Broj 208-209 


Dogadjanja
 

Odbrana slobodnih gradova

Predsedavajuci Saveza slobodnih gradova i opstina u Srbiji Mirko Bajic razgovarao u Strazburu sa predstavnicima Kongresa lokalne uprave Evrope

Predsedavajuci Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije Mirko Bajic razgovarao je 16. februara u Strazburu sa predstavnicima Kongresa lokalne i regionalne uprave Evrope o aktuelnim problemima lokalne samouprave u nasoj republici. Ovaj susret sa predstavnicima Kongresa, koji je, u stvari, telo Saveta Evrope, nastavak je kontakta koji su zapoceti jos u prvoj polovini prosle godine.

Dometi demokratskih promena

Na zelju domacina, predsednika Sekretarijata Kongresa, Lokatelija i Kazagrandea, predsednika delegacije Francuske u Kongresu, Bajic je opsirno govorio o tome sta se dogadja u opstinama Srbije i o akcijama Saveza slobodnih gradova, osvrcuci se poglavito na to sta se sve zbivalo otkako je u novembru 1996. demokratska opozicija osvojila vlast u oko cetrdeset gradova i opstina. Centralna vlast, istakao je Bajic, koristila je razne grube i nezakonite metode da ponovo preotme ove opstine i unisti jedinu legalnu vlast u zemlji. U odbrani od ovog bezakonja presudnu ulogu imao je Savez gradova. Savez je u tom kontekstu insistirao na raznim akcijama kao sto je izrada alternativnog zakona o lokalnoj samoupravi, doneo je Povelju slobodne Srbije i Deklaraciju u kojoj se insistira na nastavljanju demokratskih promena, zalagao se za udruzivanje demokratske opozicije i donosio sopstvene projekte i programe. Pored toga sto je bio ugrozen od rezima, Savez gradova pretrpeo je nov udarac i od nekih delova opozicije (SPO). Sve ove teskoce, kako je istakao Mirko Bajic, slobodni gradovi i opstine nastojali su da prevazidju osloncem na preostale demokratske snage, bez cega nema i stvarnih daljih promena.

»Slucaj« Titel

Predstavnici Kongresa lokalne uprave Evrope narocito interesovanje pokazali su za dogadjaje u Titelu, gde je republicka vlada, 9. jula prosle godine, uvela prinudnu upravu. U stvari, Kongres je za ovaj dogadjaj pokazao veliko zanimanje jos prosle godine, ali posto njegov predstavnik nije dobio nasu vizu za zakazani sastanak u Subotici, usledio je poziv Mirku Bajicu da licno dodje u Strazbur. Preotimajuci lokalnu vlast u Titelu, Vlada Srbije je tada ukinula opstinsku Skupstinu i Izvrsni odbor i kao jedinu vlast imenovala opstinsko vece od 9 clanova. Ovu promenu Vlada je izvela beskrupulozno, bez ikakvog obrazlozenja i uz pomoc milicije. Podatak da je Vlada tom prilikom u opstinsko vece imenovala ljude koji su na legalnim opstinskim izborima dobili neznatan broj glasova, izazvao je krajnje cudjenje predstavnika Kongresa. Savez gradova i opstina je tim povodom pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti ovog Vladinog akta, ali je Ustavni sud Srbije odbacio ovu zalbu. Prvi slucaj prinudne uprave u Srbiji zbio se u stvari jos u julu 1997. kada je u Novom Pazaru legalna opstinska Skupstina zamenjena takodje devetoclanim opstinskim vecem. Sto je najgore, Vlada ne pokazuje nameru da u ovim opstinama zakaze nove lokalne izbore.

Trajna saradnja

Mirko Bajic je objasnio sagovornicima da udar na slobodne opstine predstavlja deo opste represije u Srbiji koja se u poslednje vreme narocito ispoljava donosenjem novih zakona o univerzitetu i o javnom informisanju. Da bi se sprecilo dalje podrivanje legalne vlasti u opstinama, Bajic se zalagao za donosenje celovitog zakona o lokalnoj samoupravi. Ovo ce narocito biti aktuelno posle ocekivanih promena na Kosovu, gde ce opstine dobiti mnogo vece nadleznosti nego u drugim delovima Srbije. Da bi se ovaj dualizam prevazisao, potrebno je da se novi izbori za lokalne organe, na osnovu novog i tolerantnijeg zakona, sprovedu u celoj Republici.

Predstavnici Kongresa su se, takodje, interesovali za prilike u sredinama sa nacionalnim manjinama. Mirko Bajic je kao ocigledan napredak ocenio cinjenicu sto je SVM kao najbrojnija politicka snaga Madjara podneo projekt o uvodjenju samouprave u Vojvodini, u kojem se bavi ne samo svojom nacionalnom manjinom nego i celinom pokrajine.
Sada svuda preovladjuje svest da centralna vlast, u stvari, ne zeli demokratsko resenje manjinskog pitanja. Umesto da se razgovara samo sa rezimom, kao sto je ranije bio slucaj, sada je odlucna orijentacija madjarske manjine na udruzivanje sa svim demokratskim snagama.
Predstavnici Kongresa lokalne uprave Evrope dali su uveravanja Mirku Bajicu da ce  i dalje aktivno pratiti rad i aktivnosti Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije. Savez ce dobiti poziv za predstojecu sednicu Kongresa koja treba da se odrzi u junu ove godine.

Dragan Ilic

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar