Broj 206 

Dogadjanja

Ponistavanje demokratskih promena

Najbrutalnija smena vlasti koalicije Zajedno dogodila se u Jagodini. 
Bas u tom gradu bivsa gradonacelnica Vrsca pre desetak meseci prva je progovorila o »minama« u toj koaliciji. Niko je tada nije slusao

Savet Saveza Slobodnih Gradova, odrzan proletos u Jagodini, mozda je mogao da bude prekretnica u odbrani tekovina demokratskih promena od nasrtaja rezima, da su njegovi clanovi pazljivije poslusali upozorenje dr Dragice Stanojlovic, tada jos gradonacelnice Vrsca, koja je, rizikujuci da u harmonicnu atmosferu sednice unese disonantne tonove, upozorila na opasnost da slobodni gradovi svoju slobodu mogu da izgube zahvaljujuci »mangupima u sopstvenim redovima«. Rekla je u stvari ono sto je mnogima u tom trenutku bilo neverovatno o stvaranju tajnih ili javnih koalicija na stetu Zajedno. Predvidjanja dr Stanojlovic obistinila su se ne samo u Vrscu, Srbobranu, Titelu, Zrenjaninu i Mladenovcu, nego i u Jagodini, u kojoj je smena vlasti po brutalnosti prevazisla prethodne.

U Jagodini je Zajedno imala vecinu od 37 odbornika (SPO 17, DS 14, DSS 4, GSS 1), dok su ostale stranke imale 25 odbornika. Specificnost jagodinskog slucaja je postojanje Arkanove Stranke srpskog jedinstva oko koje se nekako sve vrti. U tu stranku prvo je presao jedan radikal, zatim jedan odbornik DS i pet odbornika SPO. Potom se Arkanova stranka ujedinila sa levim blokom koji je tako dobio vecinu. Na sednici 28. decembra, staro opstinsko rukovodstvo smenjeno je za ciglo jedan sat. Nezadovoljan sto vec istog dana nije raspravljano o inicijativi grupe odbornika za smenu dotadasnje vlasti, Dragan Markovic Palma (SSJ) pocupao je mikrofone, nastala je haoticna atmosfera, predstavnici Zajedno su otisli, a novi su preuzeli vlast. Sve vreme sednice, koja je bila prekidana cetiri puta, policija je bila vidljivo prisutna, dosla je i Drzavna bezbednost, koja je od dotadasnjeg predsednika uzela opstinske pecate.
U toku noci promenjeni su cilindri na bravama i niko od starog rukovodstva nije mogao da udje u kancelariju. Novi predsednik opstine postao je Dragan Markovic Palma, vlasnik i direktor »najgledanije TV u Srbiji Palme plus«.
Smena vlasti u Jagodini dodatno je brutalizovana ubistvom Mirka Nesica, odbornika JUL-a, o cijoj se smrti pletu razne price.
Dosadasnje rukovodstvo je o svemu obavestilo Mirka Marjanovica, predsednika Vlade, i Dragana Tomica, predsednika Skupstine Srbije, dakle funkcionere koji ni ranije nisu priznavali legitimnost lokalnih vlasti koalicije Zajedno. Tako, na primer, Dragan Tomic, prilikom boravka u Kikindi, nije razgovarao sa predstavnicima opstine, ali jeste sa okruznim nacelnikom koji pripada SPS-u. Isto je ucinio i Mirko Marjanovic prilikom posete Kragujevcu, gde je pred gladnim radnicima »Namenske« opet obecavao prosperitet, a opstini ostavio da brine o njihovim praznim stomacima.

Olivija Rusovac

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar