Broj 210 

Dogadjanja

Parlament protiv sile

Lakse je verbalno osudjivati silu, narocito tudju, nego krciti put ka dijalogu, sporazumevanju, demokratiji parlamentarizmu

Lekar Milena Andric, narodni poslanik Demokratske alternative, govorom na sednici Narodne skupstine Srbije, 23. marta, uverljivo je pokazala da medju razlicitim oblicima patriotizma postoji i onaj koji se u ozbiljnoj literaturi naziva »ustavnim patriotizmom« (Habermas). Nezavisno od slaganja s pojedinim njenim gledistima, sustina njenog stava je afirmacija parlamentarizma. Taj stav je jednostavan i jasan: da je bilo parlamentarnih rasprava i odluka, ne bi rasla upotreba sile. Ovde nije rec samo o prekoru, nego i o veri u buduci parlamentarizam koji ce obuzdati silu. Takav nacelan stav nisu poricali ni prisutni »pregrejani« patrioti (ignorisali su govornika i omalovazavali ga dobacivanjem »iz klupa«).
Govor Milene Andric nije dobio zapazeno mesto ni u medijima (vise prostora u Politici nego u Danasu). Republika izdvaja ovaj govor kao vazan dogadjaj kako zbog primerne razboritosti, tako i zbog putokaza ka parlamentarizmu u nasoj zemlji. Dogadjalo se i ranije, krajem XIX i pocetkom XX veka, u vreme ustanaka i ratova, da pojedini narodni poslanici odvazno i uvereno izraze vec pomenuti »ustavni patriotizam« (i pre nego sto je nastala ta sintagma), cime su utirali put ka uspostavljanju parlamentarizma u Srbiji, i to usred dramaticnih zbivanja, uprkos spoljnoj ali i domacoj sili (kneza, kralja, soldateske...). Bez takvih gestova, mudrih i hrabrih, ostali bismo bez vizije, osudjeni da uvek pocinjemo »od nule«, kao da niceg vrednog u kulturnoj i politickoj istoriji nije ni bilo.

Ur. 
             Milena Andric

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar