Broj 206 

Dogadjanja

Posto operacija, posto dvojka

S raznih strana cuje se da je tesko povredjen covek, recimo sa polomljenim kukom, posle cetiri dana otpusten iz bolnice. Mirovanje kod kuce, lezanje i... kost ce zarasti. Mozda krivo, mozda s kracom nogom, ali ce bolesnik, u svakom slucaju sa stakom, opet stati na svoje noge.
Zasto nije operisan, naivno pitam (strucni) izvor koji me je o tome onako uzgred, s napomenom da stvar nije za pisanje, jer niko to nece glasno da posvedoci detaljno obavestio? Zato sto lekari ocekuju pare... dve do cetiri hiljade maraka bez kojih nece da operisu glasi odgovor. Pa zasto se bolesnici ne zale Etickom komitetu Srpskog lekarskog drustva na to, u sustini, krivicno delo? ostajem i dalje naivna. Zato sto se plase da ih, kada budu dolazili na neminovne kontrole, lekari nece hteti da lece, glasi i »izvorova« i moja pretpostavka.

Nije ova vest nova, naprotiv, samo sto je pre tri-cetiri godine jos bila sporadicna, ali u sustini ista. Desava se to, ali ne redovno: nekog i operisu, pogotovu ako ima dobre veze. Nekome i pomognu, mozda za jedno prase, jagnje ili viski! Ali u svakom slucaju zdravlje kosta, bar obicnog smrtnika. Oni gore, na vrhu hijerarhijske piramide, sigurno nemaju takve probleme, ni kad je u pitanju lecenje, a ni preventiva u vidu nekog temeljnog osvezavanja organizma.
Nedavno su skoro sve novine pisale o gimnazijskom profesoru koji je davao slabijim ucenicima dvojku za (svega) 100, a trojku za 200 maraka. I nasta opste zgrazanje: zar neko na kome pociva ova zemlja, ko sprema buduce generacije da tu zemlju jednog dana vode, da bude potkupljiv? Krajnje je vreme doslo!
I jeste takvo vreme doslo. Lekari i nastavnici potkupljivi! O sudijama da i ne govorimo, jer o njima je dosta mastila proliveno, njima je cak predlozena enormna povisica plate, da bi odoleli korupciji. Direktore koji odlucuju o necijem zaposljavanju takodje da ne spominjem. Jedino ostaje jos nepoznata cena lestvica koje vode do vlasti. Do visokih, toliko privlacnih funkcija. Nadamo se da cemo u dogledno vreme i to saznati. Kao i eventualni odgovor na dilemu da li se u hram intelektualnih svetitelja ulazi... samo na osnovu zapazenih rezultata profesionalnog rada, ili mozda na jos neki nacin.

Nada Mijatovic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar