ove organizacije, koji su takodje fizicki maltretirani, od strane Interventne jedinice MUP.

Luiz Arbur, glavni tuzilac Haskog tribunala, zatrazila je od jugoslovenskih vlasti odnosno od Vojnog suda u Beogradu da uhapsi trojicu oficira optuzenih za zlocine pocinjene u Vukovaru. Savezni ministar pravde Zoran Knezevic boravio je u Hagu na poziv Arburove.

Uz opelo patrijarha Pavla i prisustvo nekoliko hiljada gradjana, u Peci su sahranjeni sestorica mladica srpske nacionalnosti ubijena u teroristickom napadu.

Leli Vejmut, urednica »Njusvika« i kolumnista »Vasington Posta«, u izjavi za »Nedeljni telegraf«, rekla je da je prezentacija njenog intervjua sa Slobodanom Milosevicem objavljena u »Politici« neadekvatna originalu.

Cetvrtak, 17. decembar
Iz svoje kuce u selu Slatin, kasno uvece, otet je potpredsednik opstine Kosovo Polje, Zvonko Bojanic, ciji les je pronadjen sutradan na putu Pristina-Pec.

Petak, 18. decembar
Posle susreta sa Vilijamom Vokerom, rodjaci otetih Srba sa Kosova prekinuli su strajk gladju.

Vojska Jugoslavije je saopstila da je tokom ove godine sprecila 2646 ilegalnih prelazaka granice, a u 95 teskih incidenata na granici sa Albanijom poginulo je 14, a tesko ranjeno 29 granicara.

Savezna Republika Jugoslavija je najrizicnija zemlja za investitore u Evropu, a u svetskim razmerama od nje je gori samo Tadzikistan. Ovo je rezultat analize koju je, u decembarskom broju, objavio casopis Juromani. U odnosu na proslogodisnji polozaj, Jugoslavija je pala za 21 mesto.

Subota, 19. decembar
Specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo, Volfgang Petric i francuski ambasador u Skoplju Zak Uncinger, sastali su se u Pristini sa predstavnicima kosovskih Albanaca. Oni su, kako su rekli, pokusali da im »daju snazan signal da je sada vreme da pocnu pravi pregovori i da formiraju jedinstven pregovaracki tim«.

Harold Kou, pomocnik americkog drzavnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad, rekao je u Beogradu da bez razvoja demokratije u Srbiji nece biti nadjeno dugotrajnije resenje za Kosovo.

Nedelja, 20. decembar
Sadako Ogata, Visoki komesar UN za izbeglice, doputovala je na Kosovo. Ona je, po dolasku u Pristinu, zatrazila vecu pomoc za izbeglice i ugrozena lica. Odmah po dolasku, srela se sa Zoranom Andjelkovicem, predsednikom privremenog Izvrsnog veca Kosova i Metohije.

Ponedeljak, 21. decembar
Alternativna akademska obrazovna mreza u Beogradu raspisuje konkurs za upis polaznika na pet programa u letnjem semestru 1999. godine.
Pet nastavnih programa ce se odnositi na izucavanje politike, pojedinca i drustva u istoriji ideja, studije kulture, zastite covekove sredine, istorije i epistemologije prirodnih nauka i studije izazova savremene teorije i prakse demokratije.

Predsednica Direkcije JUL-a i profesor Beogradskog univerziteta dr Mirjana Markovic, primljena je u clanstvo Patriotsko-nacionalnog saveza pisaca Rusije. Nakon prijema, odrzana je promocija njene knjige Juce i sutra.

Vesli Klark sastao se, odmah po dolasku u Beograd, sa nacelnikom Generalstaba VJ, generalom Dragoljubom Ojdanicem. General Klark nije davao izjave za stampu, ali je iz diplomatskih izvora poznato da je u Beograd dosao zbog dogovora oko tehnickih detalja sporazuma koji je u oktobru NATO postigao sa Vojskom Jugoslavije oko nadzora vazdusnog prostora.

Socijaldemokratska partija Crne Gore obnarodovala je svoj politicki projekat o uspostavljanju novih odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. Prema objasnjenju Zarka Rakcevica, predsednika ove stranke, SRJ ne postoji niti moze postojati na dosadasnjim osnovama i zato je jedini izlaz u drzavnom savezu Srbije i Crne Gore koji bi od stalnih profesionalnih sluzbi imao samo administrativni Sekretarijat.

Ministar policije Republike Srbije Vlajko Stojiljkovic govorio je na skupu gradjana u Kosovu Polju. Nekoliko stotina Srba iz Kosova Polja prisustvovalo je protestnom skupu na kojem se nije pojavio pozvani predsednik Srbije Milan Milutinovic. Gradjani su se razisli nezadovoljni, jer kad su oni hteli da govore, ozvucenje je bilo odneto.

Bronislav Geremek, predsedavajuci OEBS je, kako prenosi Rojters, izjavio da je odugovlacenje oko postizanja sporazuma za Kosovo rezultat nedostatka prave politicke volje kod obe sukobljene strane.

Prvi opstinski sud u Beogradu odbio je tuzbu profesora Pravnog fakulteta Vladimira Vodinelica zbog otpustanja s posla.

Utorak, 22. decembar
»Saradnja jugoslovenskih i vlasti u Srbiji sa misijom OEBS nije zadovoljavajuca«, izjavio je sef misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker. To je rekao za Radio B-92 i posebno izrazio zabrinutost za posledice nedavnog upozorenja srpskog ministarstva za informisanje upucenog medijima na albanskom jeziku. Voker kaze da zbog toga list Bujku nije izlazio cetiri dana, da je zaposlenima bio zabranjen ulaz u prostorije lista, gde je bila iskljucena struja.

Sreda, 23. decembar
Socijalisticka narodna partija, Narodna stranka i liberali nisu podrzali inicijativu SDP Crne Gore o osnivanju saveza suverenih drzava Srbije i Crne Gore. Miodrag Vukovic, predsednik Izvrsnog odbora DPS, ocenio je taj predlog kao »autonomno politicko pravo te partije« i naglasio da njegova stranka ostaje kod drzavnog ugovora iz 1992. o federaciji i insistirace na njemu »sve dok postoje realne sanse da bude ocuvan«, ocenjujuci pri tom da odnosi u federaciji nikad nisu bili gori.

Medjunarodni sud u Hagu podigao je prvu optuznicu za etnicko ciscenje i druge zlocine pocinjene u Mostaru i okolini. Optuzeni su Mladen Naletilic, kao zapovednik specijalne jedinice HVO i Vinko Martinovic, koji je tokom rata komandovao jednom od antiteroristickih grupa.

Cetvrtak, 24. decembar
Savezni ustavni sud proglasio je za neustavan crnogorski zakon o izboru poslanika u Vece republika Savezne skupstine. Ministar pravde Crne Gore Dragan Soc izjavio je da nece prihvatiti ovu odluku, dok je predsednik Ustavnog suda Crne Gore dr Blagota Mitric rekao da je Savezni ustavni sud ovom odlukom povredio savezni Ustav.

Izborna skupstina SANU nije uspela da izabere novog predsednika. Jedini kandidat nije dobio potrebnu vecinu.
Vasington je osudio razmenu vatre izmedju srpskih snaga bezbednosti i OVK na Kosovu. Portparol Bele kuce Krouli posebno je uputio protest Beogradu zbog pretnji koje su verifikatorima OEBS, u jucerasnjem incidentu, upucivali pripadnici snaga bezbednosti srpske drzave.

Vojislav Seselj, potpredsednik srpske Vlade i lider radikala, izjavio je da je sledece godine moguc pokusaj otcepljenja Crne Gore, sto bi trebalo »spreciti vojskom i policijom jer nasim saveznim Ustavom nije dozvoljena secesija«.

Predsednik SRJ Slobodan Milosevic doneo je ukaze o unapredjenjima, postavljenjima i o prestanku profesionalne sluzbe odredjenom broju pripadnika Vojske Jugoslavije. Novi komandant RV i PVO je general-potpukovnik Spasoje Smiljanic.

U Beogradu je odrzana sednica Vrhovnog saveta odbrane, pod predsednistvom Slobodana Milosevica.

Sedam uglednih senatora iz redova demokrata i republikanaca, uputilo je pismo predsedniku svoje drzave Bilu Klintonu da utice na promenu zvanicne politike SAD prema vlasti predsednika SRJ Slobodana Milosevica. Oni posebno insistiraju na jacanju odnosa predstavnika SAD sa demokratskom opozicijom u Srbiji i sa Srpskom pravoslavnom crkvom uz sto je moguce manje kontakata i pridavanja politickog znacaja licnosti predsednika Milosevica.

Nedelja, 27. decembar
Pripadnici OVK u Kosovskoj Mitrovici ubili tri Roma, a u okolini Podujeva, napadom na policiju iz zasede, ranili nekoliko policajaca. Prema pisanju lista Koha ditore, komandant OVK za Podujevo pod imenom »Remi«, preuzeo je odgovornost za dva dana ranije pocinjeno ubistvo 65-godisnjeg Milovana Radojevica koji nije mogao biti sahranjen u svom selu Obranzu jer je njegova kuca, u kojoj su se okupili ozalosceni, bila pod neprekidnom vatrom OVK.

Vuk Draskovic, predsednik SPO, izjavio da bi, radi odbrane Kosova, pristao da udje u saveznu vladu, nazvavsi to zrtvovanjem.

Ponedeljak, 28. decembar
Jednoglasnom odlukom Skupstine Srbije, po kratkom postupku i bez rasprave, ukinut je Zakon o posebnim pravima i obavezama izabranih lica, donet na isti nacin samo tri nedelje ranije.

Skupstina Srbije je razresila duznosti republickog javnog tuzioca Dragana Petkovica. Optuzen za slab i neadekvatan rad, Petkovic je sam podneo ostavku, ne cekajuci da bude predmet rasprave u Skupstini. Na mesto Petkovica izabran je Dragisa Krsmanovic, njegov zamenik.

Savezni premijer Momir Bulatovic najavio je u Budvi da ce uskoro sve drzavne granice obezbedjivati savezna policija, tako da nece biti moguca ponasanja kao sto je otvaranje granicnih prelaza prema Hrvatskoj, sto su crnogorske vlasti dozvolile zbog novogodisnjih i bozicnih praznika.

Utorak, 29. decembar
Ispred zgrade u kojoj stanuje, pretucen je od nepoznatih lica Boris Karajicic, student germanistike, lider Studentskog protesta i clan organizacije »Otpor«.

Sreda, 30. decembar
U Beogradu su celnici dvadesetak stranaka i organizacija potpisali sporazum o udruzivanju u Savez za promene i protokol o njegovoj organizaciji.

Ponedeljak, 4. januar 1999.
Brane Miljus iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata, predlozen je od strane predsednika RS Nikole Poplasena za mandatara za sastav vlade RS. Miljus je zbog prihvatanja kandidature na sednici Izvrsnog odbora ove stranke iskljucen iz njenog clanstva. Receno je da on nije dobio pristanak stranke i da je prihvatanje mandata »njegova privatna stvar«. Socijalisti RS i SDS pristaju da ucestvuju u formiranju Miljuseve vlade, ali ne i koalicija »Sloga« jer je Miljus vidjen kao »Milosevicev covek«. Miljus, medjutim, odbija da vrati mandat i tvrdi da o njegovom iskljucenju iz stranke moze da odluci samo njen Glavni odbor.

U Intervjuu »Spiglu«, crnogorski predsednik Milo Djukanovic zamerio je Zapadu sto do sada nije ucinio nista konkretno na politickoj izolaciji Slobodana Milosevica. U istom intervjuu, Djukanovic kaze da su nezavisnost Kosova ili njegov status trece republike u SRJ, neprihvatljivi za Crnu Goru.

Oslobodilacka vojska Kosova odbila je poslednji predlog prelaznog resenja za Kosovo koji je ponudio ambasador Kristofer Hil. Ova organizacija je to obrazlozila stavom »da je zahtev Albanaca za nezavisnost Kosova minimum njihovih aspiracija«. Tom prilikom OVK je najavila osnivanje sopstvene novinske agencije i radija.

Utorak, 5. januar
Fehmi Agani, sef pregovarackog tima Albanaca, ocenio je da je rat na Kosovu neizbezan, »ako medjunarodna zajednica i dalje bude cinila ustupke Srbima«. Zbog sukoba u Podujevu, iznenada su se u Pristini sastali Kristofer Hil i Ibrahim Rugova.
Dzejms Rubin, portparol Stejt Departmenta, izjavio je da obe sukobljene strane na Kosovu treba da shvate da za pregovore nije ostalo mnogo vremena, s obzirom na dolazak proleca kada se sukobi mogu nastaviti.

Sreda, 6 januar
Americki posrednik za Kosovo, ambasador Kristofer Hil, pozvao je ponovo sukobljene strane da pristupe politickom sporazumevanju. Hil je naglasio da trogodisnji plan za Kosovo ne prejudicira resenje o statusu Kosova vec formira neophodnu izvrsnu vlast na lokalnom nivou, sudove, parlament i druge institucije kojima bi bile zadovoljne sve etnicke zajednice.

»Srbi krse obecanja data NATO-u«, izjavio je Vesli Klark, americki general i komandant NATO za Evropu. Svoju tvrdnju je obrazlozio recima da Srbi rasporedjuju dodatne vojne snage na Kosovu, da ostavljaju tesko orudje u rukama policije i da krse i druga obecanja data u oktobru.

Milo Djukanovic, prilikom posete Beranima i Rozaju, rekao da je Milosevic promovisao autentican model drzavne organizacije, koji je ekonomski potpuno bespredmetan, a pociva na stalnim svadjama i proizvodjenju sukoba, na permanentnoj ratnoj opasnosti, zahvaljujuci i brutalnoj medijskoj manipulaciji gradjanima.

Nastasja Radovic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar