Broj 208-209 


Dogadjanja
 

Novinar u metezima

Veljko Djurovic, »Press don’t shoot«, B 92, Beograd 1999.

I oni koji su prezasiceni prizorima rata, u ovoj knjizi mogu naci svedocenja o iskustvima »iznutra«, iz proizvodnje slika o ratu, ovoga puta autora koji je kamerom snimao dogadjaje iz ratova i ulicnih sukoba na cetiri kontinenta.
Sa finom ironijom, superiornom spram cinizma, ovaj majstor kamere smatra da bi »knjizevnosti mnogo vise doprineo kao citalac nego kao pisac«, pa ipak kazuje svoja iskustva. Kao covek koji u metezima brine kako da prezivi, kako da savlada »strah od straha«, i kao profesionalac koji dramaticne dogadjaje pretvara u sliku, prema normama profesije. Pogled izbliza razotkriva i ono sto ostaje u nevidljivoj pozadini zbivanja na ratistima i slicnim meteznim mestima – od lazljive propagande, preko raznih vidova biznisa, do profesionalnog ubijanja – ukljucujuci i »sindrom nekrofilije« koji se javlja i medju novinarima, posebno ratnim izvestacima. »Neverovatna potreba za zrtvama«, veli Djurovic. »Sto ih je vise, to je bolja prica. Mediji su prosto zeljni velikih prica, a to znaci vise krvi, mnogo leseva, masakra, ranjenih koji umiru na putu za bolnicu...«. Ne preza se ni od inscenacije ubijanja, pred kamerom, za novac, i za slavu!
U ovoj nevelikoj knjizi (92 stranice), jezgrovito i slikovito su ispricani dozivljaji s meteznih mesta kroz koje prolaze tragaci za istinom »s lica mesta«, s neizbeznim sastojcima »sjaja i bede« jednog nacina zivota – novinarskog – kao putovanja kroz rizik.

D. M.
 
 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar