Broj 210 

Hronika
 

Kalendar

Sreda, 24. februar
Robin Kuk, britanski ministar spoljnih poslova, rekao je u izjavi za BBC, da se delegacija kosovskih Albanaca u Rambujeu slozila sa »oko 90 odsto sporazuma«.

Filip Vujanovic, predsednik crnogorske vlade, kazao je, u razgovoru sa sefovima poslanickih klubova u crnogorskoj skupstini, da Crna Gora ne bi smela da bude izlozena bombardovanju niti bi njen vazdusni prostor smeo biti iskoriscen za preletanje NATO avijacije.

Kopredsedavajuci mirovne konferencije u Rambujeu, Iber Vedrin i Robin Kuk, izdali su saopstenje u kojem se, izmedju ostalog, kaze da je sporazumom u Rambujeu stvoren politicki okvir za autonomiju, kao i da su postavljene osnove za zavrsetak poglavlja o implementaciji sporazuma.

Milan Milutinovic, predsednik Srbije, izjavio je, po dolasku u Beograd, da je saopstenje kopredsedavajucih konferencije u Rambujeu »kamuflaza neuspeha konferencije i kamuflaza ukupnog ponasanja delegacije kosmetskih Albanaca«.

Cetvrtak, 25. februar
Drzavni sekretar SAD, Medlin Olbrajt, u govoru pred senatskim Komitetom za spoljnu politiku, upozorila je na informacije koje govore o pokretima srpskih snaga na Kosovu. Za Medlin Olbrajt to znaci »da Beograd jos nije napustio ideju o prolecnoj ofanzivi«.

Subota, 26. februar
»Da vidimo koji je to Srbin spreman da potpise pristanak za dolazak stranih trupa na nasu teritoriju i odvajanje Kosova i Metohije od pravnog sistema Srbije«, rekao je potpredsednik srpske vlade i lider radikala Vojislav Seselj na mitingu koji je njegova stranka organizovala u hali sportskog centra »Pinki« u Zemunu.

U napadu OVK na policijski automobil ubijen je policajac Milorad Mitic i tesko ranjen policajac Ljubisa Denic, a nakon cetiri dana od nestanka pronadjeno je telo Mehmeta Recice. Na podrucju Kosova pronadjena su jos cetiri neidentifikovana lesa.

U sukobu Vojske Jugoslavije i OVK, u Vaganici kod Kosovske Mitrovice, poginulo je dvoje Albanaca. Informativni centar kosovskih Albanaca tvrdi da je rec o civilima, istrazni organi nalaze da je rec o naoruzanim licima, od kojih je jedno bilo u civilnoj a drugo u maskirnoj odeci.

Nedelja, 28. februar
U napadu OVK na policiju u mestu Gajre kod Kacanika poginuo je komandir policijske stanice u Kacaniku Bogoljub Staletovic, a jos cetvorica policajaca ozbiljno su povredjena.

U godisnjem izvestaju Stejt departmenta kaze se da se stanje ljudskih prava i sloboda u SRJ drasticno pogorsalo. U izvestaju se, izmedju ostalog, govori i o zloupotrebi policije, korumpiranosti pravosudja, diskriminaciji pojedinih nacionalnih grupa i drasticnom ogranicavanju prava gradjana na nezavisno informisanje.

Ponedeljak, 1. mart
Vise od 350 Albanaca, uglavnom deca i zene, izbegli su iz kacanickog kraja posle sukoba policije i OVK.

Slobodan Milosevic, predsednik SRJ, glatko je odbio prisustvo stranih trupa na Kosovu, rekao je novinarima Knut Volebek, predsedavajuci OEBS-a, posle sastanka sa Milosevicem.

Agencija Rojters tvrdi da je Medlin Olbrajt zatrazila od bivseg republikanskog senatora Boba Dola i finansijskog magnata Dzordza Sorosa da uticu na Albance da prihvate sporazum o autonomiji predlozen u Rambujeu.

Dobrivoje Saveljic je podlegao ranama od batinanja, a Novica Saveljic je »lakse pretucen«. Dvojicu brace su, dok su sekli drva u sumi, kidnapovali pripadnici OVK.

Utorak, 2. mart
Adem Demaci, politicki predstavnik OVK, podneo je ostavku na tu funkciju. Kao glavni razlog naveo je to sto potpisivanje sporazuma iz Rambujea ne bi garantovalo nezavisnost Kosova.

Glavni stab OVK odlucio je da doskorasnji sef njene politicke uprave, Hasim Taci, bude mandatar privremene vlade Kosova.

Kristofer Hil, americki posrednik u pregovorima oko Kosova, posle posete Pristini stigao je u Beograd gde se sastao sa Milanom Milutinovicem, Vukom Draskovicem, Nikolom Sainovicem i predstavnicima opozicije.

U izjavi za list »Danas«, Volfgang Petric, ambasador Austrije u SRJ i posrednik EU za Kosovo, rekao je da »postoji blagi napredak« kada je rec o stavu srpske strane o vojnom delu sporazuma za Kosovo, kao i da se o formi vojnog prisustva i »dalje moze pregovarati«.

U saopstenju Medjunarodne krizne grupe, objavljenom na Internetu, kaze se da je od kraja konferencije u Rambujeu, zbog obnavljanja sukoba na Kosovu, iz svojih domova izbeglo oko 10 000 ljudi. Ova organizacija upozorava na to da »obe strane koriste odlaganje (dijaloga) da bi zauzele sto vise teritorije«.

Vojska Jugoslavije koncentrise trupe na granici sa Makedonijom, javljaju svetske agencije.

Sreda, 3. mart
Portparol Kosovske verifikacione misije, Beatris Lakost, izjavila je da su policijske i vojne snage na Kosovu »ispod limita odredjenog sporazumom sa NATO«. Ona je naglasila da su to podaci najodgovornijih ljudi KVM, pa su, prema tome, netacne sve tvrdnje o njihovom znacajno vecem prisustvu.

Kristofer Hil i Volfgang Petric, na zajednickoj konferenciji koju su u Briselu odrzali sa generalnim sekretarom NATO, Havijerom Solanom, rekli su da su im vlasti u Beogradu stavile do znanja da ne prihvataju snage na celu sa NATO kao deo sporazuma. OVK je, medjutim, prema njihovim recima, »spremna da podrzi sporazum iz Rambujea«.

Portparol UNHCR, Pola Gedini, rekla je na konferenciji za stampu, na kojoj je predstavljen izvestaj ove organizacije, da je 90 sela na Kosovu ostalo bez Srba. Ona je iseljavanje Srba nazvala »etnicki motivisanim«.

Cetvrtak, 4. mart
Kiro Gligorov, predsednik Makedonije, u intervjuu za »Danas«, izjavio je da se protivi intervenciji NATO na Srbiju sa teritorije Makedonije.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raska pronadjeni su lesevi Sejdi Rusitija i Nedzada Azmija, ubijenih vatrenim oruzjem iz neposredne blizine, kako govore prvi nalazi istrage.

Petak, 5. mart
U napadu OVK na policijska vozila koja su prevozila hranu, kod sela Magura, nedaleko od aerodroma Slatina, teze i lakse je povredjeno 11 policajaca.

Karlos Vestendorp, visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu, smenio je predsednika Republike Srpske, Nikolu Poplasena.

Zbog odluke glavnog arbitra Robertsa Ovena da Brcko proglasi za neutralni distrikt, predsednik vlade RS Milorad Dodik i kompletna vlada podneli su ostavke.

Subota, 6. mart
Milan Milutinovic, predsednik Srbije, i Ratko Markovic, sef srpske delegacije za pregovore sa Albancima, uputili su pisma ministrima zemalja Kontakt grupe u kojima zahtevaju da se sprece manipulacije kojima ce albanski predstavnici potpisati »nepostojeci sporazum« o Kosovu, javlja Radio-televizija Srbije.

Nedelja, 7. mart
Prema informaciji Radio Pristine, sestoclani albanski tim sastavljen od vodja OVK, tajnim kanalima je, preko Albanije, otputovao za SAD. Radio Pristina jos kaze da je rec o licima koja su direktni ili indirektni izvrsioci najtezih zlocina. Na celu delegacije je Hasim Taci.

U Donjem Prekazu, na godisnjicu pogibije Adema Jasarija, odrzan je miting OVK.

U dva teroristicka napada na ugostiteljske objekte u Pristini i Peci ubijen je Agim Revuci a 13 osoba je povredjeno.

Ponedeljak, 8. mart
Vlasnik podgorickog lista »Dnevni telegraf«, Slavko Curuvija, i novinari tog lista, Srdjan Jankovic i Zoran Lukovic, osudjeni su na po pet meseci zatvora po presudi sudije Krste Bobuta u Prvom opstinskom sudu u Beogradu. Krivicnu tuzbu protiv njih podneo je potpredsednik srpske vlade Milovan Bojic.

Utorak, 9. mart
Britanski premijer Toni Bler zapretio je jugoslovenskom predsedniku Milosevicu, kako pise »Tajms«, da ce biti optuzen za ratne zlocine »ako se ponovi masakr slican onom u Racku«.

Sreda, 10. mart
Ricard Holbruk je i posle druge, osmocasovne, runde razgovora sa Slobodnom Milosevicem ostao bez zeljenih rezultata. Prema njegovoj izjavi novinarima, pomeranja nije bilo ni na jednoj strani.

Cetvrtak, 11. mart
Na odlasku iz Beograda, Ricard Holbruk je odbio da svoje pokusaje da ubedi Slobodana Milosevica da prihvati strane trupe na Kosovu nazove promasenim, rekavsi da je susret sa Milosevicem bio »veoma vazan« i da ce njegova vaznost biti jasna »kasnije«.

»Mala sloga je velika sila«, rekao je komandant Trece armije VJ, general-pukovnik Nebojsa Pavkovic, prilikom obilaska jedinica specijalne namene Pristinskog korpusa. On je rekao i to da je pored brzog razracunavanja sa teroristickim snagama neophodno obracunati se i sa domacim izdajnicima koji »u poslednje vreme zagovaraju teze da se mi ne mozemo suprotstaviti celom svetu«.

Petak, 12. mart
Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava, posle posete Kosovu, izjavio je da se situacija tamo pogorsava, ali je izrazio zadovoljstvo odlukom jugoslovenskih vlasti da puste iz zatvora »izvestan broj maloletnika«; zatim je pozvao Beograd s predlogom da oslobodi »seljake koji nisu clanovi OVK, a koje je ova oruzana grupa prisilila da uzmu oruzje«.

Ceska, Madjarska i Poljska postale su punopravne clanice NATO.

Subota, 13. mart
U eksplozijama bombi u Kosovskoj Mitrovici i Podujevu poginulo je sest osoba a 66 je ranjeno. U Podujevu je bomba postavljena na ulazu u zelenu pijacu, a u Kosovskoj Mitrovici blizu poste. Medju zrtvama su osobe razlicitih nacionalnosti, a ima i dece.

Kosovska verifikaciona misija osudila je teroristicke napade na civile u Podujevu i Kosovskoj Mitrovici.

Porucnik Vojske Jugoslavije Ninoslav Rancic i vojnik Zoltan Nemes poginuli su u napadu OVK na jedinice VJ.

Posle odvojenih pretresa odrzanih po tuzbi gradskog sekretara za kulturu, glumice Ljiljane Blagojevic, gradske sudije za prekrsaje izrekle su visoke novcane kazne izdavacima i glavnim urednicima listova »Danas«, »Blic« i »Glas javnosti«. Ljiljana Blagojevic je kaznu za ove listove trazila zbog uvrede i narusavanja ugleda i dostojanstva njene licnosti (sto joj je sve pricinilo dusevnu bol), jer su ovi listovi preneli izjavu funkcionera gradske vlade u senci, Gorice Mojovic, o losim posledicama koje je imenovanje pomenute glumice na mesto gradskog sekretara za kulturu vec ostavilo na kulturu grada. Kazne se krecu od pedeset do dvesta pedeset hiljada dinara »po krivcu«.

Nedelja, 14. mart
U intervjuu »Blicu«, Fehmi Agani, clan pregovaracke delegacije kosovskih Albanaca, rekao je da su Albanci spremni da u Parizu potpisu sporazum za Kosovo.

Uoci razgovora o sporazumu za Kosovo u Parizu, Volfgang Petric je izjavio da se predlozeni sporazum ne moze odvajati na politicki i vojni deo, vec da je on jedinstven i da se takav mora prihvatiti.

Patrijarh SPC Pavle krenuo je u obilazak Zagrebacko-ljubljanske eparhije.

Ponedeljak, 15. mart
U Centru »Kleber« u Parizu nastavljene su aktivnosti na potpisivanju sporazuma za Kosovo, ponudjenog suprotstavljenim stranama u Rambujeu. Predsednik Srbije Milan Milutinovic izjavio je da najava Albanaca da ce sporazum potpisati znaci samo to da ce »potpisati nesto sto ne postoji«. Hasim Taci je, u pismu Bilu Klintonu, potvrdio albansku spremnost da stave svoj potpis na sporazum (koji ne ukljucuje referendum o nezavisnosti Kosova a nalaze razoruzavanje OVK).

Bil Klinton je upozorio Slobodana Milosevica da ce, ukoliko se u Parizu ne postigne saglasnost oko mirovnog sporazuma i Srbi odbiju da stave potpis, »NATO imati veoma malo izbora sem da napadne«.

Mirko Sarovic, doskorasnji potpredsednik Republike Srpske, preuzeo je od Nikole Poplasena mesto predsednika i imenovao Mladena Ivanica za novog mandatara. Ovu odluku podrzali su SDS, SRS, SP RS i Srpska koalicija, a Milorad Dodik je povukao ostavku na mesto premijera.

Utorak, 16. mart
Patrijarh Pavle je u Zagrebu razgovarao sa nadbiskupom Bozanicem i predsednikom Hrvatske Franjom Tudjmanom.

Boris Majorski je izjavio da su odredbe vojnog dela sporazuma o Kosovu »pripremane iza ledja Rusije«. On tvrdi da delovi sporazuma koji se odnose na policijsku i vojnu implementaciju »nisu odobreni u Kontakt grupi«.

Iber Vedrin, francuski ministar spoljnih poslova, prebacio je srpskoj delegaciji »da odugovlaci i pregovore vraca unazad«, javlja Rojters.

U Centar »Kleber« stigla je i delegacija NATO koja je sa Albancima razmatrala detalje oko primene sporazuma.

Milan Milutinovic je izjavio da je srpska delegacija spremna da potpise politicki deo sporazuma ako se usvoje njene primedbe koje, kako je rekao, nista sustinski ne menjaju vec samo »poboljsavaju sporazum«.

Sreda, 17. mart
Helena Ranta, sef finskih patologa koji su istrazivali masakr u Racku, u svom izvestaju koji je predstavila u Pristini, tvrdi da su ubijeni bili »nenaoruzani civili«. Da li je pocinjen masakr ona nije mogla da potvrdi, ali nije ni negirala tu mogucnost.

Sustina srpskog zahteva u Parizu je smanjenje stepena autonomije Kosova u odnosu na verziju koju su albanski pregovaraci spremni da prihvate, tvrdi britanska stampa. Srpska delegacija protivi se odluci da Kosovo ima svog predsednika kao i da sudstvo Kosova ne bude deo srpskog pravosudja.

Savezni ustavni sud doneo je odluku da rezolucija crnogorske skupstine o zastiti prava gradjana Crne Gore koji se nalaze na sluzenju vojne obaveze na Kosovu nije u skladu sa Ustavom SRJ.

U Becu je u toku trodnevna verska konferencija o Kosovu, koju je otvorio predsednik Austrije Tomas Klestil. Ucesnike konferencije pozdravili su, u svojim porukama, papa Jovan Pavle II, moskovski patrijarh Aleksej II i Bil Klinton.

Cetvrtak, 18. mart
Albanska delegacija potpisala je ponudjeni sporazum, dok je srpska delegacija, kako je receno, potpisala »svoj predlog sporazuma« i to sa »predstavnicima svih nacionalnih zajednica na Kosovu«.

Ruski posrednik Majorski izjavio je da se protivi odredbama 2, 5 i 7 predloga sporazuma koji su Albanci potpisali.

Potpis na sporazum u ime albanske delegacije stavili su Hasim Taci, Ibrahim Rugova, Redzep Cosja i Veton Suroi. Srpska delegacija i predsednik Milutinovic izjavili su da su Albanci potpisali »nepostojeci sporazum« koji su oni smislili »zajedno sa svojim prijateljima Amerikancima«.

Petak, 19. mart
Iber Vedrin i Robin Kuk, kopredsedavajuci konferencije o Kosovu, odlucili su da se ona, posle jednostranog potpisivanja, prekine, izrazivsi zaljenje sto sporazum nije postignut. Oni su upozorili vlasti u Beogradu da odustanu od akcija vladinih snaga na Kosovu i da ne sprecavaju KVM u njenim aktivnostima.

Igor Ivanov je juce saopstio ambasadoru SRJ u Rusiji Borislavu Milosevicu da Rusija smatra da srpska strana treba da pristane na sporazum o Kosovu i stavi svoj potpis na njega u Parizu, javljaju ruski mediji.

Robin Kuk i Iber Vedrin saopstili su da se prekinuti razgovori nece nastavljati, osim u slucaju da srpska strana prihvati sporazum o Kosovu. Za medjunarodnu javnost izdali su saopstenje u sest tacaka.

Glavnokomandujuci NATO, americki general Vesli Klark rekao je da ce, ako dodje do izdavanja naredbe za napad Alijanse na SRJ, taj napad biti »onoliko dug i tezak koliko to bude zeleo jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic«.

Jirzi Dinstbir, izaslanik UN za ljudska prava, smatra da je za diplomatsko resavanje problema Kosova sada kasno i jedini izlaz vidi u »vojnoj okupaciji srpske pokrajine«. Dinstbir je ovo izjavio, kako javlja ceska agencija CTK, u Bonu, u sedistu Nemacko-ceskog drustva.

Subota, 20. mart
Verifikaciona misija OEBS napustila je teritoriju Kosova. Misija se, za sada, povukla u Makedoniju.

Nedelja, 21. mart
U Pristini su ubijena cetiri policajca: Vladimir Jeftic, Dejan Ivkovic, Aleksandar Milojkovic i Miloje Nicic (pucano je iz automobila u pokretu).

Savet NATO porucio je predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu da jos »ima tanku sansu« i samo »nekoliko sati« da prihvati obnovu »ozbiljnih pregovora o sporazumu«. Havijer Solana, generalni sekretar NATO, saznaje se od funkcionera NATO u Briselu, vec vrsi konsultacije sa sefovima vlada koje bi ucestvovale u napadu NATO na SRJ, Kontakt grupom i Ujedinjenim nacijama. Solana je razgovarao i sa Kofijem Ananom, generalnim sekretarom UN.

Ponedeljak, 22. mart
Slobodan Milosevic je primio Kristofera Hila, Borisa Majorskog i Volfganga Petrica. Volfgang Petric je, posle razgovora, rekao novinarima da je to bio tezak razgovor i da je »atmosfera bila prilicno napeta i ne bas prijatna«.

U razgovoru sa americkim izaslanikom Ricardom Holbrukom, Slobodan Milosevic je, izmedju ostalog, rekao da bi trebalo deblokirati politicki proces i da se Srbiji »ne mogu nametati interesi separatistickog pokreta«.

U specijalnoj emisiji TV stanice Studio B Holbruk je rekao »da bi prisustvo medjunarodnih snaga donelo mir Kosovu« i da ce medjunarodne trupe doci na Kosovo samo uz odobrenje jugoslovenskih vlasti.

Utorak, 23. mart
Na vanrednom zasedanju Skupstine Srbije doneta je odluka o odlucnom suprotstavljanju agresiji NATO na SRJ. Skupstina je potvrdila da ne prihvata trupe NATO na teritoriji Kosova.

Mogucnost vazdusnih napada predvidja se za vece i noc, »ukoliko Ricard Holbruk u poslednjem trenutku ne uspe da ubedi Slobodana Milosevica da prihvati sporazum iz Rambujea«, javljaju strani mediji.

Havijer Solana je objavio da je dao dozvolu glavnokomandujucem NATO Vesliju Klarku da pocne sa napadima na SRJ.

Predsednik Savezne vlade Momir Bulatovic proglasio je stanje neposredne ratne opasnosti.

Sreda, 24. mart
U ranim jutarnjim casovima zabranjen je rad Radiju B92.

Slobodan Milosevic, predsednik SRJ, obratio se gradjanima SRJ sa porukom povodom pretnji agresijom NATO. On je pohvalio odluku Skupstine Srbije i istakao da je Kosovo samo izgovor za NATO agresiju, a da je krajnji cilj politike Zapada prema Kosovu, da SRJ »izgubi svoju samostalnost i svoju slobodu«.

Oko osam sati uvece dat je prvi znak za vazdusnu opasnost. Poceli su prvi udari NATO na Jugoslaviju. Prvi projektili pali su na teritoriju Kosova, ali je ubrzo napadnuta citava teritorija SRJ. Procenjuje se da je gadjano oko 40 ciljeva na citavoj teritoriji SRJ.

Posle prvih napada, Vlada SRJ je proglasila ratno stanje.

Cetvrtak, 25. mart
Prema izvestaju Generalstaba VJ, u napadima NATO poginulo je deset ljudi, pripadnika VJ, a oko tridesetak je ranjeno, dok se jedna osoba vodi kao nestala. Vojska Jugoslavije oborila je dva aviona i nekoliko raketa NATO.

Nastasja Radovic  

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar