Broj 211 

Hronika
 
In memoriam
Vane Ivanovic
(19131999)

Umro je Vane Ivanovic, covek prebogate biografije, izuzetne i inspirativne. Sluzio je vojsku u Zemunu 1933. godine, a skolovan je u Parizu, Zagrebu i na Kembridzu. Trcao je kao jugoslovenski reprezentativac na 110 metara sa preponama na Olimpijadi 1936, ali je odbio da pozdravi Hitlera. Njegov atletski jugoslovenski rekord niko nije oborio sve do 1954, ali zbog emigrantskog statusa i sluzbenog stava da je neprijatelj, uz rekorde koji su dugo trajali nije stajalo i ime rekordera. Brodovlasnik je, flotu je nasledio od svog ocuha Boze Banca, bogatog Dubrovcana, Srbina i katolika postoje vremena kada je to vazna informacija. Ocuh ga je usmerio na studije u Kembridz i njemu, kako kaze, mnogo duguje za sve sto je uradio u zivotu.
Kraj Drugog svetskog rata zatice ga u emigraciji. Iako su patriotske emocije u njemu uvek bile jake, ideoloske barijere izmedju njega i novih, partizanskih jugoslovenskih vlasti su prevelike. Politicki gen mu ne dâ mira, pa ne samo da je osnivac, ili kako on kaze tehnicki organizator, »Demokratske alternative«, nego je bio i medju inicijatorima Evropskog pokreta koji je stvaran odmah nakon Drugog svetskog rata i iz kojeg je proizaslo, mnogo kasnije, ujedinjenje Evrope.
Iza Vaneta Ivanovica ostaje delo koje ga izdvaja. On je naprosto veoma uspesan covek. Mozda se i klonio stvari za koje nije nadaren ili sposoban, ali ono sto je radio, radio je kolosalno (ovu rec Vane Ivanovic cesto koristi). Van svih licnih karakteristika, van zivotnih uspeha, van sportskih dometa, van njegovih izvanrednih publicistickih, pa i literarnih dometa, cak i van njegovog poslovnog dometa, ipak se nalazi njegova strasna, skoro genetska veza sa politikom. Od osnovne ideje nije nikada odustao demokratska Jugoslavija, razvoj dogadjaja koji ga je na neki nacin demantovao ne govori mnogo o njegovim idejama, nego o onima koji su tocak istorije na tu stranu prevagnuli. Dokazao je sobom i svojim delom da je sanjao realan san, a da su ga u utopiju pretvorile okolnosti, najgori moguci odnos snaga u zemlji i na svetskoj sceni.

Nadezda Gace  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar