Broj 207 

Svet i mi
 

Diktat

»Mi se nikada necemo pokoriti diktatu Amerike«, rekao je potpredsednik srpske vlade. I, bio je delimicno u pravu: diktatu Amerike nikad, ali diktatu medjunarodne zajednice, danas olicene u Kontakt grupi (Amerika + pet velikih sila), uvek, sa narocitim zadovoljstvom. Demonstrirano je to cak i kada su Srbi dva puta u ovom veku imali sufiks pobednici, pa primedbe da je cilj dolaska u Rambuje »iznosenje istine«, da tamo »nisu prisutne dve strane, srpska i albanska«, te da se »ne pregovara, nego razgovara«, zvuce u najmanju ruku deplasirano.
Mnogo se toga promenilo u 20. veku. Ni mirovne konferencije nisu vise iste. Dva velika bloka i neutralni posmatraci pohodili su 1906. godine Alhesiras da u Severnoj Africi pretpostave francuski primat nemackom. Marokanska vlada saznala je ishod iz spanskih medija, pre nego sto je dobila zvanicnu notu o formiranju i rasporedu zandarmerije sa galskim petlovima u svojoj zemlji.
Pobednicki blok diktirao je porazenom uslove mira 1919. godine u Versaju. Neutralnih nije bilo. Nemacka je izgubila ogromne teritorije, ukinuta je monarhija, a stajace trupe svedene su na lovocuvare i granicare. Neznatno gore prosla je Austro-Ugarska, kojoj je prekinuto postojanje.
Potsdam 1945. uneo je novine samo u broju pobednika i porazenih. Neutralnost je pozdravljena ili osudjena, zavisno od naklonjenosti pobednicima, odnosno pobedjenima.
Tri »garanta stabilnosti« su se sastala u americkoj vazduhoplovnoj bazi »Rajt Paterson« 1995. da, pod pokroviteljstvom Kontakt grupe, pronadju mirno resenje.
Rambuje februara 1999. oslikava evoluciju geopolitike: velike sile su najpre postigle konsenzus, a zatim pozvale suprotstavljene (zaracene) strane da usvoje zakljucke. Mirovnom konferencijom valjalo bi nazvati sastanak ministara inostranih poslova Kontakt grupe u Londonu, gde su donete odluke o buducnosti Kosova. Diktat? I da, i ne. Poruku medjunarodne zajednice dvema delegacijama definisala je moja baka, ocekujuci novosti iz predsednickog dvorca: »Gledaj sad ovamo, da ne bude posle da mislis drugacije!«.

Bojan al Pinto-Brkic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar