Broj 211 

Dogadjanja

Crne senke rata

Dok bombe zasipaju gradove u sve zescim naletima NATO avijacije, sve su vesti lose bukvalno alarmantne. Balkanski regionalni sukob pretvara se u evropski, a cak i odgovorni politicari o neodgovornima da i ne govorimo pominju katastrofu svetskih razmera. Vesti se serviraju i doziraju kako cini i Politika u znaku tog alarma, dok se kao iz senke, sa svim svojim istorijskim frustracijama, pojavljuje i Rusija. Jedni se samo na nju nadaju, drugi je se plase. Izjave predsednika Jeljcina su sve »teze« s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi za cetvrtak 15. aprila zakazana je sednica Dume u kojoj se crno-crvena koalicija nada da ce ga oboriti, pa se stoga sve dramaticnije udara u dirke famoznog »srpskog pitanja«. U Dumi veruju da se velika zemlja ponovo nalazi pred fatalnim izborom koji je davne, tragicne 1914, vec bila nacinila. Jos od utorka, kada je objavljena vest da je Jeljcin naredio »preusmeravanje bojevih glava ka Zapadu« uznemirenost raste.
U sredu se vec cinilo da je drama na vrhuncu jer je i ministar I. Ivanov progovorio o radioaktivnom oruzju koje se koristi u borbama nad Kosovom, dok je predsednik Jeljcin naglasavao kako se »Rusija nece dati uvuci u rat osim ako je Amerikanci ne uvuku«, da bi vec u petak dao izjavu u kojoj se istice da Jugoslaviju »necemo dati«. Je li to i predsednikova podrska onim Srbima koji su dizali zdravice u cast generala pucista koji su ne tako davno naoruzani trazili njegovu glavu, to nije jasno kao sto nije jasno ni to da li je izjava data samo »za neke Srbe« i za smirivanje strasti u Dumi koja se protivi predsedniku i nastoji da marginalizuje demokratsku opoziciju. Vesti stizu, pa se demantuju, i tako redom, ali izmedju dva demantija ima dovoljno vremena za njihov »ucinak«.
Hoce li mlada ruska demokratija, sa jos uvek mocnim »predsednickim strukturama«, uspeti da nadje neki mirovni model za Balkan ili ce se jos jednom probuditi jos jedan imperijalni duh? U drugom slucaju bombe bi koje nista ne resavaju padale svuda i po svima.
Jasne su nade na Rusiju, razumljiv je i strah od Rusije, ali nije malo Rusa i ne samo njih sto se smece s uma koje obuzima strah za Rusiju.
Svi cekamo vesti.

Mirko Djordjevic  

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar