Broj 207 

Dogadjanja

General bez sibica

Zima je najbolji pokazatelj, pravi lakmus, lose socijalne situacije u jednom drustvu. Sve sto bi trebalo sakriti to zima istera na cistac. Lose komunalne sluzbe, lose obucene ljude, losu ishranu stanovnistva sve pokaze general Zima, kako ju je nazvao Kutuzov.
Sneg moze da pada do mile volje, ne moze da sakrije da se u Kikindi, jedne nedavne zime, smrzlo dete iz prigradskog naselja, nastanjenog uglavnom Romima. Neki se snadju drugacije. Cim im se deca razbole oni s njima pravo na pedijatriju bolnice u Kikindi. Tu ih ostave po nekoliko meseci, dok prolece ne otopi i poslednje tragove snega. Jedan decak, koji je u bolnicu donet polusmrznut (nekoliko hladnih dana proveo je u kartonskoj kutiji, na gradskoj pijaci), pricao je posle, kad je dosao sebi, da na njegovoj kuci uopste nema prozora, vetar duva kroz sobu. Drugi kazu da mama i tata nemaju nista da im daju za jelo i da im je kod cika doktora bas lepo. Po pravilu, deca placu kad treba da ostanu u bolnici evo, ima dece koja u bolnici borave kao na oporavku od siromastva i gladi. Ovakva kategorija pacijenata pocela je da se pojavljuje pre desetak godina. Osoblje je naviklo.
Devojcicu sa sibicama odavno ne treba traziti u bajci, ona zivi tu, pored nas. Ako je sretnete mozete joj udeliti koji dinar.

Gordana Perunovic Fijat
 
 
 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar