Broj 206 

Sta citate

»Le Monde diplomatique« o »Srpskoj strani rata«

U broju za januar 1999. pariski Le Monde diplomatique objavljuje kriticki osvrt na knjigu Srpska strana rata (izdanje Republike) u kojem se, izmedju ostalog, kaze:
»U Srbiji se oduvek negovala kriticka misao. List Republika, na cijem je celu Nebojsa Popov, jedan je od glavnih izraza ovog nacina misljenja. Ovaj sociolog sakupio je seriju eseja u kojima se analizira nastanak i sadrzina ideologije savremenog srpskog nacionalizma. Pre nego sto je preveden na razne jezike, pa najzad i na francuski, ovaj projekat je objavljen u Republici.
Obuhvaceni su razliciti vidovi ideologije 80-ih godina koji se iskazuju u savremenom srpskom nacionalizmu. Kroz gusto sito analize precizno su analizirani uloga Crkve (Radmila Radic), naucne institucije (Olivera Milosavljevic), vokabular politickih klisea (Drinka Gojkovic), kao i klubovi i fudbalski navijaci (Ivan Colovic). Mnogi prilozi predstavljaju temeljnu analizu raspada jugoslovenske federacije (Vesna Pesic) ili obradjuju ‘traumatologiju partijske drzave’ (Nebojsa Popov).
Celina priloga je znacajna za razumevanje kako je jedan narod i njegova nacionalna kultura, bogatih demokratskih tradicija, najjacih na Balkanu, mogao da iznedri jedno takvo politicko zlo. Citanje knjige je vazno da bi se izbegla anatema kolektivne odgovornosti, kao i da se shvati zasto su intelektualci poklekli, sto i izaziva nacionalizam kao stalni element ‘balkanskog folklora’«.

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar