Broj 206 

Dogadjanja

Anatema i ekskomunikacija

Stara i ozbiljna rec excommunicatio nije zaboravljena i danas pobudjuje zebnju. U javnosti je nedavno odjeknula Blic 19. januara o. g. kada je o. D. Kalezic zapretio vojvodi Seselju izopstenjem iz Crkve zbog uvreda koje je izrekao vladici g. Artemiju koje ovaj jerarh uistinu nicim zasluzio nije. O odnosima vojvode s Bogom nema mnogo da se kaze, a sto se tice religioznosti, o tome ne mozemo suditi mi, vec jedino njegov ispovednik, ako ga ima.
Problem nije nimalo jednostavan i u tom smislu data tumacenja o. D. Kalezica podrazumevaju odredjene napomene.
Naime, nisu sasvim jasno precizirani kriterijumi izopstenja pa su moguci veliki nesporazumi, kakav se u javnosti vec sada nazire; sintagma anathema esto »neka je proklet« cesto se srece u retorici jerarhije, ali iz toga obavezno ne sledi i sluzbena kanonsko-sudska ekskomunikacija. Nakon potpisivanja mira u Dejtonu pomenucemo samo jedan primer crnogorski mitropolit g. Amfilohije je bukvalno javno kazao »neka je prokleta ruka« misleci na potpisnika i jednog od garanata sporazuma, pa ipak protiv g. S. Milosevica nije poveden kanonsko-sudski postupak izopstenja iz SPC i taj se lako rastegljivi kriterijum mogao lako opaziti i u mnogim drugim prilikama g. Raznatovic-Arkan je bez problema dobio blagoslov, a g. Karadzicu i g. Mladicu, koje optuznica tereti za najteze zlocine, redovno se podeljuju svete tajne na pricesti i oni se nalaze pod javnom paskom nase Crkve.
Postoji realna opasnost da se taj strogo crkveni cin pretvori u politicki cin.
Sa ekskomunikacijama u anatemama valja baratati oprezno i hriscanski smireno jer politicari jedva cekaju »priliku« da ih upotrebe i manipulisu Crkvom.

Mirko Djordjevic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar