Broj 207 

Alternativa

Nevolja i vrlina

Ljude su, pored opstih nevolja snasle i posebne. Otpustaju nastavnike, kaznjavaju studente (administrativno i batinanjem); uklanjaju istrazivacke institute i katedre; nelojalne rezimu sumnjice za izdaju i neprijateljstvo; uklanjaju poslednje ostatke autonomije a za akademske slobode i ne haju.
Desava se i ponesto sto je za mnoge neocekivano. Razaranju univerziteta suprotstavljaju se oni nastavnici i studenti kojima je i dalje, i uprkos svemu, stalo do akademskih sloboda i autonomije, do licne casti, pa i nacionalnog ugleda. Desava se, takodje, solidarisanje s otpustenim kolegama kakvog ranije nije bilo (mada ni sada nema vece razmere). Umesto ranijeg rivalstva, zapocinje saradnja nastavnika i istrazivaca (osnovano je i Udruzenje profesora i istrazivaca UPI). Oni koji se nisu predali ocaju ili pasivnom iscekivanju, zapocinju, bas ovih dana, s necim cega ranije nije bilo (osim sporadicnih pojava »slobodnog univerziteta«) a to je paralelni sistem visokog obrazovanja kroz Alternativnu akademsku obrazovnu mrezu (AAOM). Saradjuju nastavnici i istrazivaci, prirodne i drustvene nauke, studenti i profesori nastaje nova akademska zajednica.
Ishod otpora represiji kao i kreativnih inicijativa, svakako, nije izvestan. Mozda nece uspeti. Ali, zar bismo o bilo kakvom uspehu mogli i govoriti da otpora i inicijativa nema?
Za procenu mogucih ishoda sadasnjih zbivanja korisno bi bilo temeljito analizirati oba toka zbivanja na i oko univerziteta, i represije i otpora, i to kroz duze razdoblje. Tada bi bilo izvesnije i da li je, kako je to govorio Karl Jaspers 1945. godine (prilikom zapocete obnove univerziteta nakon nacisticke posasti), »jezgro univerziteta u potaji odolevalo« i kakvi su realni izgledi za obnovu akademske zajednice nastavnika, istrazivaca i studenata, akademskih sloboda i autonomije, naucnosti i humanizma.
Nevolje su, ocigledno, primorale barem deo univerziteta na otpor i kreativne inicijative. Oni od nevolje ne prave vrlinu, vec tragaju za vrlinama, u sebi i drugima, bez kojih nema obnove ni univerziteta, niti drzave i drustva.

Nebojsa Popov

 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar