Broj 208-209 


Dogadjanja
 

Zatvoren krug

Zivimo u vremenu laznih obecanja, olako izgovorenih i potrosenih reci vremenu koje trguje nadama i vrednostima. Vrednost ljudskog zivota smanjuje se iz dana u dan a otvaraju se mnoge dileme i pitanja. Zivot koji zivimo samo je borba za prezivljavanje. Zivi se od danas do sutra. Opsta kriza, svakodnevni haos i manipulacija sa raznih strana uzimaju svoj danak u dusama i misljenju. Ljudi se okrecu raznim laznim prorocima koji im namecu svoje ideje bez ikakve podloge u stvarnosti. Televizija im nudi vidovite osobe koje sipaju kao iz rukava banalnosti i primitivne savete. Bez obzira da li je posredi apatija gradjana kao posledica organizovanog ispiranja mozgova u opstem nepovoljnom okruzenju ili defetizam, zivljenje u ovakvim okolnostima postaje iracionalno. Gradjani se vrte u zacaranom krugu obmane i nedoumice. Po ulicama mozete cuti: »Vise nista ne moze da me zacudi«, »Danas nista nije nemoguce«, »Sve ti je to sudbina«... Neki, interesujuci se za licnu i opstu buducnost kod raznih samozvanaca gube novac (ovde je predvidjanje buducnosti postalo skupo) i razum.
Jos jedan nacin olakog manipulisanja lakovernim gradjanima su i razne agencije (za zastitu imovine, za zivotno osiguranje, za trgovinu stanovima i drugim dobrima). One pridobijaju pricama o sigurnosti i reklamama o drukcijem zivotu. Mnoge turisticke i reklamne agencije pruzaju nam virtuelnu stvarnost od koje je vecina gradjana udaljena toliko da se to moze simbolicno izraziti svetlosnim godinama.
Svi ti procesi sludjivanja i manipulisanja pruzaju osiromasenim i umornim ljudima u izvesnoj meri bekstvo iz svakodnevice, mozda cak i lazne nade, sto njihove zivote cini jos u vecoj meri bednim, umanjenim i beznadeznim. Krug se zatvara, a rasulo siri.

Svetozar Muzijevic
 
 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar