Broj 208-209 


Alternativa

Univerzitet na pocetku letnjeg semestra

Ostaju Zakon i njegove zrtve

Studenti i nastavnici Filoloskog fakulteta u Beogradu napokon mogu da predahnu. Trebalo je »samo« nekoliko meseci obustave rada, nesto pretrpljenih batina i neprespavanih noci, pa da dekan Radmilo Marojevic, postavljen po kriterijumima zakonodavca ode. Doduse, da se ne bi priznalo kako je izbor bio los, dekan i nije smenjen, vec je na »sopstveni zahtev« razresen duznosti. Ostali dekani su zaista »odlicni«, a posebno dekani na Elektrotehnickom i na Pravnom. Za sve probleme koji su potresali Univerzitet i ove fakultete od usvajanja Zakona o univerzitetu, krivi su neki profesori i neki studenti, »poznati jos od ranijih studentskih protesta«. Oni su krivi i za pad kvaliteta nastave i za los materijalni polozaj i za jos mnogo toga, tako je bar zakljucio ministar prosvete Jovo Todorovic, kada je prosle nedelje »pozdravio« pocetak semestra na ETF-u, a u prisustvu samo pozeljnih novinara, koje je prethodno »gorila na ulazu« propustio u zgradu fakulteta.


Poceo prvi semestar u Mrezi

Prva generacija, po posebnim kriterijumima odabranih 273 studenta Alternativne akademske obrazovne mreze, pocela je 15. januara da slusa kurseve na pet studijskih grupa.
Svecanost pocetka semestra odrzana je u Svecanoj sali opstine Vracar u Beogradu, a o namerama pokretaca i predvidjenim programima govorili su koordinatori za drustvene i prirodne nauke, profesori Zagorka Golubovic i Fedor Zdanski, a u ime Upravnog odbora Mreze, profesorka Srbijanka Turajlic.»Na svim univerzitetima u Srbiji a posebno na Beogradskom, evidentan je zastoj u razvoju. Prosli protesti izazvali su teskoce u radu fakulteta, a najvece posledice osetili su studenti koji ce zbog toga morati da produzavaju studije. Tome je kumovala i losa kadrovska politika tako da su nasi fakulteti, cak i elitni, dovedeni do proseka«, rekao je tom prilikom ministar Todorovic, gledajuci u televizijske kamere. Potom je ostrim glasom upitao: »Mislite li vi da cete i dalje dobijati nase najbolje srednjoskolce?«.
Ministar je govorio, kao i mnogo puta pre, kao da nije odavde. Sve ono sto se dogadja u visokom
skolstvu, njemu kao da nije poznato. Opet je ponovio da se buni samo 130 nastavnika od 15 hiljada zaposlenih i, prema pisanju beogradskog dnevnog lista Glas, naglasio: »Necemo nikoga terati da radi, ali je problem sto oni hoce da stvore atmosferu kako nista ne valja i kako su samo oni u pravu. Drze predavanja na ulici, van sala, a time skrnave i svoj ugled. Ipak, vazno je da u razgovoru sa njima budemo demokraticni. Nismo ni za pritiske, ni za kazne«.
U ime Udruzenja profesora i istrazivaca, akademik Milan Kurepa je vec sutradan uputio otvoreno pismo ministru Todorovicu u kojem ga pita: »Zasto izvrcete istinu, profesore Todorovicu?«.
A u zakljucku stoji: »U poseti ETF-u dana 15. 02. 1999. izrekli ste vise teskih optuzbi na racun profesora i asistenata tog fakulteta ali isto tako i na racun profesora i asistenata gotovo svih fakulteta u Beogradu. Svaka od njih je nepojamno izvrtanje istine. Sad nam vas je vec zao. Sasvim ste izgubili kredibilitet ministra prosvete ali i profesora Univerziteta«.
Kao prvi razlog za nezadovoljstvo na univerzitetu jos jednom je navedeno usvajanje Zakona o univerzitetu i imenovanje rukovodilaca na univerzitetima, a narocito imenovanje dekana poput Teodosica. O ministrovoj oceni da su profesori krivi za zaostajanje i razvoj univerziteta predsednik UPI, u pismu kaze: »Da vas podsetimo. Profesori i saradnici univerziteta dobijaju svoje zarade sa 
velikim zakasnjenjem. Sredstava za materijalne troskove gotovo da i nema. Instrumentarijum sa kojim se radi na univerzitetima nema odakle ni da se odrzava, a pogotovo nema odakle da se obnovi. Neminovna posledica je opadanje kvaliteta nastave. Odakle vam smelost da za ovakav razvoj okrivljujete profesore? Zasto to pitanje niste postavili na sednici Vlade Srbije? I zasto, ako sredstava nema da se normalno radi na univerzitetima, ne podnesete ostavku za rad u vladi? Castan covek bi do sada to uradio, ako uvidi da ne moze da odgovara za pad standarda u prosveti«.
Na ETF-u je, nakon posete ministra prosvete Jova Todorovica, pocela nastava, ali je i pored svega nastavljeno sa kaznjavanjima. Akademik Branko Popovic koji na jesen odlazi u penziju potpuno je »oslobodjen« predmeta koji je drzao do pobune, a ostalim profesorima oduzimani su predmeti i casovi. Oni koji sredinom decembra nisu potpisali izjavu jos uvek su u nepostojecem naucnom centru i bez prava na drzanje nastave i ispita, a ostalo ih je samo troje: profesorka Srbijanka Turajlic, visi naucni saradnik Vladana Likar-Smiljanic i asistent pripravnik Predrag Tepavcevic.
Na Filoloskom je krajem prosle nedelje postavljen novi dekan, profesor arapskog jezika i knjizevnosti Rade Bozovic.
»Statut ce se promeniti, mozemo sazvati i novu statutarnu komisiju. Svi izbori ce se ponistiti, osim onih s kojima se slazu clanovi katedri. To je odlucilo Nastavno-naucno vece, a njihove odluke cu 

Strajk na Fakultetu likovnih umetnosti

Na Fakultetu likovnih umetnosti prosle nedelje zapoceo je strajk zbog ogromnih materijalnih nedaca. Zaposleni na FLU jos nisu dobili licne dohotke za drugi deo novembra, a sredstva za materijalne troskove fakulteta niko i ne pokriva.
»Nismo zadovoljni odgovorom koji smo dobili od dekana Momcila Antonovica, ali smo razumeli da Univerzitet umetnosti i dekanat ne mogu da budu odgovorni za raspodelu novca koji nije ni dodeljen fakultetu. Predstavnici drzave traze od nas razumevanje, a mi opet u ovakvim uslovima i sa takvim zaradama jedva odrzavamo nastavu na kakvom-takvom nivou i to pre svega zahvaljujuci entuzijazmu profesora«, izjavio je Mrdjan Bajic, vanredni profesor, predsednik strajkackog odbora.
Za razliku od drugih fakulteta, FLU nema mogucnosti da upisuje sufinansirajuce studente i na taj nacin dopuni kasu. Na ovom fakultetu zivi se samo od sredstava koje daje drzava.uvek postovati. Necu se mesati u imenovanja, iako mi Zakon to dozvoljava. Ne moze na fakultetu, ipak, sve da bude kao u preduzecu. Neka sve katedre posalju predloge za nove sefove i zamenike. Postovacu odluke komisija, a ako mi to neko zabrani otici cu«, rekao je Bozovic na prvom sastanku koji je odrzao sa sefovima katedri na FF odmah po imenovanju.
Svi profesori su vraceni u nastavu. Kako je Marojevic podelio i resenja o otkazu, do »ispravljanja greske« profesori ce raditi po ugovoru o delu. Kriza koju je stvorio Marojevic izgleda da se polako resava.
Ali, za sada, Zakon ostaje, a i njegove zrtve. Jedna od njih, profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu, iako je jesenas otpustena, nedavno je morala na informativni razgovor u MUP, da bi objasnila otkuda joj lekarsko uverenje da je u vreme vodjenja disciplinskog postupka bila bolesna, a po krivicnoj prijavi dekana Olivera Antica. Njeno kasnije putovanje u Budimpestu bilo je povod za krivicnu prijavu po kojoj su saslusavane i ona i lekarka koja je napisala uverenje.
»Govorila sam i govoricu protiv novog zakona o univerzitetu i dekanskih figura Antic-Marojevic-Teodosic«, rekla je profesorka Rakic-Vodinelic na konferenciji za stampu odrzanoj ovim povodom.

Lidija Jovetic

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar