Broj 207 

'umor u glavi

Cicikov u Rambujeu

»Sustinska autonomija za Kosovo« (projekat medjunarodne zajednice)? Lazdi-pazdi autonomija (recept dedinjskog spahije)? Ili: nastavak vijanja i ubijanja? Sta ce od ovoga doneti Rambuje?
Ishod pregovora zavisi, ponajpre, od toga da li ce medjunarodni posrednici progutati otuznu maskaradu gazdinih izaslanika i bezocni cinizam koji su poneli u Francusku kao svoj bazicni princip. Taj cinizam se zove »ravnopravnost svih nacionalnih zajednica«.
»Srbija jedina nije podlegla nacionalizmu!« izjavljuje, ovih dana, ne trepnuvsi, jedan od Milosevicevih velikodostojnika. Multinacionalna i multikulturna Srbija se na Kosovu bori protiv albanskog rasistickog projekta ovu maskaradu mesecima prodaje jedan od celnika »opozicije njegovog Velicanstva«.

Srpski fasisti, tuti,
zele drzavu multi-kulti
jer je svako drustvo sretno
samo kad je multi-etno!
Ratko Markovic je otputovao u Rambuje kao Cicikov, sa lepim drustvancetom kupljenih »mrtvih dusa« uz ciju pomoc se nada da ce odrzati dedinjski spahiluk na Kosovu. Niko se od ovdasnjih analiticara nije usudio da kaze da je rec o maskaradi sa »liderima« dzoker-partija (kojih se odricu cak i clanovi njihovih porodica), »liderima« spremnim da ucestvuju u farsi zvanoj »Srbija multi-kulti protiv multi-milionerske azdaje«.
Dedinjski spahija nema nameru da se odrekne jednog od svojih »zivotnih dela« kojim je »nezdravu trodelnost Srbije« pretvorio u zdravu jednodelnost. Na Kosovu je, kako je objasnio onomad u Njusviku, odnos Albanaca i ostalih nacionalnih zajednica fifti-fifti, elem, svi treba da se isto o svemu pitaju, sto ce dalje reci da o svemu on treba da se pita. On bolje zna sta je »autonomija po najvisim medjunarodnim standardima« od predstavnika medjunarodne zajednice (koji se slabo razumeju u svoje sopstvene standarde).
A kako izgleda »ravnopravnost nacionalnih zajednica« po dedinjskom kljucu pokazalo se najbolje na vanrednoj sesiji srpske Skupstine pred odlazak u Rambuje: malobrojni poslanici nacionalnih manjina bili su zasipani bujicama uvreda, pretnji i graje »svenarodnog i svepartijskog jedinstva«, preko njihovih izlaganja pustan je glas novinarke RTS-a...
Vreme maskarade i samoljubive nacionalne nakindjurenosti jos nije ni blizu svom zalasku. A to ce reci... No, o tome vise znaju dani koji dolaze.

Episkopske zalopojke

Svenarodnom i svepartijskom jedinstvu prikljucilo se i svepopovsko jedinstvo. Srpski episkopi su zakljucili da Kontakt grupa pokusava da Srbiju lisi »njenog srca i mozga« i da su njeni zahtevi istovetni sa »ultimatumom sila Osovine 1941«.
Episkopi u svom februarskom placu leta Gospodnjeg 1999. podsecaju »hriscanski svet« da je Srbija na Kosovu izgradila najvise crkava na »evropskom istoku« i sad sve to, ako se usvoje predlozi »pristrasnih svetskih mocnika«, treba da ode »drugoj drzavi«. Iza ovog eufemizma (»druga drzava«) krije se stvarna poruka (zapravo kukumavluk): Ne dajte, braco hriscani, da Kosovom ovladaju inoverci!
Pokusaj da se ganu »evropski hriscani« i pozovu na solidarnost sa ovdasnjim braniteljima »srpske duhovnosti« ima dve mane. Prva je da je tugaljivo melodramatican i anahron (imao bi smisla u vreme krstaskih ratova i otomanskih osvajanja). Druga, opakija, mana govori o pritajenoj fasistoidnosti popovske poslanice. Pozivanje na ekskluzivna prava »prave«, »vise« vere isto je sto i pozivanje na prava vise rase.
Mada kritikuju aktuelnu vlast (»opterecenu nedemokratskim nasledjem«), popovi se u bitnim stavovima za resenje kosovskog problema sa njom slazu: oni su, takodje, za lazdi-pazdi autonomiju.

Cije je Brcko?

Bosna. Ista mucnina, doduse u manjim dozama.
Ovih dana treba da se resi sudbina Brckog, jednog od poligona etnickog ciscenja. Pre rata je grad bio pretezno nastanjen nesrpskim zivljem, ali posto je, kao sto se zna, »vekovno bio srpski«, operacijom RAM je pretvoren u srpski. I, treba da ostane srpski, porucuju iz Banjaluke. Srbi imaju sva prava na Brcko, objasnjavaju celnici RS (nabrajanje tih prava prelilo bi se na sledecu stranu Republike, ali posto je ova strana poslednja odustajem od toga). Pomenucu dva, najmucnija. Jedan od banjaluckih dostojnika veli: Od Dejtona do danas mi smo pokazali da umemo da vladamo i zato grad treba da ostane nas. Ergo, Srbi nisu samo drzavotvoran vec i gospodareci narod. Sta ce Bosnjacima Brcko (a i cela Bosna) kad ne umeju da vladaju.
Drugo srpsko pravo veli: Gubitkom Brckog izgubila bi se kompaktnost teritorije Republike Srpske. (Zivi, zivi duh paljanski...) Pokazacemo da umemo da budemo demokrati, dozvolicemo povratak izbeglica i ostale krasne stvari, ali to ne ide preko noci. (Sto ce reci: bicemo demokrati da bismo mogli da budemo rasisti i da kompaktnu teritoriju sacuvamo za zvezdani cas prisajedinjenja Matici.)

Miodrag Stanisavljevic

              © 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar