Broj 210 

Dogadjanja

Sta to smera rezim

Nije rec samo o Kosovu vec i o Srbiji i Crnoj Gori kojima ova vlast 
priprema novi talas represije

Mnogi dogadjaji iz naseg aktuelnog politickog zivota, koji su u jasnoj medjusobnoj vezi, ukazuju da dobro biti nece. Nedavno je komandant Trece armije VJ, general Nebojsa Pavkovic, neuvijeno obznanio »da cemo se, pre nego sto se suocimo sa medjunarodnom vojskom, obracunati s domacim izdajnicima«.
Sa svoje strane, politicari su se vec pobrinuli da daju obrazlozenje za ovakvu sve vecu agresivnost. Prva licnost JUL-a Mira Markovic gorko se, na primer, zali kako u svetu vise nema ko da se odupre fasizmu koji danas grozi celom covecanstvu. Zato ona trazi bitke »sve oblike otpora, mudre, dostojanstvene, ubedljive, velike, poucne, zarazne, savremene, tradicionalne, momentalne, dugotrajne, razumne, nerazumne...«. Jednoga ce se dana psiholozi, svakako, pozabaviti unutrasnjom strukturom licnosti koja je sa toliko strasnom mastovitoscu toplim pridevima pravdala poziv na ratovanje.
Ovo su samo neki primeri iz naseg politickog zivota koji je sve napetiji i bremenit tragicnim opasnostima. Sve to ukazuje da je vlast pokrenula jednu ogromnu masineriju u kojoj su i vojska i pravosudni organi, i drzavni mediji i administracija, i vlada i ekstremne stranke, da se represiji, koja ni do sada nije bila mala, dâ novi zamah, ovoga puta zarad toga da se unisti sve sto lici na preostale, makar prividne, gradjanske slobode. Suvise je veliki front tih ostrascenih i nestrpljivih koji prizeljkuju unutrasnji obracun, da bi se tek tako lako mogao zaustaviti.

Dragos Ivanovic   

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar