Broj 210 

Dogadjanja
 
 Slobodni gradovi

Najteze je izbeci zamku koju si sam postavio

Sudbina Novog Sada i Nisa najbolje pokazuje koliko opstanak demokratski izabrane vlasti zavisi od uticaja i ambicija vrhova stranaka u Beogradu. Novi Sad je uzdrman uzajamnim optuzbama na liniji SPO-DS zbog nacina upravljanja gradom. Sve je pocelo ulaskom SPO u vlast na saveznom nivou, kada raste nepoverenje, a ozivljavaju ideje o preraspodeli moci nad komunalnim preduzecima u gradu koje drzi SPO. Gradonacelnik Stevan Vrbaski 26. januara prekida skupstinsku sednicu i odlazi na bolovanje, nad gradom visi opasnost od uvodjenja prinudne uprave, mada glavni akteri krize, SPO i DS, tvrde da je ne zele. Vrbaski tvrdi da ima informaciju da su Djindjica neki odbornici obmanuli kako mogu da obore SPO u gradu. On podseca da je SPO mogao u vise gradova da istisne DS iz lokalne vlasti, ali to, kao na primer u Nisu, nije ucinio. Da bi to potvrdio, otisao je u Nis gde se susreo sa gradonacelnikom Zoranom Zivkovicem, koji je tih dana preziveo pokusaj SPS da ga smeni. Ta namera nije uspela zahvaljujuci drzanju odbornika SPO.
U Zrenjaninu je legalno izabrana vlast pala u jesen prosle godine i nisu se ostvarila njena ocekivanja da ce u novoj godini opet biti u skupstini. Naime, prebezi nisu smeli da se vrate starim strankama, a odbornici koji bi glasali protiv SPS uoci sednice poslati su na sluzbeni put, drugima je zapreceno da paze sta rade. Novi gradonacelnik ne saziva skupstinu i ne obazire se na poslovnik. Uhapsen je i predsednik bivse vlade da bi se nesmetano usvojio budzet opstine, sest odbornika pozvano je u policiju na informativni razgovor.
I selo Elemir blizu Zrenjanina imalo je slicnu sudbinu. Nova zrenjaninska vlast ponistila je izbornu volju gradjana i uvela prinudnu upravu te je tako em odstranila opozicioni savet mesne zajednice, em uzurpirala 1,5 miliona dinara od zemljisne rente na koju su Elemirci polagali pravo. U mestu se protesti gradjana ne smiruju vec mesec dana.
Kikinda se jos drzi mada su optuzbe preko lokalnog lista Komuna-RTS koji lokalnu vlast optuzuje za bogacenje, ucestale, zbog cega je i reagovao lokalni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ni u Titelu, u kojem je proslo leto koalicija SPS-SRS-JUL bukvalno usred noci zauzela prinudnu upravu, nema mira. Oko 1000 gradjana potpisalo je peticiju u kojoj se od republicke vlade trazi da preispita rad prinudnog opstinskog veca koje pored ostalog optuzuje za nenamensko trosenje 850 000 dinara od prihoda od gradjevinskog zemljista.
Na jugu Srbije, osim Nisa, i Pirot je trn u oku lokalne koalicije SPS-SRS-JUL. Kao i u slucaju gradova u kojima je Zajedno izgubila vlast ili u Novom Sadu gde se gloze koalicioni partneri, borba pocinje oko komunalnih preduzeca jer se u njima obrce novac. U Pirotu je republicka vlada suspendovala rukovodstvo »Komunalca« jer opstina »u duzem vremenskom periodu ne uspeva da obezbedi uslove za normalno poslovanje javnog preduzeca«. Tomislav Panajotovic, predsednik SO, u obracanju gradjanima ocenio je da se radi o »zaveri protiv koalicije Zajedno u Pirotu i nameri da se vlast destabilizuje«.
Protiv slobodnih gradova SPS cesto koristi argument prema kojem je Savez slobodnih gradova paralelna institucija poput one koju su Albanci stvorili na Kosovu. Takva optuzba utice na povlacenje Saveza, pa se u tom svetlu moze gledati na odlaganje sednice Saveta Saveza slobodnih gradova koja je trebalo da se odrzi u Zablju. Predsednik opstine nije uspeo da za mesec dana »sondira teren«, a tamo gde se govori u seizmickim kategorijama, umesto normalnog zivota vlada strah a ne sloboda.

Olivija Rusovac  

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar