Broj 207 

Alternativa

Na pomolu resenje krize na Filoloskom

Marojevic pokupio krpice

U detinjstvu se cesto sretnu deca koja ne mogu da podnesu da je neko bolji od njih, da je spretniji, sposobniji. To su ona deca koja kada vide da gube u nekoj igri, najcesce, prvo poruse sve igracke, a onda udare, cupnu za kosu, ili na neki drugi nacin povrede onoga ko je vodio u igri. Jos ako je i igracka njihova, naglase da je to njima roditelj kupio, i odu kuci.

Batina kao igracka

Ponasanje doskorasnjeg dekana Filoloskog fakulteta u Beogradu, Radmila Marojevica, neodoljivo podseca upravo na taj obrazac. Kada je video da nema nikakvih sansi da »pobedi« studente i profesore u nameri da sacuvaju svoj fakultet, doveo je neidentifikovane batinase koji su tukli sve sto im se naslo pod rukom, a sutradan je »zamolio Vladu da ga razresi duznosti« i otisao u Moskvu, da, kako je zvanicno saopsteno, nastavi da se bavi istrazivanjem rusko-srpskih kulturnih veza.

Pre toga, osam meseci, jedan od najstarijih fakulteta na univerzitetu, prezivljavao je valjda najtezu agoniju od svog osnivanja. Cim ga je vlada Republike Srbije, na predlog Srpske radikalne stranke, imenovala na funkciju dekana, Radmilo Marojevic je objavio »svoj plan rada«. Prvo ce reorganizovati studijske grupe, pa preuzeti neke sa drugih fakulteta, pa neke kao nepotrebne ukinuti, a sve koji su mu se na bilo koji nacin i bilo kada zamerili, iskljucice sa Fakulteta.
Mnogi su odmah odabrali da odu, dok je druge on sam, po hitnom postupku, iskljucio iz nastave. Svako ko se usprotivio »zaradio« je kaznu. Ugasena je i jedna od najstarijih i najuglednijih katedri na fakultetu, Katedra za opstu knjizevnost i teoriju knjizevnosti. Oko dve stotine pedeset studenata koji su vec zapoceli studije na ovoj Katedri suocili su se sa neresivim problemom – kako okoncati zapocete studije.
Nezadovoljstvo je raslo iz dana u dan, da bi krajem novembra studenti i profesori odlucili da zapocnu strajk i postavili gotovo istovetne zahteve: dekan mora da ode sa Fakulteta, Statut, kojim se regulise rad skole, mora biti bar onakav kakav je bio do Marojevicevog dolaska, a moraju se vratiti i svi otpusteni, kaznjeni i na bilo koji drugi nacin udaljeni nastavnici i saradnici Fakulteta. Proglasen je bojkot nastave. U sustini, Fakultet vise nije radio. Ali, dekan je odbijao svaki razgovor o postavljenim zahtevima, a na ulazu u zgradu je postavio »gorile« kao demonstraciju svoje moci. Nista nije pomagalo, i sredinom decembra je Upravni odbor FF doneo odluku o promeni Statuta, kao i o vracanju svih kaznjenih u nastavu, a sa namerom da se prekine strajk. Pokusaj je bio bezuspesan, a dekan je tvrdio da on nije kriv za nastalu situaciju i da je radio po Zakonu.
Isto je ponovio i nakon dva meseca, dan uoci odlaska sa funkcije, 4. februara, kada se prvi put obratio studentima u protestu: »Ostavku podneti necu, posto sam ja jedini na ovom fakultetu, a i sire, radio po zakonu i u interesu fakulteta. Primena zakona nije jednoobrazna. Ne mogu jedna pravila da vaze za Filozofski fakultet a druga za sve ostale. Kada sam postupao po zakonu dobijao sam kritike sa svih strana, a kada sam ga prekrsio i vratio sve profesore na Fakultet, niko me nije kritikovao, pa cak ni Vlada«.
Istoga dana, nekoliko sati kasnije, opet je iznajmio pripadnike nekog privatnog obezbedjenja i krenuo u »konacni obracun« sa studentima koji su odlucili da se zatvaranjem u zgradi izbore za svoje zahteve. Svedoci su tvrdili da je Marojevic bio na Fakultetu, dok su ovi prebijali malobrojne studente koji su se nasli u Sali heroja.

Maske spadaju

Studenti su u batinasima prepoznali »obezbedjenje Studentskog grada«. Bilo je mnogo povredjenih, a policija je dosla zajedno sa sluzbom hitne pomoci. Bilo je mnogo povredjenih studenta, ali i gradjana koji su se slucajno nasli u blizini FF. Batinasi koji su studente izbacivali iz zgrade, ni na ulici nisu gledali koga biju.
Student Branko Ilic zadobio je laksi potres mozga, sto potvrdjuje i nalaz iz Urgentnog centra Srbije. Kako je povredjen ispricao je na sutrasnjem zboru na Fakultetu: »Borisa Karaicica su udarali i ispale su mu naocare. Dohvatio sam ih i kada sam se sagao jedan pripadnik obezbedjenja me je dva puta sutnuo u glavu«.

»Fakultet vise ne postoji ili mora da stane« – bila je poruka, koju su, dan nakon batinanja, dekanu poslali studenti Filoloskog fakulteta.
Profesori okupljeni u Udruzenju profesora i istrazivaca (UPI) su u veoma ostrom saopstenju napisali: »Maska vam je sasvim spala, sad je svima jasno ko ste, kakvi ste i sta zelite, i gde ne biste smeli da budete«.
»I poslednji tracak univerzitetske autonomije brutalno je zgazen kada je grupa unajmljenih batinasa 

Strajk na Fakultetu za fizicku kulturu

Trazi se postovanje oktroisanog Zakona

Na Fakultetu za fizicku kulturu Beogradskog univerziteta traje strajk zaposlenih u kojem ucestvuje vise od pedeset nastavnika i saradnika od ukupno 63 zaposlena. Za razliku od drugih strajkova na univerzitetu, kojima je povod oktroisani Zakon, na ovom fakultetu zaposleni traze postovanje propisanog.
Dekan Drago Tomic tvrdi da sindikat ne postoji i da »pobunjenici« dobro ne tumace Zakon.nasilno izbacila veci broj studenata i nastavnika« – rekli su u svom saopstenju nekadasnji profesori Pravnog fakulteta u Beogradu, koji su po istom »receptu« novog zakona o univerzitetu, a nakon izbacivanja sa fakulteta, okupljeni u Centru za pravne studije.
Ogorceno su reagovali i iz nekih politickih stranaka. Batinanje su odmah sutradan osudili u Demokratskoj stranci, Demokratskoj stranci Srbije i Socijaldemokratiji.
»Upravni odbor Filoloskog fakulteta u Beogradu je dao saglasnost da Vlada Srbije oslobodi duznosti dekana Radmila Marojevica na njegovu molbu« – javila je u petak, petog februara, Radio Televizija Srbije.
»Marojevic je prihvatio molbu drzavnog univerziteta Lomonosov iz Moskve i u sledece tri godine ce raditi na istrazivackom projektu ‘Slovenska i srpska pismenost u Rusiji’.« Tim povodom Vlada mu je zazelela uspesan rad.
Tako je okoncana ova »igra« na Filoloskom fakultetu. Petnaestog februara treba da pocne drugi semestar ove skolske godine. Ovo je bio poslednji trenutak da studenti pokusaju da spasu ovu skolsku godinu.

Lidija Jovetic

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar