Broj 211 

Dogadjanja

Promemoria
Slavko Curuvija
(19491999)

Serija mera usmerenih na gusenje nezavisnih medija nastavlja se i fizickom likvidacijom novinara 11. aprila ove godine, usred Beograda, ubijen je Slavko Curuvija, vlasnik i glavni i odgovorni urednik Dnevnog telegrafa.
Ime Slavka Curuvije izbilo je odnedavno u sam vrh srpske medijske scene, otkako je ovaj vrsni profesionalac dosao u otvoren sukob sa vladajucom strankom, upustivsi se u razotkrivanje mahinacija rezima. U toku poslednjih meseci list mu je novcano kaznjen vise puta, a sam Slavko je osudjen na pet meseci zatvora.
Curuvijino ubistvo spada u isti tip surovih obracuna kakvi vec godinama haraju ulicama Beograda, u kojima su stradali mnogi poznati, ali i manje poznati ljudi. Zajednicko svim ovim slucajevima je da zvanicna istraga, uprkos tome sto prolaze godine, i dalje tapka u mestu bez ikakvog traga o mogucnim pociniocima zlocina.
Zanimljive su i okolnosti koje prate ovaj tragican dogadjaj. Samo cetiri dana pre ubistva u Politici ekspres pojavio se zestok napad na Slavka Curuviju u kojem mu se, uz pozivanje na skorasnju izjavu jedne visoke politicke licnosti, pripisuje »perfidna izdaja«.
U novinarskim krugovima i u siroj javnosti ubistvo Slavka Curuvije primljeno je kao upozorenje mocne ubilacke sile porucuju na ovaj nacin svima da ne mogu da racunaju na milost ukoliko se bore za instituciju javnosti i otvoreno suprotstave rezimu.

Ur.
 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar