Broj 208-209 


Dogadjanja
 

»Republika« pred sudom studenata

U utorak, 23. februara, deo redakcije Republike i novinar i publicista Miodrag Marovic, razgovarali su sa studentima Odseka za novinarstvo Fakulteta politickih nauka u Beogradu. Povod za razgovor bila su Republikina izdanja koja se ticu javnosti medija. Tri objavljene publikacije (Miodraga Marovica – »Politika i politika«, Ilije Moljkovica – »Slucaj Student« i Dragosa Ivanovica »Zavera protiv javnosti«), bile su ponudjene kao okosnica ovog razgovora.
Studente novinarstva je posebno interesovalo koliki je danas uticaj Politike, da li bi Republika mogla imati problema zbog svojih izrazito kritickih tekstova, koliko ona ima citalaca, sta misle njeni urednici o uticaju na javnost kao i kako bi moglo doci do korenitih promena u drustvu i koliko je, u stvari, potrebno da se menjaju pojedinci, kakva je dinamika odnosa individua–javnost–politicke promene.
Snjezana Milivojevic, asistentkinja na ovom odseku, rekla je da je za istrazivace provokativno pitanje zasto kod nas »liberterska tradicija ostaje stalno supresirana« i zasto je ova sredina »osudjena« na nove pocetke i kako, koristeci »politicke kanale«, stici do institucionalne zastite novinarske profesije. Dragos Ivanovic, predsednik Saveta Republike, clan Suda casti NUNS-a i autor knjige Zavera protiv javnosti, rekao je da do sada nema solidne analize »kakvi su to nezavisni mediji«.

N. R.
 
 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar