Broj 207 

Dogadjanja

Uzivanje u papazjaniji

Predstavnici nevladinih organizacija i nezavisni novinari iz Beograda, ukupno 20 osoba, otputovalo je 2. februara u Leskovac da bi prisustvovalo konferenciji za stampu koju je organizovao tamosnji Odbor za ljudska prava. Da podsetimo, sudija za prekrsaje izrekao je Odboru kaznu od 100 000 dinara, a njegovom predsedniku i glavnom i odgovornom uredniku lista Prava coveka, Dobrosavu Nesicu, kaznu od 70 000 dinara i mesec dana zatvora. Povod ovakvim drakonskim kaznama Odboru i glavnom uredniku lista, koji se usudio da nastane bas na »juznoj pruzi«, bio je tekst novinara Bojana Toncica, objavljen u Pravima coveka, o cemu je Republika pisala u prethodnom broju. Za tekst »Pisati kao sav normalan svet« Toncic je kaznjen sa ukupno 150 000 dinara. Tuzbu je podneo direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Leskovca Zivko Ljubisavljevic, nekadasnji Toncicev profesor.
U medjuvremenu, Toncicu je ukinuta kazna »zbog neregularnosti sudjenja«, dok se izvrsenje kazni protiv Nesica i Odbora, uprkos zakonskom roku od 24 casa, precutno odlaze, verovatno zbog velike prasine koja se zbog ovog slucaja podigla u zemlji i inostranstvu, tako da su reagovale i UN.
Dobrosav Nesic izjavljuje da njega i Toncica niko ne maltretira, izuzev sto im poneki policajac, povratnik iz kosovskog boja dobaci »izdajnice«. Leskovac nema javnost jer nema nezavisne medije. Leskovacka TV je Nesica i Toncica, kada je slucaj buknuo, pozvala u program i njihov nastup je imao sirok odjek. Medjutim, ubrzo su na TV Leskovac usledila smenjivanja.
Dobrosav Nesic nije prvi put u nevoljama. Progonjen je 1991. godine i bio u zatvoru zbog toga sto je odbio da ide u rat.

Olivija Rusovac
 
 
 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar