Broj 211 

Dogadjanja
 
SRJ drzava lutalica

Savezna skupstina je 12. aprila ove godine odlucila da SRJ pristupi savezu Rusije i Belorusije. Ne kaze se kada i kako ce to biti izvedeno, ali i bez toga ova odluka, najblaze receno, ima niz manjkavosti. Pre svega, ona je doneta po hitnom postupku kao da je rec o nekom banalnom i drugorazrednom zakonskom propisu a ne o sudbonosnoj meri gradjenja nove drzavne tvorevine. Sem toga, o ovom koraku u javnosti niko nije konsultovan, a od druge federalne jedinice, Crne Gore, uopste nije trazena saglasnost.
Otkako je razbijena druga Jugoslavija, ova treca po redu sve vise lici na drzavu lutalicu koja je u neprestanoj potrazi za svojom dusom. Jedva da je i ova zabljacka Jugoslavija cestito prohodala, a tadasnji predsednik Srbije je, na opste zaprepascenje i iznenadjenje javnosti, najavio da se sprema konfederacija sa Grckom. Naravno, od tog posla nije bilo nista.
Sada obratite paznju na ovu bitnu nijansu Savezna skupstina donosi konacnu odluku o pristupanju, dok parlamenti Rusije i Belorusije jos nisu otvorili ni raspravu o inicijativi. To i jeste upravo ono sto baca ozbiljnu senku na buducnost ovog najnovijeg drzavnog projekta. Jugoslavija ce, po svoj prilici, nastaviti svoj mucni put traganja za sopstvenom izgubljenom dusom.

D. I.  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar