Broj 207 

Dogadjanja
 

Diferencijacija

Secate li se vremena kada se ova rec sprovodila? Novi vozd, tada u usponu, i mitingasi oko njega (ona je jos u pozadini) trazili su od ljudi koji su nesto bili i znacili, ne samo u politici, da svoju odanost njemu glasno iskazu i javno manifestuju. Uzgred, i da one koji to odbijaju ili izbegavaju prokazu. Bili su to ludi dani kada se snazno »dogadjao narod«, a onima koji na to nisu pristajali svasta. Podvrgavani su diferencijaciji uz odgovarajuce odjeke bez prava na reagovanje. Ko je sebi i svojima dobro mislio valjalo mu se dokazivati, ne sposobnostima i moralnim stavom vec podanickom poslusnoscu i odanoscu novom Titu.
Moglo se vec tada znati da se radi o diferencijaciji koja ce da traje, koja se sprovodi sa razlicitim ciljevima. Posle prvobitne, da bi zaseo, dosle su i druge i drukcije diferencijacije, zarad stabilizacije i opstanka rezima. Politicku je pratila nacionalna i verska, uz zustru propagandu koja je indukovala strah, mrznju i nasilje.
Potom smo se diferencirali odnosom prema ratu i njegovim ciljevima na one koji su pohrlili ili su odvedeni i na one koji su umakli, na prave, ostrascene i osvescene rodoljube i one druge izrode, izdajice i strane placenike. Pa zatim na domace i izbeglice, na decu koja su kivna i roditelje koji su krivi. Pa na one malobrojne koji misle svojom glavom i pokusavaju da cine i nista im ne vredi i one kojima nista ne vredi. U poslednjoj dekadi stoleca drustvo nam se temeljito izdiferenciralo. Samo jednu diferencijaciju ogromna vecina gradjana, bez obzira na politicke, nacionalne, verske i druge razlike, nije uspela da izbegne i od nje se sacuva opljackani su do gole koze. Cast i cest izuzecima, zna se i gde su.
Krug se zatvara, eno ga tamo gde je uzleteo. Od podanika sve se manje moze otimati, nema se. Svet se urotio, i saveznici, ma kakvi da su, okrecu mu ledja. Cak i poneki do juce miloscu njihovom uzdignuti uzmicu i pokusavaju da se diferenciraju od sopstvene proslosti. Bezocna propaganda garnirana presnim lazima i poduprta novim zakonom o informisanju ne daje potrebne efekte. Reci se vise ne biraju, pa ni sredstva, preti se i optuzuje, a bogami i premlacuje.
Umesto diferencijacije, sada se poziva na jedinstvo svih.
Tesko je verovati da ce sva ta huka i buka da umukne u raskosi i tisini dvorca Rambuje. Izaslanici, ma kakvi, otuda ne mogu doneti dobre vesti i darove. Sve govori da nam se valja spremiti za neke nove, ostre diferencijacije koje se tesko mogu kontrolisati izandjalim mehanizmom vlasti. Neko drugi mora da bude kriv i da ispasta za poraze koji se vise ne mogu skriti. A oni? Nece se valjda diferencirati od sebe samih!

Gazo Pasic
 


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar